UNDA VERDE ne costă mai mult de la bugetul local. Când vom avea semafoare inteligente şi trafic supravegheat video

UNDA VERDE ne costă mai mult de la bugetul local. Când vom avea semafoare inteligente şi trafic supravegheat video
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

* Aleşii locali au stabilit data de 31 mai 2016 ziua limită de finalizare a proiectului care ne aduce „unda verde” * În loc să dea 309.912 lei fără TVA pentru realizarea proiectului, cât stabilise iniţial, Primăria va plăti 5,7 milioane de lei fără TVA, finanţarea europeană diminuându-se considerabil * Autorităţile, însă, nu văd decât partea plină a paharului!


La ultima şedinţă a Consiliului Local, aleşii au fost de acord cu alocarea din bugetul local al anului 2016 a unei sume totale de 14,9 milioane de lei pentru finalizarea a şapte proiecte cu finanţare europeană, aflate în situaţie de risc. Riscul cel mare este acela de a fi obligaţi să returnăm toţi banii pe care i-am primit de la UE pentru realizarea acestor proiecte, pentru că nu le-am finalizat la timp. În aceste condiţii, consilierii au fost de acord să acopere de la bugetul local toate cheltuielile care vor fi efectuate în 2016 pentru finalizarea investiţilor, UE decontându-ne doar plăţile efectiv făcute până la 31 decembrie 2015. Cap de listă în topul celor mai mari sume alocate este proiectul “Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii”, adică „unda verde” pentru care vom plăti 5,7 milioane de lei fără TVA!

De ce nu le-am implementat la timp?

Singurul consilier local care a întrebat de ce nu am implementat la timp „unda verde” a fost independentul Alin Mihai: „Creşterea cheltuielilor din bugetul pe anul viitor este cauzată de faptul că nu ne-am realizat investiţiile pe fonduri europene anul acesta. Sunt proiecte din anul 2013! Noi suntem în 2015 şi cerem bani de la Consiliul Local pentru că nu le-am implementat la timp! Proiectul privind sistemele inteligente de trafic este aprobat din data de 28 februarie 2013! Suntem aproape de 2016 şi nu e gata! Paradoxul este că ni se prezintă o înfrângere ca pe o mare realizare!”.

Viceprimarul PSD Florin Popa a explicat că toate cele şapte proiecte „fac parte dintr-o listă suplimentară de proiecte depusă pentru finanţare. Termenele rămase până la data finalizării 31 decembrie 2015 au fost foarte strânse. Au fost probleme în desfăşurarea licitaţiilor şi pe parcursul executării lucrărilor, motiv pentru care ne luăm o măsură de prevedere acum să asigurăm resursele materiale necesare pentru a nu fi nevoiţi, Doamne fereşte, să rambursăm întreaga sumă primită pentru fiecare proiect în parte!”, a spus Popa.

Licitaţia a durat opt luni

Lansată în ianuarie, anulată în martie şi apoi din nou reluată, licitaţia organizată de Primăria Galaţi pentru „unda verde” a fost adjudecată de compania UTI Grup SA. „Contractul de execuţie s-a semnat în data de 10 august 2015 cu o valoare de 13,7 milioane de lei fără TVA, iar Ordinul de începere a fost dat pe 27 august 2015 cu o durată de execuţie de 7 luni reprezentând o reducere semnificativă faţă de cele 12 luni câte au fost prevăzute în cererea de finanţare. Astfel, procedura de licitaţie de la prima postare în SEAP până la semnarea contractului a durat opt luni, producând o întârziere semnificativă în implementarea proiectului. Cu toate acestea, în trei luni de la data Ordinului de începere a lucrărilor, (septembrie, octombrie, noiembrie 2015) s-a reuşit execuţia a 60,26 la sută din contractul de furnizare de echipamente şi execuţie lucrări”, ne-a informat directorul Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, Costel Hanţă.

Ce-au votat aleşii

Cu o singură abţinere, din partea consilierului independent Alin Mihai, aleşii au aprobat data de 31 mai 2016 ca dată limită de finalizare a proiectului “Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii”. Totodată, au stabilit suportarea de către Consiliul Local Galaţi a sumei estimate de 5.700.000 lei fără TVA, necesară finalizării proiectului, (sume neeligibile în cadrul proiectului, care vor fi acoperite din surse proprii) şi care va fi introdusă în bugetul municipiului Galaţi pe anul 2016. Nefinalizarea până la data de 30 iunie 2015 obligă Primăria să restituie toţi banii europeni primiţi!

Cât o să ne coste

Valoarea totală a proiectului privind „unda verde” este de 19,2 milioane de lei cu TVA din care 3,7 milioane de lei reprezintă TVA. Conform Primăriei, valoarea totală eligibilă a proiectului este de: 15,5 milioane de lei fără TVA, din care contribuţia Primăriei ar fi trebuit să fie de 309.912 lei fără TVA.

