Situaţia MAIDANEZILOR din Galaţi - Nu au locuri în padoc, dar nici nu sunt eutanasiaţi

Situaţia MAIDANEZILOR din Galaţi - Nu au locuri în padoc, dar nici nu sunt eutanasiaţi

Foto-arhivă "Viaţa liberă" (Bogdan Codrescu)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
18 comentarii


* În cursul anului trecut, doar aproape 1.000 de câini au fost capturaţi de pe străzi * Chiar dacă legea care permite eutanasierea maidanezilor a devenit aplicabilă, la Galaţi punerea ei în practică este amânată


În 2013, autorităţile gălăţene veneau cu nişte declaraţii şocante - avem peste 16.000 de câini fără stăpân pe străzi. Îi vezi la fiecare colţ de stradă, la punctele de colectare a gunoiului, pe lângă blocuri. Îi auzi noaptea lătrând. Ştii că sunt peste tot, singuri sau în haite.

Din 2013 şi până acum, nu pare să se fi schimbat nimic. Primăria doar a reabilitat padocul vechi de pe Zimbrului, cu 60.000 de lei, şi a mai făcut o extindere, în valoare de 80.000 de euro. Din datele furnizate de către Ecosal, de la începutul anului, 955 de câini au fost strânşi de pe stradă de către Serviciul Public. Astfel, strângând aproape 1.000 de câini din peste 16.000, înseamnă că va dura cel puţin 16 ani să fie capturaţi toţi maidanezii, asta în cazul în care nu se mai înmulţesc.

Totodată, anul trecut, au fost adoptaţi 502 câini, iar la ora actuală sunt în adăpostiţi în padocul de pe Zimbrului 1.130 de câini. Cam atât, în rest, au aşteptat să vadă ce se întâmplă cu normele de aplicare a Legii 258/2013.

Eutanasierea, motiv de judecată

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân, în termen de 14 zile de la capturare, a fost aprobată în 2013, iar la finele anului respectiv au apărut şi normele de aplicare. O hotărâre de Consiliul Local pentru a pune în practică legea cu pricina a venit în iunie 2014.

În aceeaşi lună, însă, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat normele de aplicare, la cererea fundaţiei Vier Pfoten. Timp de mai bine de un an, Guvernul s-a judecat cu Vier Pfoten, până când, pe 26 noiembrie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins definitiv cererea organizaţiei neguvernamentale de suspendare a normelor de aplicare a Legii 258/2013.

Avem lege, dar nu avem împuternicit

În noiembrie 2015, totul părea clar, normele de aplicare ale legii care permite eutanasierea fiind din nou vigoare. În schimb, Primăria nu poate trece la aplicarea legii, pentru că primarul nu a desemnat un împuternicit care să decisă viaţa şi moartea fiecărui animal în parte.

Potrivit legii cu pricina, articolul 8, "Câinii nerevendicati sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat". Cum la Galaţi nu există aşa ceva, iar timp de o lună nu s-a luat nicio măsură, totul este amânat pentru anul acesta. "Procedura este în lucru. Cel mai probabil, decizia se va lua după Anul Nou", ne-a declarat, în urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu.

Dar chiar dacă împuternicitul va fi numit, situaţia se anunţă în continuare controversată. În toamna anului trecut, directorul Serviciului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, ne-a spus că fundaţia Vier Pfoten vrea să colaboreze cu administraţia gălăţeană pentru a steriliza câinii din curţile oamenilor, dar cu o condiţie, respectiv, să nu treacă la aplicarea legii eutanasierii. În această situaţie, nu avem decât să aşteptăm pentru a vedea ce decizie va lua Primăria.

