RESTANŢE ale anului 2015/ Cinci blocuri aşteaptă REABILITAREA TERMICĂ
Foto: Foto "Viaţa liberă", Marius Negri

RESTANŢE ale anului 2015/ Cinci blocuri aşteaptă REABILITAREA TERMICĂ
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Îmbrăcate în schele, blocurile de locuinţe G10 (Micro 18), X4 (Micro 21) şi Y7 (Micro 20) aşteaptă să le crească performanţele energetice, deşi ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2015 * Mai norocoase, Y5 şi Y6 (Micro 20) au faţade noi doar la stradă, pentru că în dos rânjeşte polistirenul netencuit * Reabilitarea instalaţiilor de la subsolul lor a rămas, deocamdată, un vis


Blocurile G10, X4, Y5, Y6 şi Y7 sunt situate la intrarea în oraş dinspre Tecuci şi, respectiv, Auchan, iar Primăria municipiului Galaţi a fost tare mândră când a obţinut finanţare europeană pentru lor reabilitarea termică. "Sunt bani pe care nu trebuie să-i returnăm şi care ne ajută să avem locuinţe cu facturi diminuate la termoficare, blocuri mai frumoase şi intrări în oraş moderne", declara primarul Marius Stan, la finele anului 2014.

Numai că lucrările nu s-au terminat în decembrie 2015, aşa cum trebuia. Astfel, în loc să beneficiem de fonduri europene, pentru lucrările executate anul acesta vom suporta de la bugetul local o sumă totală estimată de aleşi la 2,6 milioane de lei. Paguba ca paguba, dar riscul cel mare este să restituim şi banii europeni primiţi anul trecut, dacă investiţiile la cele cinci blocuri nu vor fi gata pe 30 iunie, dată până la care aleşii au prelungit finalizarea lucrărilor. Pentru că nu-i de glumă, am cerut Primăriei municipiului Galaţi situaţia lucrărilor rămase de executat la cele cinci blocuri.

Lucrări de aproape un milion de lei

Potrivit datelor furnizate la solicitarea noastră de către Primăria Galaţi, cea mai gravă situaţie se înregistrează la blocul G10, unde valoarea lucrărilor rămase de executat se ridică la 516.407 lei. Cele mai avansate sunt lucrările conexe, din care au mai rămas de executat 15,32 la sută şi tâmplăria la spaţiile comune, din care mai e de schimbat 28,92 la sută. Grosul lucrărilor rămase de efectuat înseamnă: instalaţii - sută la sută, terasa - 93,48 la sută, reparaţii - 93 la sută, izolaţii la spaţiile neîncălzite - 68,88 la sută, termosistem - 38,52 la sută, tâmplărie apartamente - 38,15 la sută şi tâmplărie balcoane - 35,07 la sută.

Blocul X 4 stă ceva mai bine, în sensul că valoarea lucrărilor rămase de executat se ridică la 434.347 de lei. Cele mai avansate investiţii sunt la terasă, unde a mai rămas de executat 7,28 la sută, şi la tâmplăria la spaţiile comune, din care a mai rămas de schimbat 11,97 la sută. Grosul lucrărilor nerealizate încă înseamnă: instalaţii şi lucrări conexe - sută la sută, reparaţii - 78,27 la sută, tâmplărie apartamente - 71,55 la sută, tâmplărie balcoane - 60,17 la sută, termosistem - 57,44 la sută şi izolaţii la spaţiile neîncălzite - 46,55 la sută. Paradoxal, nici organizarea de şantier nu e gata, ci doar în proporţie de 60 la sută!

Mai grav este că, în acest, moment nici nu ar avea cine să lucreze la blocurile cu pricina, pentru că Primăria Galaţi trebuie să organizeze o licitaţie pentru un nou constructor.

Firma EOL Facility, vinovată!

"Suportarea de la bugetul local a cheltuielilor efectuate după data de 31 decembrie 2015 se datorează întârzierilor înregistrate de către constructor în derularea contractului de lucrări. SC EOL Facility SRL Bucureşti nu a finalizat lucrările în perioada contractuală asumată (cinci luni, prelungită la solicitarea constructorului, prin act adiţional, cu 50 de zile)", ne-a comunicat Primăria.