În urma votului dat de aleşi, valoarea eligibilă estimată a proiectului la data de 31 decembrie 2015 a rămas de 8,5 milioane de lei fără TVA, iar valoarea neeligibilă maximă suportată de municipalitate după data de 31 decembrie 2015 este de 5,7 milioane de lei fără TVA.

Aşa cum v-am mai informat, proiectul presupune montarea de camere video pentru supravegherea traficului, introducerea semafoarelor pietonale dotate cu buton de activare, dar şi cu dispozitive audio de avertizare şi realizarea unui Centru de Comandă şi Control unic pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video. 35 de intersecţii vor fi modernizate, fie prin semaforizare, fie prin transformarea în sensuri giratorii, şi vor fi dotate cu camere de luat vederi şi detectori de trafic. Autorităţile promit că prin implementarea sistemului "unda verde" va scădea timpul de aşteptare la semafoare, datorită corelării în timp real a acestora.

Patru axe rutiere vor beneficia de un sistem de trafic modern graţie "undei verzi": strada Brăilei – Bulevardul George Coşbuc, Bulevardul Siderurgiştilor – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Bulevardul Traian Vuia – Henri Coandă, strada Brăilei – strada Domnească – strada Prundului şi strada Traian, până în nord, dar şi Basarabiei – strada Tecuci – Bulevardul George Coşbuc – strada Domnească.

Ce spune primarul Marius Stan

“Da, avem proiecte europene care nu vor fi finalizate la timp, dar asta-i partea goală a paharului. Ar trebui să privim şi partea plină a paharului: că noi când am început mandatul, exerciţiul financiar european era pe final, iar de extras din axele care mai erau finanţabile la momentul respectiv am extras ce-a rămas de pe la alţii, asumându-ne nişte riscuri. Atâta timp cât parte din aceste proiecte a fost, până acum, finanţată prin bani europeni, nu văd aşa o mare nenorocire! Iar proiectul care a suportat cea mai mare sumă, sistemul inteligent de trafic, cred că cei de-acolo, până la un moment dat, chiar merită felicitări, pentru că pe luna septembrie abia s-a semnat contractul de finanţare şi a-l fi terminat până în luna decembrie era foarte, foarte puţin probabil! Chiar au lucrat într-un ritm, şi sâmbăta şi duminica, încercând să încercând să recupereze cât mai mult din banii europeni şi să diminueze cât mai mult suma cu care va trebui să contribuim noi!”, a spus primarul Marius Stan.

Nu suntem singurii care n-au terminat la timp!

Nu doar Galaţiul se află în situaţia de a avea şapte proiecte europene intrate în prelungiri! Potrivit directorului Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, Costel Hanţă, "la nivelul României sunt 505 proiecte cu risc de nefinalizare la 31 decembrie în valoare de 2,5 miliarde de lei".

