Se SCHIMBĂ configurația politică. PSD riscă să PIARDĂ majoritatea în Consiliul Județului Galați

Se SCHIMBĂ configurația politică. PSD riscă să PIARDĂ majoritatea în Consiliul Județului Galați
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Chiar dacă, la vârful Consiliului Judeţului (CJ), PSD deţine fotoliul de preşedinte (ocupat de Nicolae Bacalbaşa) şi una dintre cele două poziţii de vicepreşedinte (ocupată de Cornel Hamza), social-democraţii sunt la un pas de a pierde oficial puterea în forul legislativ judeţean şi de a trece astfel în opoziţie, cu doar trei luni înainte de alegerile locale.

După înscrierea lui Dorin Butunoiu în Mişcarea Populară şi excluderea sa, ulterior, din PSD, alţi doi social-democraţi urmează să părăsească forul legislativ, după ce, la finele lunii ianuarie, şi-au dat demisia din Consiliul Judeţului, ambii invocând „motive personale”, conform cererilor înregistrate la sediul instituţiei şi avizate de secretarul CJ. Este vorba despre Carmen Percea (în trecut, Pintilie), care, de mai multe luni, locuieşte în vestul ţării şi înregistrează numeroase absenţe la şedinţele aleşilor judeţeni, şi despre Marian Iulian Şerban, consilier în cadrul cabinetului europarlamentar al liderului PSD Galaţi, eurodeputatul Dan Nica.

Chiar dacă pe scena politică şi demisiile celor doi consilieri judeţeni sunt puse pe seama tensiunilor din interiorul PSD, ba chiar unii dintre adversarii politici ai social-democraţilor le leagă de zvonul plecării senatorului Gheorghe Saghian din partid, mişcare fatală pentru PSD, Costel Fotea, preşedintele executiv al social-democraţilor, ne-a declarat că ambii tineri au cerut încetarea calităţii de consilier judeţean întrucât urmează să ocupe o serie de funcţii incompatibile cu statutul de ales. "Doamna Pintilie a optat pentru un job de funcţionar public acolo unde a plecat şi, în cazul în care nu îşi dădea demisia, risca să fie declarată incompatibilă de către ANI, iar domnul Şerban urmează să aibă, de asemenea, un job, despre care nu am toate amănuntele, dar care, conform legii, nu îi permite să mai fie consilier judeţean. Astăzi, când vorbesc cu dumneavoastră, nu cred că domnul senator Saghian va pleca din PSD. Este o gogoriţă, sunt doar diversiuni şi picanterii de campanie”, ne-a declarat preşedintele executiv al PSD.

Mişcările din PSD avantajează PNL şi ALDE

În locul celor trei oameni pierduţi, social-democraţii îşi vor putea pune doar unul singur, întrucât, la alegerile din 2012, PSD a candidat alături de PNL şi PC, sub umbrela USL, şi, conform algoritmului politic stabilit la acel moment, pe listă urmează un liberal, un conservator şi un social-democrat.

Conform informaţiilor noastre, în locul celor trei PSD-işti ar urma să fie propulsaţi în CJ liberalul Sorin Dănăilă (director de programe în cadrul Administraţiei Pieţelor), conservatorul (acum, membru ALDE) Toader Ichimescu (pensionar, fost colonel în cadrul Ministerului Apărării) şi social-democratul Vasile Neagu (care activează în cadrul Serviciului Administrativ al Administraţiei Pieţelor).

Astfel, PNL va obţine un consilier în plus, pe lângă cei 10 pe care îi are, în prezent, şi va defila cu 11 aleşi, PSD va pierde trei dintre cei 12, pe care îi are în prezent şi va câştiga doar unul (adică va avea, în final, 10), iar ALDE va număra patru aleşi, în loc de trei, câţi are în prezent. La aceştia se adaugă cinci consilieri UNPR şi patru independenţi (dintre care unul s-a înscris în MP).

Dacă ne raportăm la ultima şedinţă a CJ (şi prima din acest an), PNL a rezonat politic cu UNPR şi doi dintre independenţi (întrucât unul a fost absent), în timp ce PSD a avut ALDE de partea sa şi „independentul” care s-a înscris, mai nou, în MP. Un calcul simplu arată că, în această configuraţie, PSD pierde majoritatea simplă din CJ. Dacă mai luăm în calcul că PSD şi UNPR merg, se pare, la Galaţi, separat la locale, atunci scenariile devin şi mai clare. Putem spera doar că partidele, chiar şi în bătălia lor pentru putere, vor pune pe primul loc interesul cetăţeanului şi al comunităţii. Aşa cum au procedat la finele lunii ianuarie, când deşi nemulţumiţi de proiectul de buget, UNPR şi PNL au îndemnat la votarea proiectului de hotărâre, pentru a nu bloca funcţionarea unităţilor administrativ-teritoriale şi proiectele de dezvoltare pe care acestea le au.

Citit 5185 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2016 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.