BUGETUL oraşului pe 2016/ Ce va face Galaţiul cu 475,1 milioane de lei

BUGETUL oraşului pe 2016/ Ce va face Galaţiul cu 475,1 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Galaţiul plăteşte taxe şi impozite la fel ca marile oraşe, dar primeşte de trei, patru ori mai puţini bani din cotele defalcate de la bugetul de stat, acuză primarul Marius Stan


Galaţiul porneşte la drum în 2016 cu un buget de venituri şi cheltuieli, aprobat de aleşii locali, în sumă de 475,1 milioane de lei. Din aceşti bani, 418,3 milioane de lei sunt alocaţi pentru funcţionarea oraşului, iar 56,8 milioane de lei pentru dezvoltare. Decalajul între funcţionare şi dezvoltare pare uriaş, dar trebuie luat în calcul că Galaţiul are deja contractate două credite, unul de la Banca Europeană pentru Investiţii şi unul de la CEC Bank, pentru finanţarea unor obiective de investiţii. Iată cum s-au împărţit banii pe capitole bugetare.

Bani de funcţionare

Învăţământul primeşte cea mai generoasă alocare din bugetul de funcţionare - 136,4 milioane de lei, sumă necesară pentru plata salariilor profesorilor, pentru celelalte drepturi salariale, pentru bursele elevilor, dar şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor din învăţământ.

În topul alocărilor bugetare, locul secund îi revine capitolului Transporturi - peste 50 milioane de lei, din care 22,6 milioane de lei pentru întreţinere străzi, 18 milioane - subvenţie transport public, iar 9,4 milioane vor merge la rambursarea creditului pentru achiziţia autobuzelor şi modernizarea unor străzi.

Pentru Asigurări şi asistenţă socială sunt prevăzute 39,9 milioane de lei, sumă din care sunt finanţate integral centrele de asistenţă socială, respectiv Unitatea medico-socială Pechea, Cantina de Ajutor Social, cele două cămine de bătrâni, centrul multifuncţional pentru servicii sociale, creşa şi Centrul de sprijin pentru tineri.

La capitolul Cultură, recreere şi religie sunt cuprinse 34,7 milioane de lei. Din aceşti bani, 12,6 milioane de lei vor finanţa activitatea teatrelor (salarii şi program artistic), iar 22,1 milioane de lei sunt rezervate pentru acţiuni sportive, culturale, religie şi pentru întreţinere parcuri, zone verzi şi acţiuni cultural-sportive.

Protecţia mediului înseamnă 29,7 milioane de lei, din care 19,1 milioane de lei cheltuieli cu salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere, iar diferenţa - rambursări din creditul luat pentru Programul ISPA-deşeuri.

Conform deciziei aleşilor locali, pentru Administraţia publică locală sunt alocate 29,6 milioane de lei, din care 20,3 pentru plata salariilor angajaţilor din Primărie şi 9,3 milioane de lei pentru funcţionare.

La capitolul Combustibil şi energie sunt prevăzute 25,8 milioane de lei, din care suma de 25 milioane reprezintă contravaloarea subvenţiei pentru populaţie pentru energia termică, iar diferenţa reprezintă rambursări de credite la Trezoreria muncipiului Galaţi.

Pentru Iluminat, întreţinere şi achiziţie mobilier urban, pentru reparaţii clădiri şi paza domeniului public sunt trecute în buget 23,8 milioane de lei.

Ordinea publică are alocate 14,5 milioane de lei, din care se asigură, prin transfer, toate cheltuielile pentru Poliţia Locală şi pentru Serviciul de Apărare Civilă.

Pentru Servicii publice sunt stabilite 13,2 milioane de lei, dintre care 11 milioane de lei reprezintă fondul de rezervă bugetară din care se asigură plăţile neprevăzute pe parcursul anului 2016, iar restul pentru plata salariilor şi funcţionarea Serviciului de Evidenţă a Populaţiei.

Sănătatea are la dispoziţie 12,1 milioane de lei, din care sunt asigurate salariile pentru medicii şcolari şi cheltuielile de funcţionare pentru cele trei spitale din subordinea Consiliului Local: Spitalul de Copii „Sf. Ioan”, Spitalul de Obstetrică - Ginecologie „Buna Vestire” şi Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”.

O sumă de 7,8 milioane de lei este pregătită pentru plata comisioanelor şi a dobânzilor la împrumuturile contractate de municipalitate.

Bani pentru investiţii

Bugetul de dezvoltare prevede venituri de 56,8 milioane de lei şi cheltuieli de 59 milioane, pentru continuarea obiectivelor de investiţii începute şi pentru finalizarea celor realizate prin fonduri europene nerambursabile.

Trebuie adăugaţi, tot în sfera investiţiilor, banii din creditele interne şi externe pentru anul 2016, în sumă de aproape 147,8 milioane de lei, bani împrumutaţi pentru finanţarea unor lucrări. Suma de 49,6 milioane de lei constituie creditul intern şi reprezintă finanţare rambursabilă contractată la CEC Bank, iar 98,1 milioane de lei, credit extern contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Trebuie spus că mai există şi un buget de venituri proprii şi subvenţii, care are prevăzute cheltuieli de 175,9 milioane de lei pentru funcţionare şi 13,3 milioane de lei pentru dezvoltare.

Ce spune primarul

"Bugetul pe 2016 este unul echilibrat la ceea ce putem să ne permitem din ce avem. Se întâmplă însă lucruri ciudate: deşi gălăţenii plătesc taxe şi impozite la fel ca Timişoara sau Cluj, atunci când de la Guvern se fac repartizările din cote defalcate, discriminarea este una incredibilă; de trei ori, de patru ori mai mult se alocă cele două oraşe, decât Galaţiului. De ce? Este o întrebare la care trebuie să răspundă cei care ne reprezintă în Parlament, pentru că vocea lor este importantă acolo şi ar trebui ca interesele Galaţiului să fie servite”, a declarat primarul Marius Stan, după aprobarea bugetului oraşului pe 2016.

AFLĂ câţi BANI s-au alocat pentru TUNELUL pe sub DUNĂRE. CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 3785 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Februarie 2016 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.