Pe ce străzi din Galaţi va fi extins ILUMINATUL PUBLIC

Pe ce străzi din Galaţi va fi extins ILUMINATUL PUBLIC
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Primăria municipiului Galaţi a vrut să ne ilumineze festiv sărbătorile de iarnă cu 2,1 milioane de lei, dar n-a reuşit * Acum încearcă extinderea iluminatului public în oraş, cu investiţii de 6,2 milioane de lei


Dacă tot s-au dus sărbătorile de iarnă, putem să ne ostoim nemulţumirea că n-am avut iluminat festiv, chit că Primăria fusese gata să investească 2,1 milioane de lei pentru beculeţe. Măcar lumină pe străzi să avem!

La finele anului trecut, aleşii locali au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru extinderea iluminatului public, etapa a II-a. Documentaţia a fost realizată de către SC Trans PEC SA, căreia municipalitatea i-a plătit 99.200 de lei. Hotărârea adoptată de aleşi prevede extinderea iluminatului public cu corpuri de iluminat cu LED, în 14 zone din oraş, printre care Parcul Cloşca, Micro 19, bulevardul Marii Uniri, cartierul Fileşti şi Viaductul, valoarea totală a investiţiei necesare ridicându-se la 6.298.038 lei cu TVA. Iată unde vrea Primăria se ne ilumineze.

Parcul Cloşca, lăsat de izbelişte

Lăsat de izbelişte de autorităţi şi cotropit de şobolani, Parcul Cloşca n-are parte nici de lumină. Potrivit documentaţiei realizate de Trans PEC, "există pe doi kilometri de alei iluminat public cu lampadare de 70 W, cu precizarea că numai 20 la sută din corpuri funcţionează. Restul sunt vandalizate sau au cablurile tăiate". Soluţia găsită presupune stâlpi tip lampadar de patru metri, cu câte un corp de iluminat cu LED de 60 W.

Alee întunecoasă în Micro 19

Autorităţile au descoperit că în Micro 19, pe aleea dintre Piaţă şi blocul V1 scara 8, nu există pe o distanţă de 40 de metri iluminat public, iar în capătul zonei, pe strada Strungarilor, există un stâlp de iluminat. Potrivit hotărârii votate, aici se vor monta stâlpi tip lampadar de patru metri, cu câte un corp de iluminat cu LED 30 W.

Blocuri şi parcări în beznă

Potrivit documentaţiei votate, pe strada Siderurgiştilor nr. 5, la blocurile PS1A - PS1B, spate şi lateral parcare, nu există iluminat public pe o lungime de 250 de metri, aşa că se vor monta zece corpuri de iluminat cu LED de 64 W.

Autorităţile au constatat că şi pe bulevardul Marii Uniri, la blocurile U3-U5, U6 din Ţiglina I, nu există iluminat public în zona parcărilor, pe o lungime de 700 m. Conform proiectului, zona blocului U6 va beneficia de stâlpi de iluminat tip lampadar cu LED de 30 W, la fel şi zona blocurilor U3-U5.

În faţa blocului A15, din Micro 16, strada Gheorghe Asachi nr. 2, nu există circuit de iluminat public pe cei 110 metri, aşa că se vor lua măsuri pentru alimentarea a patru stâlpi cu corpuri de iluminat cu LED de 25 W.

Nici strada Şoimului, în zona aferentă blocului Atena, pe o porţiune de 75 de metri, nu este iluminată, motiv pentru care se vor monta stâlpi cu corpuri de iluminat cu LED de 30 W.

Pe strada Banatului se va extinde iluminatul public spre strada Locomobilei, înlocuindu-se atât circuitul existent, uzat şi înnădit din recuperări, dar şi un stâlp fisurat la bază.

În Fileşti, trebuie mutate… gardurile

Nu-i o glumă! Trans PEC a constatat că, pe strada Vasile Cârlova din Fileşti, circuitul electric a ajuns în curţile abonaţilor, din cauza extinderii gardurilor, şi a cerut mutarea acestora. Atât pe strada Cârlova, cât şi pe strada Gheorghe Şincai va fi înlocuit circuitul de iluminat existent uzat şi subdimensionat. De altfel, întregul cartier Fileşti dispune de un singur punct de aprindere a iluminatului public, realizat cu conductoare uzate moral şi fizic. Şi pe strada Dr. Răutu vor fi montate corpuri de iluminat cu LED de 30 W.