Ce se întâmplă dacă se aplică legea

În ultimă instanţă, dacă municipalitatea va alege să aplice legea, vor fi şi câţiva câini care vor fi salvaţi de la moarte. Ultima prevedere a proiectului aprobat de consilierii locali în 2014 vizează prelungirea pe termen nedeterminat a perioadei de cazare pentru un număr de 700 câini în padocul amenajat pe strada Zimbrului. În padocul respectiv ar urma să fie cazaţi 700 de câini permanent, 200 adoptaţi la distanţă şi 260 nou-capturaţi. Pentru întreţinerea unui număr de 700 câini se va cheltui, potrivit hotărârii cu pricina, suma de 630.000 de lei/an, restul bugetului alocat, de până la 1.208.000 de lei, urmând a se cheltui pentru activităţile curente de capturare, sterilizare, identificare, asistenţă medicală şi eutanasiere. În 2015, Primăria şi Ecosal au anunţat că intenţionează să mai construiască un padoc la Smârdan, terenul fiind deja identificat. Astfel, dacă padocul, în care vor putea fi cazaţi peste 600 de câini, va fi realizat, nu este exclus ca municipalitatea să mărească numărul de câini care vor putea fi cazaţi pe cheltuiala Consiliului Local.

Citit 2538 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Ianuarie 2016 00:18

18 comentarii

 • postat de Eutanasiati Maidanezii Marți, 12 Ianuarie 2016 02:46 188.138.9.*** Link la comentariu
  2
  2

  Si acum ce facem stam sa fim omoriti de haite de maidanezi salbaticiti ?? Primaria isi bate joc de voi pe fata pentru ca legea 258/2013 este destul de clara si este in vigoare ! Fratilor va meritati soarta sa stati sa nu iesiti sa protestati pentru eutanasierea maidanezilor .

  Raportează
 • postat de ignoranza ucide...... Sâmbătă, 09 Ianuarie 2016 16:53 62.19.63.*** Link la comentariu
  2
  1

  lege pt.eutanasierea taranilor parveniti care si.au abandonat cocioabele, si care cred ca uciderea unor animale se numeste - civilizatie-( gradul de civilizatie al unui popor se vede dupa modul in care/si trateaza animalele)cainii, de pe strazi sunt cainii idiotilor care.i abandoneaza ,care nu/si sterilizeaza animalul din curte, etc...etc.nu va mai plangeti, ca acei cainii nu sunt hraniti din banii dvs.In strainatate,animalele sunt ocrotite.Nu/i vezi pe strazi pt.ca oamenii au inteles ca sunt singuri raspunzatori de ceea ce se/ntampla!ma cbucur ca am plecat di Gl.in

  Raportează
 • postat de Mona Marți, 05 Ianuarie 2016 21:40 86.124.202.*** Link la comentariu
  11
  11

  Ce va mai chinuie grija pe cate unii ca nu se aplica legea crimei, sa aveti parte de ce meritati pentru rautatea pe care o aveti in voi.

  Raportează
 • postat de Un caine Marți, 05 Ianuarie 2016 18:37 82.137.13.*** Link la comentariu
  1
  9

  Pai atunci sa nu mai pkatim taxa de ecarisaj, daca legea nu se aplica. Simplu.
  Nu trebuie sa mai platim taxe si impozite aberante.
  De ce sa platesc un serviciu de care nu beneficiez, cu toate ca este lege.
  Taxa radio-tv, alta taxa aberanta.
  Taxa de ecarisaj, o taxa sa traiasca niste puturosi.
  Taxa ecarisaj pe firma, asociatie de proprietari? Parca firma a adus cainii pe strada si nu iubitorii de animale care nu i-au mai putut tine si i-au abandonat. Puneti impozit si taxe proprietarilor de caini, asa este corect.
  Nu e castrat 1000lei impozit. Simplu ca bunaziua.

