CĂLDURA gălăţenilor, la mâna aleşilor locali. Liber la CREDIT pentru TERMOFICARE

CĂLDURA gălăţenilor, la mâna aleşilor locali. Liber la CREDIT pentru TERMOFICARE
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Mai este doar o chestiune de zile până când vom afla dacă Galaţiul va obţine cele 33 de milioane de lei pentru căldura şi apa caldă în sistem centralizat în această iarnă


Este oficial! Municipalitatea poate împrumuta bani pentru căldura gălăţenilor. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.46/2015, care permite, printre altele, autorităţilor locale să contracteze împrumuturi de la Trezoreria statului, pentru resuscitarea sistemului centralizat de termoficare, a fost publicată în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, „(…) unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2015, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 700.000 mii lei, pentru (...) finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece (…)”.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului stabileşte în acest sens o dobândă percepută la trei luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă de 3,00 puncte procentuale şi care rămâne fixă pe toată durata de derulare a creditului. Totodată, perioada de rambursare se poate extinde până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral, în timp ce limita de îndatorare stabilită, conform actului normativ, este de 30 la sută.

Asta înseamnă că mai este doar o chestiune de zile până când vom afla dacă Galaţiul va obţine cele 33 de milioane de lei pentru căldura şi apa caldă în sistem centralizat în această iarnă. „Consiliul Local trebuie să decidă, prin vot, în această privinţă. Se analizează prevederile actului normativ emis de Guvern pentru a se acţiona în interesul gălăţenilor”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Proiectul de hotărâre, deja elaborat

Pe masa aleşilor locali a ajuns, încă de marţea trecută, un proiect de hotărâre în acest sens. În expunerea de motive se precizează că „bugetul municipiului Galaţi nu poate asigura din venituri proprii necesarul de subvenţii pentru energia termică furnizată populaţiei în iarna 2015-2016”. De aceea este necesară contractarea unui împrumut rambursabil, de la Trezoreria Statului, în sumă de 33 milioane de lei, cu o maturitate de 20 de ani. În document se arată că „pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare centralizat cu energie termică pentru populaţie în perioada noiembrie 2015- martie 2016 sunt necesare 45 de milioane de lei pentru plata energiei termice la preţ de producător - din care 33 milioane reprezintă contra valoarea gazelor naturale - iar 31,6 milioane de lei sunt necesare pentru distribuţia energiei termice prin sistemul centralizat. Contractarea finanţării rambursabile se face pentru plata subvenţiei la energia termică furnizată populaţiei, respectiv achiziţionării combustibilului necesar pentru iarna 2015-2016.

Cuantumul împrumutului s-ar putea modifica

Conform unor informaţii de ultimă oră, obţinute la închiderea ediţiei, suma pe care municipalitatea o va contracta s-ar putea modifica. "Domnul primar pleacă mâine (astăzi n.r.) la Bucureşti pentru o întâlnire cu reprezentanţii la vârf ai Romgaz. În funcţie de negocieri, se va stabili şi suma ce va fi împrumutată pentru termoficare", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Rămâne de văzut care va fi forma finală a deciziei pe care o vor lua aleşii.

Citit 4861 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Noiembrie 2015 00:25

