Cui atribuie PRIMĂRIA Galaţi lucrări FĂRĂ LICITAŢIE. Contracte de 82.000 de euro pentru firma directorului CALORGAL

Cui atribuie PRIMĂRIA Galaţi lucrări FĂRĂ LICITAŢIE. Contracte de 82.000 de euro pentru firma directorului CALORGAL
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

* Primăria municipiului Galaţi i-a atribuit firmei R.E.D. SRL, la care acţionar şi administrator este Cristian Istrate, directorul Calorgal, patru contracte de lucrări, în valoare de peste 82.000 de euro * Ultimele două contracte, în valoare totală de aproape 6.000 de euro, i-au fost atribuite acum două luni


În urmă cu doar o lună, Primarul Marius Stan îl ameninţa public pe directorul Calorgal, Cristian Istrate, că răspunde cu postul pentru activitatea de la societatea de distribuţie a apei calde şi căldurii. Se pare însă că Primăria condusă de Marius Stan are mai multă încredere în firma personală a lui Istrate, dovadă că i-a încredinţat, în perioada septembrie - octombrie, două contracte, în valoare totală de aproape 6.000 de euro, lucrări care se adaugă altor două, în valoare totală de 76.000 de euro, primite în toamna anului trecut.

Un contract pentru Calorgal, două pentru şeful lui

Potrivit informaţiilor furnizate la solicitarea noastră de Primăria Galaţi, în perioada 1 septembrie - 30 octombrie, municipalitatea i-a atribuit direct, fără licitaţie, firmei R.E.D. SRL, două contracte de lucrări: „Reparaţii la imobilul de pe strada G-ral Lahovary nr. 7”, în valoare de 7.917 lei fără TVA şi „Reparaţii la imobilul din strada Arieşului nr. 6”, în valoare de 18.350 de lei fără TVA. În total, valoarea contractelor, a căror durată de execuţie este de câte 45 de zile, se ridică la 26.267 de lei, adică aproape 6.000 de euro.

În aceeaşi perioadă, Calorgal SA a primit un contract de reparaţii la centralele termice aferente blocurilor ANL, în valoare de 26.262 de lei, cu cinci lei mai modest decât contractele şefului.

Nu este prima dată când firma R.E.D. SRL primeşte, fără licitaţie, un contract de la Primăria Galaţi. Potrivit informaţiilor pe care, la începutul acestui an, le-am făcut publice, în toamna anului 2014, când Istrate era administrator special la defunctul Apaterm, firma R.E.D. SRL a obţinut de la Primăria Galaţi două contracte în valoare totală de 335.130 de lei fără TVA, pentru reparaţii şi igienizări la Şcoala "Ştefan cel Mare" şi construire şarpantă şi învelitoare la Colegiul "Dumitru Moţoc". Rezultă că, în total, de pe urma celor patru contracte, Cristian Istrate a încasat 361.397 de lei, adică 82.135 de euro.

De ce R.E.D. SRL?

Trebuie spus că legea îi permite Primăriei să încredinţeze direct, fără licitaţie, contracte de lucrări în valoare de 100.000 de euro. În ceea ce priveşte selecţia firmelor cărora le încredinţează aceste contracte, Primăria municipiului Galaţi ne-a comunicat că „face un studiu al pieţei cu ofertanţii care execută lucrări similare şi se consultă baza de date cu ofertanţii care au derulat cu autoritatea contractantă lucrări similare. Se ţine cont de calitatea lucrărilor executate, de preţul practicat, de promptitudinea şi seriozitatea de care au dat dovadă în derularea contractelor anterioare”. Deducem, deci, că Primăria a fost mulţumită de lucrările executate anul trecut de R.E.D. SRL.

Performanţă în privat

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma R.E.D. SRL funcţionează din 2008, îi are ca asociaţi pe Antoanella Istrate şi pe Cristian Istrate, acesta din urmă fiind şi administrator. Activităţile principale, sunt "consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării” şi „consultanţă pentru afaceri şi management".

Conform bilanţurilor economice de pe site-ul Ministerului Finanţelor, firma a pornit de la pierderi de 1.751 de lei în 2009, 1.862 de lei în 2010, 2.299 de lei în 2011 şi a ajuns să facă profit de 706 lei în 2012 şi de 5.885 de lei în 2013. La finele anului 2014, R.E.D. SRL avea o cifră de afaceri netă de 369.130 de lei, reuşind un profit net de 75.732 de lei, la un număr mediu de şase salariaţi.

Interesant este că, la veniturile totale de 369.136 de lei ale societăţii pe 2014, Primăria a contribuit cu 335.130 de lei… Tot în 2014, R.E.D. SRL a avut un contract încheiat cu Electrocentale, pentru „protecţie anticorozivă sală vase consum HCI, etapa I”, în valoare de 33.735 de lei fără TVA.

Ce spune Cristian Istrate

L-am contactat telefonic pe directorul Calorgal şi administratorul R.E.D. SRL, Cristian Istrate, pentru a-l întreba dacă a finalizat ultimele contracte de lucrări cu Primăria. Cristian Istrate ne-a declarat că nu s-au semnat încă procesele-verbale de recepţie a lucrărilor de reparaţii executate, precizând că valoarea contractelor este modică. Managerul ne-a spus că, în afară de contractele cu Primăria Galaţi, s-a mai ocupat şi de deszăpezire, la Tecuci.

În privinţa numărului de angajaţi, Istrate nu era foarte sigur, estimând că, fiind pe final de an, i-a mai rămas doar unul. „Când îmi trebuie, fac angajări. S-a scris în presă că am ca obiect de activitate doar consultanţă. Cu această activitate am început! Vreau să vă spun că, de doi ani şi jumătate, am ca obiect de activitate şi construcţiile! Mi-am luat cam toate activităţile din Codul CAEN şi plătesc impozite pe ele”, a precizat Cristian Istrate.

Întrebat dacă nu i se poate reproşa că la propria firmă a reuşit să facă profit, iar la Calorgal se luptă cu pierderile, Istrate ne-a spus că şi firma proprie merge tot mai greu. „Firma mea funcţionează după alte principii economice decât Calorgal. De când sunt director aici, şi nu mai am timp să mă ocup, firma R.E.D. merge tot mai greu. Mai am puţin şi o închid”, ne-a declarat Cristian Istrate.

CRISTIAN ISTRATE şi-a dat DEMISIA din fruntea CALORGAL

Citit 7955 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Decembrie 2015 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.