Subtraversarea Dunării, în dezbatere publică/ Americanii ies cu tunelul la raport

Subtraversarea Dunării, în dezbatere publică/ Americanii ies cu tunelul la raport
Evaluaţi acest articol
(109 voturi)

* Reprezentanţii consorţiului Louis Berger, aşteptaţi săptămâna viitoare la Galaţi * Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt pe politici regionale în cadrul Comisiei Europene, a spus că proiectele din master planul de transport sunt finanţate cu precădere * Deocamdată, proiectul dorit de Primărie nu este printre acestea

După ce, la finele anului trecut, Primăria municipiului Galaţi a dat ordinul de începere a lucrărilor la studiul de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre, reprezentanţii consorţiului Louis Berger, care realizează documentaţia, ies la raport. Potrivit anunţului făcut de Primăria municipiului Galaţi, miercuri, 18 mai 2016, în Sala de Festivităţi „Aula Magna” din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi va avea loc „Conferinţa de prezentare a proiectului de realizare a subtraversării Dunării la Galaţi”. Prezentarea tehnică va fi urmată de o dezbatere în cadrul căreia invitaţii din mediul de afaceri, mediul academic, reprezentanţi ai societăţii civile şi presa vor putea pune întrebări despre viitorul acestui proiect. Apropo de viitor, iată ce spun autorităţile locale şi reprezentanţii Comisiei Europene despre subtraversarea Dunării.

Promisiuni de la Corina Creţu

Reprezentanţii Primăriei au participat, marţi, la Forumul Intact, eveniment la care au fost prezenţi comisarul european Corina Creţu şi actualului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

„Printre cele mai importante proiecte de infrastructură pentru România a fost enumerat şi proiectul nostru, subtraversarea Dunării. La dezbaterea respectivă am primit promisiuni inclusiv din partea doamnei Corina Creţu că va fi inclus în Master Planul de Transport al României, care, în ciuda a ceea ce s-a vehiculat până acum, că ar fi fost trimis la Bruxelles, aprobat, este retrimis de UE şi se află din nou în dezbaterea Parlamentului. Doamna Corina Creţu a spus că ştia de mult timp de proiectul nostru de la europarlamentarul Dan Nica. Şi din dezbaterea respectivă a rezultat că acest proiect este unul dintre cele mai importante propuse de o administraţie locală pentru o regiune ca a noastră, proiect care are darul să revitalizeze întreaga zonă de sud-est”, au declarat reprezentanţii Primăriei Galaţi.

„Dacă nu ai priorităţi, nu ai rezultate!”

Dincolo de declaraţiile optimiste ale autorităţilor gălăţene sau de promisiuni, ni se pare mai important cum se văd lucrurile direct de la Bruxelles, de la Comisia Europeană. În cadrul vizitei de documentare efectuate la invitaţia europarlamentarului Monica Macovei, am avut ocazia de a discuta despre proiectul subtraversării Dunării cu Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt pe politici regionale în cadrul Comisiei Europene.

Întrebarea noastră a fost în ce măsură ar putea fi susţinută construcţia unui tunel pe sub Dunăre la Galaţi, în contextul în care Master Planul de Transport al României prevede pod peste Dunăre la Brăila.

„Master Planul este coloana vertebrală după care se va realiza infrastructura şi este important pentru noi datorită conţinutului, care are o strategie în spate. De aceea s-a negociat cu Guvernul României şi credem că s-a obţinut un pachet frumuşel şi solid. În acest sens, tot ce este în document joacă un rol şi probabil că veţi vedea că Master Planul va fi motorul unor schimbări substanţiale, tocmai pentru că modalitatea în care s-au asamblat şi finalizat aceste propuneri a avut o logică. Investiţii ca podurile, autostrăzile, drumurile express sunt definitorii pentru regiuni, comunităţi. Când şi cum vor fi realizate, ţine de conceptul coridoarelor europene. Sunt 11 coridoare europene, unele legate de România. Nu am lista tuturor proiectelor din Master Plan de Transport al României – un document foarte importat - dar ştiu că tot ceea ce este prevăzut acolo, este aprioric decis să fie cofinanţat”, a explicat, cu diplomaţie, reprezentantul Comisiei Europene.

La întrebarea punctuală dacă poate primi finanţare europeană un proiect care nu este cuprins în Master Plan, răspunsul a venit sec: „E vorba de prioritizare! Dacă nu ai priorităţi, nu ai rezultate!".

Citit 14861 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.