UNDA VERDE ne costă mai mult de la bugetul local. Când vom avea semafoare inteligente şi trafic supravegheat video

UNDA VERDE ne costă mai mult de la bugetul local. Când vom avea semafoare inteligente şi trafic supravegheat video
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

* Aleşii locali au stabilit data de 31 mai 2016 ziua limită de finalizare a proiectului care ne aduce „unda verde” * În loc să dea 309.912 lei fără TVA pentru realizarea proiectului, cât stabilise iniţial, Primăria va plăti 5,7 milioane de lei fără TVA, finanţarea europeană diminuându-se considerabil * Autorităţile, însă, nu văd decât partea plină a paharului!


La ultima şedinţă a Consiliului Local, aleşii au fost de acord cu alocarea din bugetul local al anului 2016 a unei sume totale de 14,9 milioane de lei pentru finalizarea a şapte proiecte cu finanţare europeană, aflate în situaţie de risc. Riscul cel mare este acela de a fi obligaţi să returnăm toţi banii pe care i-am primit de la UE pentru realizarea acestor proiecte, pentru că nu le-am finalizat la timp. În aceste condiţii, consilierii au fost de acord să acopere de la bugetul local toate cheltuielile care vor fi efectuate în 2016 pentru finalizarea investiţilor, UE decontându-ne doar plăţile efectiv făcute până la 31 decembrie 2015. Cap de listă în topul celor mai mari sume alocate este proiectul “Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii”, adică „unda verde” pentru care vom plăti 5,7 milioane de lei fără TVA!

De ce nu le-am implementat la timp?

Singurul consilier local care a întrebat de ce nu am implementat la timp „unda verde” a fost independentul Alin Mihai: „Creşterea cheltuielilor din bugetul pe anul viitor este cauzată de faptul că nu ne-am realizat investiţiile pe fonduri europene anul acesta. Sunt proiecte din anul 2013! Noi suntem în 2015 şi cerem bani de la Consiliul Local pentru că nu le-am implementat la timp! Proiectul privind sistemele inteligente de trafic este aprobat din data de 28 februarie 2013! Suntem aproape de 2016 şi nu e gata! Paradoxul este că ni se prezintă o înfrângere ca pe o mare realizare!”.

Viceprimarul PSD Florin Popa a explicat că toate cele şapte proiecte „fac parte dintr-o listă suplimentară de proiecte depusă pentru finanţare. Termenele rămase până la data finalizării 31 decembrie 2015 au fost foarte strânse. Au fost probleme în desfăşurarea licitaţiilor şi pe parcursul executării lucrărilor, motiv pentru care ne luăm o măsură de prevedere acum să asigurăm resursele materiale necesare pentru a nu fi nevoiţi, Doamne fereşte, să rambursăm întreaga sumă primită pentru fiecare proiect în parte!”, a spus Popa.

Licitaţia a durat opt luni

Lansată în ianuarie, anulată în martie şi apoi din nou reluată, licitaţia organizată de Primăria Galaţi pentru „unda verde” a fost adjudecată de compania UTI Grup SA. „Contractul de execuţie s-a semnat în data de 10 august 2015 cu o valoare de 13,7 milioane de lei fără TVA, iar Ordinul de începere a fost dat pe 27 august 2015 cu o durată de execuţie de 7 luni reprezentând o reducere semnificativă faţă de cele 12 luni câte au fost prevăzute în cererea de finanţare. Astfel, procedura de licitaţie de la prima postare în SEAP până la semnarea contractului a durat opt luni, producând o întârziere semnificativă în implementarea proiectului. Cu toate acestea, în trei luni de la data Ordinului de începere a lucrărilor, (septembrie, octombrie, noiembrie 2015) s-a reuşit execuţia a 60,26 la sută din contractul de furnizare de echipamente şi execuţie lucrări”, ne-a informat directorul Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, Costel Hanţă.