23 comentarii

 • postat de ELLA
  Marți, 03 Noiembrie 2015 21:17
  89.137.227.***
  Da domnule primar,vreau si eu sa stiu cit platesc cei ce stau in frig celor cu centrale?Plateam ca prostii pentru simplu fapt ca prin apartamentul meu proprietate treceau niste tevi reci,plateam pentru niste tevi de la subsol,cu toate ca am platit ca sa le izolam,plateam pentru a micsora din suma celor care furau cu repartitoare si pentru multe alte motive.In sfirsit multi locatari au inteles ca trebuie sa punem capat acestor hotii,dar iata ca alesii nostri gasesc o alta metoda sa ne fure,fac inprumuturi la banci ca sa/i sponsorizeze pe cei rai platnici,pe cei puturosi.Va rugam domnule primar sa nu faceti in numele locuitorilor acestui oras lucruri cu care majoritatea nu sint de acord.As dori sa va intreb ce e cu acea taxa pentru ciini ce trebuie platita prin asociatiile de locatari?Nu platim odata ecarisajul cind platim taxele anuale? Dupa toate acestea,cu toate ca nu au fost instiintate asociatiile se percep penalitati din anul2010?Asa ceva nu este posibil.
  1
  2
  Raportează
 • postat de @ionut
  Marți, 03 Noiembrie 2015 16:59
  109.166.141.***
  Cu maxima certitudine : in preziua alegerilor, însă numai dacă pică in data de 15 iulie
  1
  1
  Raportează
 • postat de @graficus
  Marți, 03 Noiembrie 2015 14:36
  46.97.34.***
  Sistemul centralizat functioneaza chiar daca a murit de mult. Doar ca nu mai produce agent termic ci agent electoral. Tine "calda" lupta de clasa intre cei care au centrale si cei care n-au centrale. Unde e lupta de clasa e si partid politic care sa "lupte" in numele "claselor".
  Asa ca imprumutul e justificat. Inseamna "efort neprecupetit" pentru "propasirea galateanului" prin reprezentantii sai alesi "democratic"....
  2
  6
  Raportează
 • postat de graficus
  Marți, 03 Noiembrie 2015 13:57
  94.176.183.***
  Acest sistem centralizan NU mai poate functiona din ratiuni economice . CET pe traseu are pierderi de 40-50 % , Calorgal pe traseele lui are pierderi de pana la 70% , nu tu clienti . Acest sistem centralizat era conceput sa functioneze in totalitatea lui . Si asa , pentru rentabilitate , fostii angajati ai IJGCL faceau si alte munci in afara societatii . De ce nu spune primaria ca numai in ultimile 2 luni pierderile la Calorgal sunt imense , se zvoneste ca angajatii nu si-au luat salariile , nu sunt achitate facturile curente la terti , nu sunt materiale , echipamente , scule , etc . Curios cum va trece si aceasta iarna dar bine nu .
  1
  11
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 03 Noiembrie 2015 13:22
  213.218.53.***
  Nu este un imprumut INVESTITIE din pacate...
  adica daca se imprumuta anul acesta, anul viitor investitia va aduce bani, macar sa scoata 0% profit, dar sa aduca ceva util orasului...

  Se pare ca este un imprumut consum care il platim TOTI !!!
  Desi multi dintre noi nu primim nimic din acest serviciu !!

  Acest imprumut deja nu mai este o forma de protectie SOCIALA ci o metoda de FURT practic, de la cei care au sa dea la cei care nu au, fara nici-un fundament economic.


  Unde sunt investitiile PENTRU DEZVOLTARE ????
  NICAIERI !!! S-au tocat banii pe sisteme falimentare (declarat clar falimentare in justitie).... (nu numai Apaterm, Drumuri si poduri Galati, imbunatatiri funciare.. .. ..)

  Dar daca acestea au dat faliment si de maine, banii deci nu ii mai aruncam in gauri negre, PUTEM FACE INVESTITII ???

  NUUU... pentru ca ne imprumutam ca sa ajungem si mai rau !
  Unde este aeroportul Galati - Braila ????
  Unde este drumul de 4 benzi Galati - Braila ???
  Unde este drumul expres / autostrada Galati - Braila - Buzau - Ploiesti (si de aici Brasov / Cluj si restul U.E.) ???


  idiotilor de conducatori ai Galatiului, in frunte cu Dan Nica ?!?!?!
  2
  11
  Raportează
 • postat de eueu
  Marți, 03 Noiembrie 2015 12:55
  217.73.162.***
  Eu nu sunt de acord ca in numele meu sa se faca imprumuturi sa le platesc eu si copii mei taxe mai mari pentru ca cei care nu au platit niciodata si nu platesc nici azi sa aiba parte de caldura. Sunt multe cazuri sociale inteleg dar viata nu e roza pentru nimeni, muncesc de dimineata pana seara, uneori pana tarziu in noapte, muncesc in week-enduri, atunci cand primesc un telefon ca trebuie una sau alta ca sa am bani sa-mi cresc decent copii. Atata poate Romania astazi dar m-am saturat sa incurajez nemunca si smechereala multora care sub falsa masca a saraciei rad de oamenii care muncesc. Traiesc din ajutor social dar au palate cu turnulete, mananca la cantina de ajutor social dar vin sa ia mancarea cu taxiul sau masina personala de mii de euro, cersesc in fata catedralei sau printre masini iar cand le spui sa vina ca le dai un loc de munca iti rad in fata ,, sa ma platesti cu 1000 de lei pa luna, esti nebuna? Eu aici fac lunar mult mai mult si stau degeaba. Basta, imprumutul pentru caldura sa se faca si sa fie platit de cei racordati la sistemul centralizat, punct.
  1
  14
  Raportează
 • postat de Eva
  Marți, 03 Noiembrie 2015 12:08
  5.13.190.***
  Ma numesc Eva și am 2 luni. Mama îmi tot șoptește la ureche în loc de cântecel de leagăn grija ei pentru încălzire. Deci cumpăra mami aeroterme sau așteaptă încălzirea centralizata
  ?
  5
  7
  Raportează
 • postat de luke
  Marți, 03 Noiembrie 2015 11:03
  89.137.225.***
  Mokangiii si prostimea isi freaca mainile....si uite.ashea primim moaka fara sa platim nik la intretinere....mai mergem un pik la shopping si zicem ca nu avem bani....ne mai schimbam masina,mergem cate 2 saptamani la mare si la munte si cand vine iarna ne dam un pik saraci...ce sa fashem si noi,daca asa merge la noi in moldova....in fine....TOT BUNI PLATNICII VOR PLATI IMPRUMUTUL
  2
  17
  Raportează
 • postat de julien
  Marți, 03 Noiembrie 2015 10:17
  5.13.202.***
  tampitii care administreaza acest oras acum au realizat ca vine iarna.
  1
  18
  Raportează
 • postat de iuly
  Marți, 03 Noiembrie 2015 10:15
  79.116.104.***
  Se da liber la mocca pt.multi asistati social care abia asteapta.Succes la demontat repartitoare si furaciuni.Pacat de prostii care platesc.Vrem caldura dar ne laudam cu zero la repartitoare.Vrem apa calda dar la avizer apari cu zero consum.Apa rece zero ca nu folosim nici WC.
  1
  25
  Raportează
 • postat de Marius Stan
  Marți, 03 Noiembrie 2015 09:40
  188.26.124.***
  Domnule Roman Verde,