Trebuie să ştiţi că firma cu pricina are ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică şi a participat la licitaţie având ca terţ susţinător firma SC Electrica Serv Construcţii Civile şi Edilitare SRL din Buftea. În 2015, a mai fost implicată în lucrări similare de reabilitare termică a blocurilor la Miercurea-Ciuc şi la Iaşi. De altfel, chiar în primăvara anului trecut, când autorităţile gălăţene analizau cele opt ofertele depuse pentru contractul de lucrări la G10 şi X4, edilii din Miercurea Ciuc se plângeau de întârzieri şi acuzau EOL Faclility că încă nu s-a apucat de treabă! Nu-i astfel de mirare că la Galaţi, unde firma a câştigat licitaţia cu cel mai mic preţ oferit dintre toate cele opt firme participante, 1.716.266 de lei, lucrările nu s-au finalizat în termenul stabilit.

"Au lucrat prost şi au făcut şi pagube"

Constantin Ioan, preşedintele Asociaţiei 380, din care face parte blocului G10, este foc şi pară pe firma bucureşteană EOL Faclility, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea termică a imobilului în care locuieşte, dar şi pe firma gălăţeană care a subcontractat executarea efectivă a lucrărilor. Nu doar că investiţia nu a fost finalizată în termenul stabilit, dar ce s-a făcut s-a făcut prost şi, în plus, a rămas şi cu pagube!

"Două luni şi jumătate nu s-a lucrat, pe urmă au venit şase oameni, din care numai doi lucrau, ceilalţi plecau după bere! Mă deranjează că au lucrat de mântuială! La etaje, între polistiren şi perete, intră apa! În apartamentele de la ultimul etaj a plouat, dar n-au reparat", spune supărat preşedintele.

"Mi-au ars transformatorul şi nu m-a despăgubit nimeni. Unui locatar i-au spart un geam de termopan de un metru, când au scăpat o găleată de ciment. Le-am asigurat de la bloc apă şi energie electrică şi nu mi le-a plătit nimeni!", îşi aminteşte cu amar preşedintele de bloc.

Faptul că imobilul este încă îmbrăcat în schele îi dă în continuare de furcă. Oricine se poate căţăra pe ele şi poate intra din balcon în apartamentele locatarilor care au sistem de deschidere a uşilor pe ambele părţi! Drept urmare, oamenii se tem de hoţi!

"Le-am spus, la ultima şedinţă, că sunt o firmă de r…, că nu au ce căuta în construcţii, nu doar în Galaţi, în toată România! Că păcălesc oamenii! După ce s-au făcut atâta eforturi pentru a se obţine aceste fonduri europene, în loc să fim un model de reabilitare termică, mi-e ciudă că acum se vor cheltui bani de la bugetul local pentru lucrări! În loc să se facă străzi şi trotuare cu banii, vor fi cheltuiţi pe lucrările de la blocul nostru", ne-a mai declarat Constantin Ioan.

Lucrări de peste 700.000 de lei

În ceea ce priveşte Y-urile, cele mai costisitoare lucrări restante sunt la blocul Y5 - 310.575 de lei. Potrivit situaţiei comunicate de Primăria Galaţi, aici s-au finalizat lucrările conexe, reparaţiile, tâmplăria spaţiilor comune, şi sunt 98 la sută gata izolaţiile la spaţiile neîncălzite şi termosistemul. Grosul lucrărilor rămase de făcut înseamnă: instalaţiile - sută la sută, terasa - 88,56 la sută, tâmplăria apartamentelor - 64,05 la sută şi tâmplăria balcoanelor - 33,75la sută.

La blocul Y7, investiţia restantă se ridică la 241.077 de lei. Finalizată este doar tâmplăria spaţiilor comune. Au mai rămas de executat lucrările la: instalaţii - sută la sută, lucrările conexe - sută la sută, terasa - 88,81 la sută, reparaţiile - 78,82 la sută, izolaţiile la spaţiile neîncălzite - 72,72 la sută, tâmplărie apartamente - 41,50 la sută, termosistem - 26,79 la sută şi tâmplărie balcoane - 21,28 la sută.

Cea mai bună situaţie este la blocul Y6, unde valoarea lucrărilor restante este de 182.205 lei. Aici sunt finalizate lucrările conexe şi tâmplăria spaţiilor comune şi sunt gata în proporţie de peste 97 la sută izolaţiile la spaţiile neîncălzite. Şi aici mai sunt de făcut: instalaţiile - sută la sută, terasa - 88,81 la sută, tâmplărie apartamente - 53,62 la sută, tâmplărie balcoane - 46,32 la sută, reparaţii - 26,16 la sută şi termosistemul - 14,04 la sută.

