Autorităţile gălățene şi prosperitatea cetăţenilor. NOUL SEDIU al PRIMĂRIEI poate deveni centru de afaceri

Autorităţile gălățene şi prosperitatea cetăţenilor. NOUL SEDIU al PRIMĂRIEI poate deveni centru de afaceri
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Mulţi spun că Primăria nu poate crea locuri de muncă şi că aceasta trebuie să dea cu mătura, să deszăpezească, să adune câinii şi cam atât. De fapt, autorităţile locale deţin toate pârghiile pentru a genera prosperitate. Economiştii ştiu că bunăstarea oraşelor depinde de două variabile: dinamica populaţiei şi progresul tehnologic.

În Galaţi, tinerii nu îşi găsesc un loc de muncă, iar domeniile inovative nu sunt reprezentate. Galaţiul va renaşte când aceste variabile vor înregistra creşteri. Până atunci, nici calitatea vieţii, nici PIB-ul local nu vor spori.

Populaţia trebuie să intre pe o tendinţă de creştere, deci adulţii activi trebuie să se întoarcă la Galaţi. Acest lucru se va întâmpla doar atunci când vor avea aici oportunităţi de carieră. Galaţiul a pierdut în ultimii 25 de ani peste 60.000 de cetăţeni activi, deci peste 60.000 de slujbe.

Facultăţile tehnice reprezintă un pol al inovării, dar degeaba, dacă absolvenţii pleacă pentru că nu au unde să se angajeze.

Nu are rost să ne facem iluzii că populaţia Galaţiului va creşte sau că scurgerea de inteligenţă se va opri, dacă nu implementăm o administraţie capabilă să rezolve problema.

Grupul de Iniţiativă Junior Chamber International reprezintă federaţia internaţională a tinerilor lideri şi antreprenori. Desfăşurăm proiecte de implicare comunitară, de dezvoltare profesională, internaţionalism şi încurajare a antreprenoriatului. Din această calitate, vă propunem o soluţie la problemele de mai sus: un program care se referă la încurajarea întreprinzătorilor. Programul este esenţial, mai ales că, dintre marile oraşe ale României, Galaţiul are cea mai mică rată de tineri care devin întreprinzători.

Primăria cheltuieşte opt milioane de euro pe un nou sediu. Investim aceşti bani pentru birouri ale birocraţilor oraşului, nu pentru cetăţenii săi. Acest sediu se va amortiza peste 40 de ani, atunci când noi vom avea nepoţi.

Propunem transformarea acestei clădiri în altceva. Primăria, în parteneriat cu universităţile şi mediul ONG, poate crea 500 de firme pe an, dacă în locul sediului administrativ, inaugurăm acolo cel mai mare incubator de afaceri din România. La 500 de firme noi, se crează circa 3.000 de slujbe. Este necesară doar o Hotărâre de Consiliu Local pentru schimbarea destinaţiei clădirii.

Oricine poate aplica să devină membru al incubatorului. Selecţiile se realizează de către experţi şi, astfel, întreprinzătorii vor avea acces la facilităţi gratuite, precum sediu social, internet, consultanţă, obţinerea de finanţări. Astfel, clădirea poate să devină un centru de afaceri prosper, care să contribuie la dezvoltarea economică sustenabilă. Incubatorul de afaceri s-ar autosusţine după numai doi ani.

Dar unde va avea Primăria sediu? Există clădiri de birouri care ar putea adăposti administraţia (clădirea Romtelecom sau „banca neagră”, IPJ etc).

Le lansăm o provocare candidaţilor la fotoliul de primar, să îşi asume rolul de facilitator al creşterii bunăstării, prin adoptarea de măsuri serioase, curajoase şi reale pentru creşterea economică locală.

Pentru detalii suplimentare despre acest subiect, accesaţi blogul caleadomneasca.blogspot.ro.

Citit 3291 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.