  Va astept la cabinetul meu de luni pana vineri intre orele 08:00 - 16:00 pentru a discuta probleme ridicate de dumneavoastra.

  Cu stima,
  Marius Stan,
  Primarul orasului Galati
  12
  6
  Raportează
 • postat de Roman Verde
  Marți, 03 Noiembrie 2015 09:35
  194.105.20.***
  Stimate Domn Primar,
  Sunt posesor de centrala termica, centrala pe care am montat-o din cauza ineficientei sistemului de incalzire centralizat si al firmei care se ocupa de acesta. Va rog sa-mi subventionati o parte din costurile achizitionarii si montajului acesteia precum si din pretul m3 de gaz metan din valoarea imprumutului pe care urmeaza sa-l efectuati in numele cetatenilor, imprumut pe care-l rambursati din taxele locale platite de mine si de restul locuitorilor acestui oras.
  In plus rog firmele abilitate sa se aplice o formula de calcul pentru a mi se plati cota parte din caldura pe care o furnizez apartamentelor cu care ma invecinez si pe care le incalzesc gratuit.
  Multumesc.
  2
  33
  Raportează
 • postat de zaz
  Marți, 03 Noiembrie 2015 09:31
  66.249.83.***
  Împrumutul este ca și făcut. Nu vă mai faceți iluzii dacă va fi sau nu luat. Anul viitor sunt alegeri, e nevoie de mulți, de foarte mulți bani care să fie dirijați în acest scop. Împrumutul va fi luat, cei care nu au plătit până acum căldura vor primi și anul ăsta agent termic plătit tot de buni platnici și de cei cu centrale, singurii care plăteau de altfel și până acum. În felul ăsta rezolvă primarul două probleme: capital de imagine pentru "rezolvarea" crizei căldurii plus bani traşi la greu. Că restul vor avea de plătit ŞI acest credit nu mai este problema lui. Va spune că el a făcut tot ce putea și asta e. Mai rău de noi, cei care vom plăti pentru toată bătaia asta de joc. Zi bună tuturor.
  1
  13
  Raportează
 • postat de lus
  Marți, 03 Noiembrie 2015 09:29
  89.137.231.***
  Eu nu sunt de acord sa platesc datoriile altora cum nici mie nu mi-a platit nimeni nici un leu. Asa ca nu mai acuzati pe nimeni pentru inexistenta caldurii in Galati . Cei rau platnici sunt de vina dar din pacate au de suferit si cei bun platnici pentru ca nu s-a gasit solutia separarii lor .. Daca vrem sa acuzam autoritatile, sigur ca au vina , si anume ca au permis sa se adune atatea datorii, si iata ca acum ne-am trezit intro situatie aproape fara iesire. Iata unde duce politica lui ,,lasa ca merge si asa ''.
  1
  20
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Marți, 03 Noiembrie 2015 08:51
  83.103.186.***
  O. G.este data pentru campania electorala,observam ca o pregatesc din timp prin asigurarea conditiilor de sifonare a banului public. Asa am subventionat si apatermul, si l-au falimentat. se impune urgent modificarea legislatiei As. de propietari,iar administratorii acestora sa fie cu adevarat reprezentantii membrilor sai ,nu lipitori de afise la partidele consacrate ca demolatoare a statului roman. DA noi toti vom plati aceste credite.Banii ptr.studiul de frezabilitate a tunelelor vor fi platiti tot de noi fara a avea siguranta ca va fi un proiect viabil.Atentie primarul si Cons.local vor fi solidari in a achita pagubele respective,le comunic ca vor avea parte de o plingere penala in cazul in care lucrurile nu vor fi finalizate .Sa fiti iubiti ca meritati
  2
  13
  Raportează
