CORUPTIA UCIDE/ Revendicările Societăţii Civile pentru un stat de drept
Foto: Foto: Sorin Pană

CORUPTIA UCIDE/ Revendicările Societăţii Civile pentru un stat de drept
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Convinsă că tragedii precum cea petrecută la Clubul Colectiv şi moartea poliţistului Gigina nu trebuie să se repete, organizaţia nonguvernamentală Freedom House România solicită măsuri concrete de la guvernanţi.

Primele sale revendicări vizează măsuri concrete şi rapide care să favorizeze deschiderea sistemului politic şi, implicit, asigurarea unei reprezentativităţi reale şi a unor opţiuni reale la alegerile locale şi generale din 2016. Asta înseamnă revenirea la sistemul cu doua tururi de scrutin în cazul alegerilor locale, reducerea numărului de parlamentari, introducerea votului prin corespondenţă printr-o lege funcţională – adică retrimiterea în Parlament a proiectului adoptat – şi limitarea imunităţii parlamentarilor strict la declaraţiile lor politice.

De asemenea, cere demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şi numirea în această funcţie a unei personalităţi care să corespundă exigenţelor impuse de ea şi care să aibă determinarea de a o exercita corespunzător, mai ales cu privire la ordonanţele de urgenţă emise discreţionar de executiv.

Pe lista revendicărilor se află şi respectarea independenţei justiţiei şi retragerea numeroaselor proiecte de lege aflate în prezent în comisia juridică a Camerei Deputaţilor sau la Senat, proiecte care afectează cadrul legislativ anticorupţie şi de asigurare a integrităţii, ori vizează restrângerea activităţii DNA.

De asemenea, Freedom House cere înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate prin adoptarea proiectului de lege care se află acum în discuţia Camerei Deputaţilor.

„Aceste revendicări sunt esenţiale pentru ca România – ţară membră a Uniunii Europene şi NATO - să fie un stat de drept, democratic, cu o economie de piaţă liberă, funcţională, care să producă bunăstare pentru români", se arată la finalul listei de revendicări.

Citit 2515 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Noiembrie 2015 01:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.