  Raportează
 • postat de Fara caini in Galati . Marți, 05 Ianuarie 2016 18:03 108.245.201.*** Link la comentariu
  6
  11

  In nici un oras european , civilizat nu vezi caini pe strada agresand trecatorii de cele mai multe ori , cum se poate de atatia ani nu s-a rezolvat aceasta problema in Galati????? Daca voi nu puteti rezolva acesta problema atunci cum va veti putea ridica la nivel european ????.... Niciodata banuiesc. Toti canii de pe strada trebui stransi urgent , cei care pot fi adoptati legal si cu responsabilitate , sa fie , restul eutanasiati . Atat.
  P.S.
  Incepeti cu unii" maidanezi" care posteaza p-aici neavenit.

  Raportează
 • postat de ION Marți, 05 Ianuarie 2016 16:49 89.137.139.*** Link la comentariu
  4
  5

  bile albe , bile negre pentru comentariile facute de ceilalti pe care le-am citit , tin sa va anunt ca nu sint un om fricos , dar cind intilnesc o haita de ciiini 10 -15 ...... bucati, fara a poseda ceva pentru ami apara integgritatea imi vin numai cuvinte de apreciere pentru asa zisii iubitori de potai , ca de altfel si atunci cind ma intilnesc cu cite un iubitor cu o dihanie mai voinica ca el-ea cu lesa pusa ,sau nu , ma mult nu si imi spune stati linistit nu va face nimic ,ajung si ma intreb , este asa de intuitiv si stie el-ea cum va reactiana potaia DACA NU STITI PE UNDE INTILNITI ASA CEVA VA DAU NISTE INDICII ; TGLINA , MAZEPA , Peuri ELICE , faleza nu o mai iau in calcul si in ultimul timp si Gradina publica

  Raportează
 • postat de George Marți, 05 Ianuarie 2016 15:08 5.13.211.*** Link la comentariu
  3
  10

  Mai @ ticu le - ma rareste-o cu biserica, mai fa-ti timp si mai pune mana pe gramatica iar cand ai ocazia fa-ti si o programare la psihiatrie. Intr-o tara civilizata cainii nu au ce cauta pe strada

  Raportează
 • postat de Roxana Marți, 05 Ianuarie 2016 13:51 204.69.32.*** Link la comentariu
  5
  13

  Normele sunt in vigoare, Vier Pfoten a pierdut procesul si incearca prin orice metode sa indemne la nerespectarea legii. La Brasov nu au fost suspendate decat cateva articole, nici unul neavand nici o legatura nici cu capturare, nici cu eutanasierea.
  De vor oare aceste asociatii sa ramana cainii fara stapan pe strazi? Le place sa vada cainii in ger, chinuiti de foame si de boli? Le place sa stie ca sunt oamenii muscati?
  Toti cei muscati de maidanezi ar trebui sa dea primaria in judecata!

  Raportează
 • postat de gogu Marți, 05 Ianuarie 2016 13:23 5.14.183.*** Link la comentariu
  3
  18

  Noi astia plecati prin alte parti multumim celor din galati ca ne aduc din cand in cand aminte de ce am plecat.

  Raportează
 • postat de ticu Marți, 05 Ianuarie 2016 12:42 5.13.223.*** Link la comentariu
  23
  9

  DIN CATE VAD EU VA CAM STA GANDUL LA EUTANASIERE O PORUNCA SA NU UCIZI DEGEABA VA DUCETI LA BISERICA DACA VOI UCIDETI CRIMINALICU TOTI VETI AJUNGE IN IAD SI O SA ARDETI PRECUM ACESTI MAIDANEZI CARE SA NASCUT DIN VINA AUTORITATILOR LOCALE DAR IMI PUN O INTREBARE CATI DINTRE VOI SI PLATITI TAXE SI INPOZITE DE CE NU VA INTERESEAZA NIMIC DE GALATI NUI CALDURA AMA CALDA ORASUL GALATI VA MURI CAT DE CURAND NU O SA MAI FIE CAINI ATUNCI CE O SA FACETI O SA VA RUGATI LA DUMNEZEU SI O SA VA INTREBATI UNDE AM GRESIT SI DUMNEZEU O SA VA RASPUNDA SUNTETI NISTE CRIMINALI SI CRIMINALI NU O SA FIE ERTATI SI O SA DUCETI O VIATA DE CAINE DE CARE LEATI DORIT MOARTEA

  Raportează
 • postat de julien Marți, 05 Ianuarie 2016 11:08 5.13.223.*** Link la comentariu
  4
  27

  cei care nu aplica legea ar trebui aspru sanctionati.problema acestora este ca daca dispar cainii dispare si una din posibilitatile de furat bani publici.