 • postat de Romanita Rus
  Marți, 03 Noiembrie 2015 08:09
  89.45.176.***
  Sa va fie rusine "alesilor".La sub 5 grade celsius lasati bolnavi,batrani si sugari in frig.La ce bun au fost impuscati Ceausesti daca voi aveti nesimtirea sa faceti la fel ca ei?
  2
  22
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 03 Noiembrie 2015 07:16
  5.13.154.***
  Asa se mai prelungeste cu un an moartea sistemului centralizat .La anul se va mai contracta alt credit si in anii urmatori ? Crede cineva ca au sa fie incasari de la propietarii de apartamente ca sa se ramburseze creditul +dobanzile ? Apropo , iarasi a recidivat Ponta cu minciuna , zicea ca la aceste credite ,contractate pentru incalzire ,nu se percep dobanzi ....iar "Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului stabileşte în acest sens o dobândă percepută la trei luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă de 3,00 puncte procentuale şi care rămâne fixă pe toată durata de derulare a creditului." . Acum sa vedeti cum vor creste impozitele si taxele locale ,precum vrejul falolei lui Jack.....sa vedem daca le mai si platim.
  0
  24
  Raportează
 • postat de lovitura de stat cat mai curand
  Marți, 03 Noiembrie 2015 07:04
  5.13.140.***
  stan trebuie debarcat cat mai curand, el s-a imprumutat sa monteze topogane si flori prin oras
  7
  28
  Raportează
 • postat de katalin
  Marți, 03 Noiembrie 2015 07:01
  89.204.135.***
  ptr. Nelu,sa va ''uniti'' sa va faceti asociatia nebunilor ,sau ce? hai sa ne unim si sa ii strangem de gat pe cei ce ne indatoreaza in numele nostru asa cum bine zice Delo,ptr. ca nimeni nu la mandatat pe primar sa faca imprumuturi.In loc sa avem grija de noi ,ne dam deoparte ca lasii.
  2
  20
  Raportează
 • postat de NELU
  Marți, 03 Noiembrie 2015 06:12
  5.13.156.***
  @Delo-delo,
  Haideti sa ne facem o ASOCIATIE cu toti care avem centrale propii de apartamente si sperat cu apa rece. pentru a ne cere drepturile!
  ne insala asociatiile de locatari .primaria si oricine! cat mai suportam??
  Platim ca prostii aceiasi cota de cheltuieli la Asociatie, ,aceiasi taxa la subventie, diferite alte taxe pentru ca avem centrale etc etc...
  Trebuie sa ne unim de urgrnta! de acord? daca esti mai tanar ia atitudune!
  3
  29
  Raportează
 • postat de Delo-delo
  Marți, 03 Noiembrie 2015 03:38
  5.13.166.***
  Acest imprumut va fi platit de toti galatenii,indiferent daca au centrala sau se incalzesc cu lemne.Prin marirea diferitelor taxe.Alesii vor vota si se vor imprumuta in numele meu,indiferent de ce doresc eu.Daca va fi cineva vinovat de ceva,atunci se va da vina pe primarie,prefectura adica pana la urma tot eu.Cine poate sa-mi zica ca sunt un OM LIBER.?Imi doresc sa apuc vremurile cand raspunderea va fi macar partial si in nume propriu si nu sub umbrela unei institutii sau partid iar alesii sa se ascunda mereu ca puradeii sub fusta tigancii.Misto!
  1
  47
  Raportează
 • postat de Viktor
  Marți, 03 Noiembrie 2015 03:07
  5.13.146.***
  Daca s-ar face un imprumut pentru supertunelul de sub Dunare!?!
  11
  11
  Raportează
 • postat de dan
  Marți, 03 Noiembrie 2015 00:48
  141.0.14.***
  Daca s-ar face un imprumut ptr. subventionarea dobanzilor ptr.cei care-si monteaza centrala trermica ?
  3
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.