Cine-i de vină că lucrările nu sunt gata

În acest caz, Primăria arată cu degetul spre SC RBX Electric SRL din Galaţi, care, din şapte ofertanţi, a câştigat licitaţia pentru lucrări oferind preţul cel mai mic - 1.899.055 de lei. "În data de 9 iunie 2015, a fost încheiat contractul cu SC RBX Electric SRL, cu o durată de execuţie a lucrărilor de şase luni. Întârzierile faţă de graficul stabilit iniţial au fost cauzate de faptul că executantul lucrărilor a întâmpinat dificultăţi în aprovizionarea cu materiale, precum şi în asigurarea pe parcursul diferitelor faze de execuţie a unui număr corespunzător de personal calificat în domeniu", ne-a comunicat Primăria Galaţi.

Trebuie spus că firma RBX Electric are ca obiect principal de activitate "lucrări de instalaţii electrice". Electric SRL figurează în topul firmelor cărora Primăria municipiului Galaţi le-a atribuit contracte direct, fără licitaţie. Potrivit datelor furnizate de municipalitate şi centralizate de noi, în cursul anului 2015, RBX Electric a beneficiat de contracte directe în valoare totală de peste 640.000 de lei fără TVA.

În acelaşi timp, RBX Electric a câştigat lucrările la Y5, Y6 şi Y7 având printre terţi susţinători firmele gălăţene Proconstrind SRL şi Moviland Met SRL, care au reabilitat termic blocurile A7, A21, C11, C12 şi D8! Şi cărora RBX Electric le-a fost, la rândul său, terţ susţinător, atunci când au câştigat contractele respective.

Ce-i drept, blocurile amintite au fost finalizate în decembrie 2015, dar cu mare greutate. Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", la conferinţa oficială de închidere a acestor proiecte, Costel Hanţă, directorul Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, care a fost şi manager de proiect european la blocurile A7 şi A21, s-a plâns de constructori: "Atât la proiectele finalizate, cât mai ales la cele care încă nu s-au terminat am avut de-a face cu nişte constructori uşor iresponsabili! Deşi am încheiat contractele în vară, primele două luni au fost lucrate la ralanti, în ciuda insistenţelor noastre. A trebuit să insistăm, să organizăm conferinţe lunare, şedinţe operative pe şantier în fiecare săptămână, pentru a reuşi să obţinem progresul"…

Nu se lucrează!

La blocurile Y5, Y6 şi Y7, nu lucra nimeni marţi, când am fost noi acolo, iar organizarea de şantier e îngropată în zăpadă. Preşedintele asociaţiei din care fac parte blocurile respective, Ştefănică Maxim, ne-a spus că n-a mai văzut muncitori la lucru de la finele lunii decembrie. "N-au adus forţă de muncă! Au pornit lucrările cu vreo şase-şapte oameni. Am avut o şedinţă cu toţi responsabilii şi ei spuneau că termină pe 20 noiembrie, nu decembrie! Le-am spus de atunci: "S-o credeţi dumneavoastră! Eu am lucrat 32 de ani în Şantierul Naval Galaţi şi am oleacă de habar. Dacă nu aduceţi forţă de muncă, nu terminaţi nici în vara următoare!". Şi uite că am avut dreptate!", ne-a povestit preşedintele.

Fără constructori neserioşi

Prefectul judeţului, Dorin Otrocol, le-a cerut autorităţilor locale să informeze Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice cine sunt constructorii care nu şi-au făcut treaba în cadrul contractelor de lucrări pentru reabilitarea termică a blocurilor. "În legislaţia nouă, se spune că timp de doi ani nu mai au voie să participe la nicio licitaţie!", a subliniat prefectul.

Ce înseamnă creşterea performanţelor energetice

Îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi confort termic interior, reducerea pierderilor de căldură şi a consumurilor energetice şi implicit a facturilor de căldură şi apă, acestea sunt rezultatele aşteptate ale proiectelor de creştere a performanţelor energetice la blocuri. Lucrările presupun: reabilitarea instalaţiei termice de distribuţie agent termic şi apă caldă menajeră din subsolul blocurilor, înlocuirea tâmplăriei vechi cu tâmplărie termopan din PVC cu cinci camere şi izolarea termică a pereţilor exteriori, a plafonului casei scării şi a planşeului peste subsol cu polistiren expandat, iar a terasei cu polistiren extrudat.

Citit 3247 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2016 14:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.