Negocieri privind investiţiile pe 2016/ Câţi BANI se duc pe studiul pentru TUNELUL PE SUB DUNĂRE

Negocieri privind investiţiile pe 2016/ Câţi BANI se duc pe studiul pentru TUNELUL PE SUB DUNĂRE
Evaluaţi acest articol
(72 voturi)

* Potrivit primarului Marius Stan, consorţiul Louis Berger a identificat şapte posibile poziţii pentru subtraversarea Dunării şi a închiriat barje pentru a fora fundul fluviului

Finanţarea investiţiilor din bugetul Galaţiului pe 2016 va fi negociată astăzi, la Primărie, de către consilierii locali. Punctul fierbinte îl va constitui alocarea banilor pentru plata studiului de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre. Încă de la şedinţa ordinară a Consiliului Local de ieri, viceprimarul PSD Florin Popa a cerut „desecretizarea” contractului încheiat de Primărie cu consorţiul Louis Berger pentru studiul de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre. Primarul Marius Stan a promis că respectivul contract va fi publicat pe site-ul la care au acces doar aleşii locali. Edilul a anunţat că, încă de la finele anului trecut, a dat ordinul de începere a lucrărilor.

Lucrări şi plăţi pe etape

„Firma s-a apucat de treabă, a închiriat barje în Galaţi, a făcut deja nişte studii geo pe ambele maluri şi a identificat şapte posibile locaţii. Au şi închiriat barjele necesare să facă forările pe fundul Dunării, pentru corelarea datelor. Dacă studiul geo spune că pe fundul Dunării avem numai loess, impropriu pentru o construcţie atât de serioasă, putem să ne oprim. Rămânem cu un studiu pe care îl plătim, care trebuia făcut oricum, nu e nicio nenorocire! Dar eu am convingerea că vom merge mai departe până la finalizarea lui”, a declarat primarul.

Potrivit edilului, după terminarea studiului geo urmează studiu de trafic, proiectul tehnic, lucrări pe etape, care vor fi plătite tot pe etape.

„Licitaţia a fost câştigată cu 3,8 milioane de euro. În cel mai rău caz, în care nu vin şi cu banii pentru construcţie şi cu constructorul, putem să ne alegem, pentru două milioane de euro, cu un studiu de fezabilitate, care oricum este necesar dacă vrem o finanţare europeană sau de alt fel. Pentru proiectul concurent, pod peste Dunăre la Brăila, CNADNR a bugetat încă 13 milioane de lei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate făcut de pe vremea lui Moş Crăciun. Ţinând cont că în 2030 este proiectat acest obiectiv în Masterplanul pe care trebuia să-l trimită cei de la Guvern la Bruxelles, dar încă nu l-au trimis, probabil că vor mai face vreo trei-patru reactualizări”, a precizat Stan.

Când va fi gata studiul

Potrivit contractului semnat, documentaţia trebuie finalizată în 24 de luni, dar edilul speră ca, prin negocieri să scurteze durata la 18 luni. Primarul este conştient de riscurile pe care şi le asumă: „Există o ordonanţă dată de Guvernul Ponta: dacă timp de cinci ani după plata integrală a unui studiu de fezabilitate nu începi lucrările, sumele respective ţi se impută ţie celui care ai fost ordonator principal de credite. Este un risc pe care mi l-am asumat. Asta denotă că eu cred cu toată tăria în acest proiect. Că nu sunt nebun să risc, ca după ce îmi termin mandatul, după cinci ani, să vină cineva să mă ia cu copilul din parc, să mă întrebe de sănătate. Cred în acest proiect şi tare aş vrea să creadă toată lumea pentru că e un proiect vital pentru Galaţi”, a mai spus primarul Marius Stan.

Citit 4319 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.