Rute ocolitoare

Pe lista de extindere a iluminatului public se află şi câteva importante rute ocolitoare. Primul pe listă este Drumul de Centură, între DN2B şi rondoul de acces la Selgros. Urmează Viaductul, unde numai 30 la sută din corpurile de iluminat funcţionează, restul fiind vandalizate. Vizate sunt şi Calea Smârdan, unde se doreşte extinderea iluminatului de la podul peste calea ferată până la limita de demarcaţie a municipiului, şi Calea Prutului, unde se vrea extinderea iluminatului de la capătul tramvai până la limita de demarcaţie a municipiului şi aleea laterală dreapta.

Conform hotărârii votate de aleşi, valoarea totală a investiţiei se ridică la 6.298.038 lei cu TVA, sursa de finanţare fiind bugetul local, dar şi un împrumut. Durata de realizare este de 23 de luni. Pentru început, vor trebui întocmite proiectele tehnice, costul acestora fiind estimat la 160.000 de lei fără TVA.

Citit 3348 ori Ultima modificare Joi, 07 Ianuarie 2016 00:22

7 comentarii

 • postat de Phill
  Joi, 07 Ianuarie 2016 07:44
  78.96.59.***
  Toate investitiile in tehnologia iluminatului ar fi binevenite in doemniul public, dar ce facem cu programul de iluminat ?! Cand vezi ca pe la ora 16,00, soare afara fiind inca, se aprinde iluminatul public si apoi, dimineata pe la 7,00, cand traficul este deja intens, se stinge iluminatul public, te intrebi : la ce mama naibii a ars iluminatul toata noaptea in splendoarea lui ?!
  Chiar nu se pot regla automatele de iluminat functie de anotimp, de lumina diurna, de nevoile populatiei ?! Ce conteaza ca la 2,00 noaptea tot orasul este scaldat in lumina, daca la ora 7,05 se stinge iluminatul si mergi in bezna pe trotuar ?! Halal....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Luminita
  Miercuri, 06 Ianuarie 2016 17:33
  5.15.175.***
  Este bine ca se extinde iluminatul public in Galati si ca s-a optat pentru corpuri de iluminat LED, deoarece sunt mult mai economice, insa este pacat ca unele zone ale orasului raman tot neglijate, spre nemultumirea locuitorilor. Probabil ca aceste investitii necesitau un proiect mai bine pus la punct.
  0
  1
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 06 Ianuarie 2016 12:41
  109.102.62.***
  rog sa se insiste si pe strada Costache Conachi si parcarea de la punctul termicdaca tot este in plan cartierul micro 19!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ely
  Miercuri, 06 Ianuarie 2016 11:46
  66.249.81.***
  @crystal: păi are, nu este dl. Comşa, bun prieten cu dl Mircea Toader....eheeeei;)
  0
  2
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 06 Ianuarie 2016 10:18
  5.13.148.***
  Pe stalpul din fata scarii 2 blocul U3 ,Micro 19 ,Strada Strungarilor 9 , cand se monteaza lampa ? Stapul respectiv a fost scos cu ocazia modernizarii strazii ,a ramas numai un ciot de cablu ,timp de un an iar de cateva luni ,probabil tot ca urmarea a sesizarilor ,s-a montat stalpul ,stalp care arata ca un par daca nu are si lampa-n varf .Benefica hotararea cu iluminatul aleei dintre Piata Micto 19 si blocul V1 ,alee realizata datorita VL care a transmis propunerea mea la cei in drept ( sute de cetateni o utilizeaza atunci cand piata este inchisa sau blocata de autovehicolele cu marfa ,autovehicole care ar fi in stare sa intre in magazine sau sa se urce pe tarabe .Daca tot va fi iluminta acesta alee ,propun sa se demoleze si scara care duce la ruina de la etajul carciumei ,etaj care este si adapost pentru oamenii strazii..
  0
  2
  Raportează
 • postat de Micro13
  Miercuri, 06 Ianuarie 2016 10:14
  109.102.92.***
  În Micro 13 printre garaje , dacă tot nu le dărâmă , să aibă oamenii lumină și noaptea când merg după murături...
  2
  8
  Raportează
 • postat de crystal
  Miercuri, 06 Ianuarie 2016 02:35
  95.76.32.***
  la atatia ani de la revolutia din 89 abia acum incep sa se gaseasca zone neiluminate.
  Daca traia Ceausescu acum aveam si autostrazi . Lui ii apartin planurile pentru 3200 km de autostrazi pe care PSDul a pus gheara si nu a facut mai nimic. Unde te uiti numai hoti si manarii.
  Ce sediu luxos are Trans-PECul ...
  0
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.