  Raportează
 • postat de fara caini Marți, 05 Ianuarie 2016 10:30 5.13.173.*** Link la comentariu
  7
  32

  Eu stiu ca unde-i lege nu- tocmeala. De ce la Galati nu se aplica legea???? De ce domnule primar? Ce o fi asa greu sa puna o persoana care sa numere zilele pe care, conform legii, un caine le poate petrece in padoc? Trebuie doar sa stie numara pana la 14. De ce fundatia nu stiu care poate fi mai presus de lege si poate conditiona aplicare ei de nu stiu ce promisiuni de sterilizare? Fundatia respectiva sa plateasca integral intretinerea cainilor fara stapan si tratamentele celor muscati de caini pe strazile Galatiului, plus daune morale pentru cei ce au avut de suferit din acest motiv. De ce la Galati nu se poate face nimic corect?

  Raportează
 • postat de Frosa Marți, 05 Ianuarie 2016 09:27 81.12.150.*** Link la comentariu
  22
  11

  scrie si tu un articol despre lipsa locurilor de munca din Galati , articol de kkt pentru oligofreni

  Raportează
 • postat de @Nicoleta Onofrei Marți, 05 Ianuarie 2016 08:50 109.98.175.*** Link la comentariu
  23
  10

  Nicoleta, te-ai trezit din mahmureala?
  ATENTIE
  Normele privind eutanasierea cainilor fara stapan sunt inca suspendate!
  In dosarul 288/64/2014 ICCJ a acordat termen la data de 11 martie 2016.
  Pana atunci normele raman suspendate conform deciziei Curtii de Apel Brasov!

  Raportează
 • postat de Alicante Marți, 05 Ianuarie 2016 08:49 5.13.237.*** Link la comentariu
  5
  26

  Nu ma mai mira nimic in Galati, locul in care nu se intampla nimic. Acuim nici legile nu se respecta, sub diferite motive. In fapt, Stan s-a inteles cu Bacalbasa sa nu aplice aceasta lege! P.S. Jean Paul, ar trebui sa te speli pe dinti. Iti miraose rau gura!

  Raportează
 • postat de gl Marți, 05 Ianuarie 2016 08:45 194.102.208.*** Link la comentariu
  7
  23

  "LEGEA permite eutanasierea câinilor fără stăpân, în termen de 14 zile DE LA CAPTURAE." / "Ultima prevedere a proiectului aprobat de consilierii locali în 2014 vizează prelungirea pe termen NEDETERMINAT a perioadei de cazare pentru un număr de 700 câini în padocul amenajat pe strada Zimbrului." = incalcarea legii !!!
  Padocul trebuie sa fie locul prin care maidanezii TREBUIE sa fie un loc prin care trec vremelnic, nu crescuti, inmultiti si cheltuiti banii publici cu ei a la long.

  Raportează
 • postat de GL Marți, 05 Ianuarie 2016 08:22 194.102.208.*** Link la comentariu
  7
  26

  PRIMARIA GL INCALCA, IN ACEST CAZ, LEGISLATIA IN VIGOARE, IAR VIER-FUTEN INDEAMNA LA NERESPECTAREA LEGII ROMANESTI !!! GRAV !!!

  Raportează
 • postat de satul de javre si kaka Marți, 05 Ianuarie 2016 06:45 109.166.134.*** Link la comentariu
  8
  38

  Daca nu vor sa aplice legea, atunci sa.i chemam in judecata de fiecare data cand suntem muscati si sa cerem despagubiri pe masura...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.