BUGETUL Galaţiului pe 2016 a fost aprobat. Câţi BANI s-au alocat pentru TUNELUL pe sub DUNĂRE

BUGETUL Galaţiului pe 2016 a fost aprobat. Câţi BANI s-au alocat pentru TUNELUL pe sub DUNĂRE
Evaluaţi acest articol
(74 voturi)

Bugetul Galaţiului pe 2016 s-a perpelit vreme de 43 de minute, în dispute cu miză mai degrabă electorală, la care s-au adăugat cinci minute de consultări politice. Mărul discordiei în şedinţa extraordinară a Consiliului Local? Alocarea a 2,5 milioane de lei din banii de dezvoltare ai oraşului pentru subtraversarea Dunării. Plus faptul că primarul Marius Stan şi city-managerul Aurel Vlaicu nu au participat la şedinţele pe comisii în care s-a discutat bugetul. Buget care, în cele din urmă, a fost votat de cei 20 de aleşi prezenţi. Iar aici trebuie să remarcăm faptul că grupul PNL a fost reprezentat de un singur consilier, Săvel Rotaru!

Contre electorale

Discuţia a fost deschisă de consilierul local ALDE, Cristian Dima, care a atacat contractul încheiat de Primărie cu consorţiul Louis Berger pentru studiul de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre şi a cerut vehement retragerea sumei de 2,5 milioane de lei prevăzută în buget pentru acest obiectiv. Primarul Marius Stan nici n-a vrut să audă: "Cred că e un joc în care vorbeşte altul - săgeata - când e vorba de interesul celuilalt. Eu cred că e vorba de un sindrom aici, sindromul bac, sindrom care face victime multe. Se pare că într-o şedinţă de partid aţi fost unii foarte-foarte certaţi de şefii de partid, pentru că nu v-aţi opus trecerii proiectelor! Vreţi să mergem tot cu pluta ca să trecem Dunărea? Şi aceea, dacă se poate, să fie tot proprietatea cuiva".

Sesizând aluzia edilului, viceprimarul PSD Florin Popa i-a reamintit lui Stan: „Am lucrat trei ani într-o echipă şi am susţinut un primar care la un moment dat nu avea niciun fel de sprijin politic”. Şi reproşurile au continuat: "Nu este de închipuit ca un primar în exerciţiu şi un manager al municipiului să nu vină măcar o dată la o întâlnire cu comisiile de specialitate ale CL pentru a discuta bugetul".

Contrele electorale au mers până acolo încât Stan i-a amintit lui Dima că l-a trecut pe lista de consilieri locali, iar alesul ALDE i-a replicat că pentru a ajunge în funcţia de primar a fost susţinut de o coaliţie din care făceau parte atât liberalii cât şi social-democraţii…

Ce s-a votat

După lungile discuţii şi pauza de negocieri, bugetul oraşului a fost votat în unanimitate. Doar la articolul privind secţiunea dezvoltare s-au înregistrat cinci abţineri din partea consilierilor ALDE: Cristian Dima, Eugen Găvan, Gheorghe Bugeag, Costel Văsoi şi Gina Paladi. Remarcăm că printre ei nu s-a aflat şi viceprimarul ALDE Radu Cosca.

Trebuie spus că bugetul venituri şi cheltuieli al oraşului se cifrează la 475 milioane de lei, dintre care 418 milioane pentru funcţionare şi 56,8 pentru dezvoltare, iar primarul consideră că este unul echilibrat.

Cele 2,5 milioane de lei au fost alocate pentru plata primei etape a documentaţiei pentru subtraversarea Dunării. Asta înseamnă studiul de oportunitate, studiile geo, de forare, studiul de trafic şi actualizarea studiului de prefezabilitate, realizat pentru tunel de către o firmă din Elveţia. "Vrem să aflăm dacă acest studiu este sau nu fezabil sau de interes pentru oraş. Ne vom da seama de dimensiunea acestui proiect, de utilitatea pe care o are şi de valoarea economică, dacă poate să fie sau nu susţinut financiar în cele două forme: parteneriat public privat sau finanţare cu fonduri europene”, a explicat Aurel Vlaicu.

Vom reveni cu date privind împărţirea banilor din buget şi cele mai importante obiective finanţate în 2016.

Citit 8172 ori Ultima modificare Vineri, 05 Februarie 2016 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.