Citit 5156 ori Ultima modificare Marți, 22 Decembrie 2015 00:36

20 comentarii

 • postat de gigione24
  Luni, 21 Decembrie 2015 18:49
  100.99.65.***
  Proiectul in sine este unul bun. Vad tot felul de specialisti prin aceste comentarii care blameaza chestiunea si nu cred ca e corect. Numai faptul ca multe strazi vor fi monitorizate video permanent va face ca cei care in mod normal merg fara nicio regula, sa se gandeasca de doua ori cand vor sa braveze. Ar mai fi si un plus pentru prevenirea criminalitatii de orice fel. E demonstrat ca un sistem de tipul ,,big brother" alunga hotii de orice fel! Cat priveste viteza de melc paralizat cu care s-a miscat aceasta administratie in NOUL GALATI, e in continuare o bataie de joc!
  1
  6
  Raportează
 • postat de Relu Fenechiu
  Luni, 21 Decembrie 2015 18:33
  188.10.219.***
  Urdăreanu de la UTI System, arestat la domiciliu, și-a tras vilă de 4 etaje sub pământ, cu lift și Sic Transit Gloria Mundi la intrare. Unde are card de acces si sistem de alarma. Vreo 100.000 euro cavoul. Ăsta vrea să-și facă asociație de locatari și pe lumea ailaltă, să cheme mecanicul când se strică liftul. Adică UTI alteța sa nea Tibi cocalaru!
  2
  1
  Raportează
 • postat de Bandit
  Luni, 21 Decembrie 2015 14:26
  213.177.13.***
  Este clar o bataie de joc si un furt de bani cu un proiect care ...hmmm.Bine ve-ti spune ca sunt un postac ca nu am ce face ca alea si pe dincolo.Sa fie clar...nu sustin pe nimeni.Daca se facea treaba in acest oras chiar laudam si sustineam cauza.Dar cand parcari nu sunt strazile arata de parca au fost bombardate ,jegul de pe trotuare,lipsa locurilor de munca ,haite de caini vagabonzi,cersetori,cocalari cu masini de zici ca avem mina de aur pe faleza,plaja de la turnul tv....acum vine vara si Aqua Land nici la faza de proiect nu e...etc,etc sunt multe de facut,instalatia de irigat...offf nea stane,te-am votat degeaba,noi facem semafoare inteligente?Pai asta ne trebuie?Ca nu mergeam cu masina daca nu am semafor de zeci de mii de euro?Pai ati incercat si cu sensul giratoriu de la inelul de rocada(ultimul leu) si ce a iesit ca ati aparut la CNN.Rusine !!! Fa ceva nea Stane benefic orasului sa ramai in istorie,sa spuna galateanul...ba nea Stan bravo cucu lui,ne-a lasat jegosi si infrigurati dar uite....avem Hai nea Stane,te rog ,ca poti .Nu mai da vina pe ala sau ala ,ca TU esti acolo seful.
  3
  9
  Raportează
 • postat de gopo
  Luni, 21 Decembrie 2015 12:49
  82.208.137.***
  Haideti sa ne intelegem, o lucrare se poate termina foarte repede daca sunt bani. In Galati destule companii de constructii se planga de lipsa cmenzilor, era suficient ca antreprenorul UTI sa solicite 10 din aceste firme si era gata lucrarea, pentru usurarea traficului, se putea lucra si noaptea. E nevoie de manager de proiect, insa la Galati asa ceva exista doar pe hartie (la proiectele europene), de cei adevarati nu este nevoie.
  2
  6
  Raportează
 • postat de coincidenta
  Luni, 21 Decembrie 2015 12:26
  5.13.201.***
  Marius Stan = UNPR
  UTI = Tiberiu Urdareanu = UNPR
  Simplu.
  7
  9
  Raportează
 • postat de coincidenta
  Luni, 21 Decembrie 2015 12:23
  5.13.201.***
  Marius Stan = UNPR
  UTI = Tiberiu Urdarenau = UNPR
  Simpu.
  7
  10
  Raportează
 • postat de REVOLTATUL
  Luni, 21 Decembrie 2015 12:04
  81.12.149.***
  Unde eşti tu DNA oare? Te plătim degeaba la Galaţi! Mafia de aici încă nu a dispărut! Se pun nişte întrebări:
  1. UTI Grup S.A. a cărui patron e anchetat de DNA pentru şpagă, oare nu a dat şi la Galaţi o mică contribuţie primarului (pentru a-şi recupera chipurile, cheltuielile din campania electorală)?
  2. Nesimţirea cu care s-a procedat la urgentarea lucrărilor de Undă Verde (ca şi cele de Reabilitare termică a blocurilor) pe ultima sută, cu lucrări efectuate necorespunzător, blocând traficul zile în şir (în loc să se lucreze noaptea măcar), cu recepţii calitative dubioase, etc.., nu trebuie să se lase cu Demisii?
  3. Banii pe care i-am pierdut din finanţările europene, ca urmare a incompetenţei aleşilor noştri (din diverse motive pasate altora), nu ar trebui recuperaţi din buzunarele demnitarilor noştri?
  7
  12
  Raportează
 • postat de Dorel
  Luni, 21 Decembrie 2015 11:34
  79.116.109.***
  Parca e copil primarul asta: mami dar nu doar eu am luat 4 la lucrare. Dar dehhh, lumini si circ pentru Galateni.
  8
  12
  Raportează
 • postat de Pietonul
  Luni, 21 Decembrie 2015 10:07
  78.96.59.***
  Cine verifica calitatea lucrarilor executate ? Tot ,,specialistii,, inexistenti din Primarie? Nu se uita nimeni la cum sunt astupate santurile? Chiar si cu beton si asfalt turnat arata ca dupa razboi. Banii se arunca din nou cu ochii inchisi. Bine ca nu mai plateste UE si plateste primarul....din banii nostri.....ca ne-am obisnuit cu treburile facute de mantuiala...