Ce-au votat aleşii

Cu o singură abţinere, din partea consilierului independent Alin Mihai, aleşii au aprobat data de 31 mai 2016 ca dată limită de finalizare a proiectului “Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii”. Totodată, au stabilit suportarea de către Consiliul Local Galaţi a sumei estimate de 5.700.000 lei fără TVA, necesară finalizării proiectului, (sume neeligibile în cadrul proiectului, care vor fi acoperite din surse proprii) şi care va fi introdusă în bugetul municipiului Galaţi pe anul 2016. Nefinalizarea până la data de 30 iunie 2015 obligă Primăria să restituie toţi banii europeni primiţi!

Cât o să ne coste

Valoarea totală a proiectului privind „unda verde” este de 19,2 milioane de lei cu TVA din care 3,7 milioane de lei reprezintă TVA. Conform Primăriei, valoarea totală eligibilă a proiectului este de: 15,5 milioane de lei fără TVA, din care contribuţia Primăriei ar fi trebuit să fie de 309.912 lei fără TVA.

În urma votului dat de aleşi, valoarea eligibilă estimată a proiectului la data de 31 decembrie 2015 a rămas de 8,5 milioane de lei fără TVA, iar valoarea neeligibilă maximă suportată de municipalitate după data de 31 decembrie 2015 este de 5,7 milioane de lei fără TVA.

Aşa cum v-am mai informat, proiectul presupune montarea de camere video pentru supravegherea traficului, introducerea semafoarelor pietonale dotate cu buton de activare, dar şi cu dispozitive audio de avertizare şi realizarea unui Centru de Comandă şi Control unic pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video. 35 de intersecţii vor fi modernizate, fie prin semaforizare, fie prin transformarea în sensuri giratorii, şi vor fi dotate cu camere de luat vederi şi detectori de trafic. Autorităţile promit că prin implementarea sistemului "unda verde" va scădea timpul de aşteptare la semafoare, datorită corelării în timp real a acestora.

Patru axe rutiere vor beneficia de un sistem de trafic modern graţie "undei verzi": strada Brăilei – Bulevardul George Coşbuc, Bulevardul Siderurgiştilor – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Bulevardul Traian Vuia – Henri Coandă, strada Brăilei – strada Domnească – strada Prundului şi strada Traian, până în nord, dar şi Basarabiei – strada Tecuci – Bulevardul George Coşbuc – strada Domnească.

Ce spune primarul Marius Stan

“Da, avem proiecte europene care nu vor fi finalizate la timp, dar asta-i partea goală a paharului. Ar trebui să privim şi partea plină a paharului: că noi când am început mandatul, exerciţiul financiar european era pe final, iar de extras din axele care mai erau finanţabile la momentul respectiv am extras ce-a rămas de pe la alţii, asumându-ne nişte riscuri. Atâta timp cât parte din aceste proiecte a fost, până acum, finanţată prin bani europeni, nu văd aşa o mare nenorocire! Iar proiectul care a suportat cea mai mare sumă, sistemul inteligent de trafic, cred că cei de-acolo, până la un moment dat, chiar merită felicitări, pentru că pe luna septembrie abia s-a semnat contractul de finanţare şi a-l fi terminat până în luna decembrie era foarte, foarte puţin probabil! Chiar au lucrat într-un ritm, şi sâmbăta şi duminica, încercând să încercând să recupereze cât mai mult din banii europeni şi să diminueze cât mai mult suma cu care va trebui să contribuim noi!”, a spus primarul Marius Stan.

Nu suntem singurii care n-au terminat la timp!

Nu doar Galaţiul se află în situaţia de a avea şapte proiecte europene intrate în prelungiri! Potrivit directorului Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, Costel Hanţă, "la nivelul României sunt 505 proiecte cu risc de nefinalizare la 31 decembrie în valoare de 2,5 miliarde de lei".

Citit 5305 ori Ultima modificare Marți, 22 Decembrie 2015 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.