  7
  21
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 21 Decembrie 2015 09:48
  5.13.244.***
  Adevarul este ca cei de la UTI s-au miscat foarte repede. Spre deosebire de lucrarile de la podul de la Sendreni unde dupa ora 16 (vara) nu mai vedeai picior de muncitor, aici se lucra si la ora 19 la lumina proiectoarelor. Chiar ma miram si nu intelegeam ce au astia de muncesc in ritmul asta.
  5
  12
  Raportează
 • postat de dedy
  Luni, 21 Decembrie 2015 09:46
  109.166.128.***
  Era mai buna varianta cu PIETONI SI SOFERI INTELIGENTI;SEMAFOARE NORMALE....
  Aviz marlanilor soferi,care nu opresc nicio secunda la trecerea de pietoni...i.a fatat in masina:))).OPRITI BAI OBOSITILOR SI LASATI SA TREACA PIETONII LEJER CA NU MURITI DACA STATI 5 SECUNDE LA TRECERE....GIBONILOR....PANA SI LA TRECERE SUNTETI MOCANGII.
  5
  19
  Raportează
 • postat de lukekicksdedyintheass
  Luni, 21 Decembrie 2015 09:28
  89.137.225.***
  Pariu ca nici astea nu vor fi puse in practica...is doar vb in vant pt naivii din Galati:).
  Ce semafoare!!!:))?.Ce tunel:)!??.Trepadushii de pe langa Stan pun bete in roate oricarui proiect benefic pt noi.Stan,viitorul primar;inca 2 mandate.Bacalbashea the 2nd.
  11
  8
  Raportează
 • postat de dragos
  Luni, 21 Decembrie 2015 08:52
  5.2.209.***
  hai mai repede cu DNAuuuuuuulllllll!!!
  9
  24
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 21 Decembrie 2015 08:51
  82.208.137.***
  "Nu suntem singurii care n-au terminat la timp! Nu doar Galaţiul ...."
  Vaaaai, ce m-ai linistit cu asta! Ce bine ca mai mor si alte capre prin tara! Dar de ce trebuie mereu sa ne consolam cu gandul ca mai sunt si altii nepriceputi? (ca sa nu folosesc alt cuvant, poate mai potrivit). Ce-ar fi facu Galatiul cu diferenta de bani? Parcuri? pasarelele alea pietonale cu care se laudau de mult? Porblema caldurii? Sau cate si mai cate?.... FELICITATI DOMNILOR, ATI ARATAT IAR CA INCOMPETENTA NU ARE LIMITE!
  5
  22
  Raportează
 • postat de Magis
  Luni, 21 Decembrie 2015 08:31
  89.136.235.***
  UTI , ha? Adica aia care dau acu cu subsemnatul la DNA pentru mita data la Iasi ca sa cistige si acolo "unda verde". Io zic ca unda asta verde de la Galati pute si ea, iar nea Alin ala i-a simtit duhoarea.
  Altfel, unda verde la semafoare in sine e un rahatel de proiect pe care l-ar fi putut face in oras si un grup de studenti de la Automatica, pe bani mult mai putini. Iar treaba aia cu camerele de luat vederi ... alta tichie de margaritar care galateanului ii lipseste. Bine ca are caldura si apa calda de la Calorgal ...
  Nu e asa ca sunt prea subtil pentru onor smenarii locali? Pardon ,am vrut sa scriu consilierii locali, dar na...
  5
  28
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 21 Decembrie 2015 08:30
  5.13.232.***
  Un proiect INUTIL! Nu avea traficul din Galati nicio problema deosebita! Si in alte parti s-au implementat aceste fandoseli inutile de "sisteme inteligente" pe o multime de bani si...rezultatul consta ambuteiaje si trafic ingreunat-vezi Iasi!
  Patronul firmei UTI care face la Galati aceste inutilitati este arestat ptr coruptie!
  Basca au mai spart si o gramada de strazi si trotuare in zeci de intersectii, si le-au plombat inapoi vai de mama lor.
  Rusine pentru cheltuirea inutila a banului si distrugerea strazilor si trotuarelor! PEntru-cine stie ce porcarie de sistem de trafic care e posibil mai mult sa incurce.
  8
  26
  Raportează
 • postat de Angel
  Luni, 21 Decembrie 2015 08:05
  5.13.190.***
  Alin Mihai - unul din putinii consilieri care isi fac treaba. Poate ar fi o buna solutie pentru functia de Primar
  27
  8
  Raportează
 • postat de Dan
  Luni, 21 Decembrie 2015 07:23
  82.137.14.***
  Asa- i in Romania. Ne laudam ca suntem incompetenti. Dar tinem in continuare cu dintii de scaun. Si mai vrem un mandat de primar sau consilier. Oare de demisia de onoare nu a auzit nimeni?
  9
  19
  Raportează
 • postat de Jean Paul
  Luni, 21 Decembrie 2015 07:15
  5.13.193.***
  Nu se mai scoala, dar uitemxat denfrumos atarna!
  11
  5
  Raportează
 • postat de Zdrang
  Luni, 21 Decembrie 2015 06:39
  78.97.221.***
  Pe langa partea goala si partea plina, ar mai exista si o a treia parte a paharului: partea care se revarsa inspre bunastarea unora. Fiindca mai multi bani in plus cheltuiti de la bugetul local inseamna mai putini bani a caror destinatie e verificata la sange de UE.
  6
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.