Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
9 comentarii

Mulţi spun că Primăria nu poate crea locuri de muncă şi că aceasta trebuie să dea cu mătura, să deszăpezească, să adune câinii şi cam atât. De fapt, autorităţile locale deţin toate pârghiile pentru a genera prosperitate. Economiştii ştiu că bunăstarea oraşelor depinde de două variabile: dinamica populaţiei şi progresul tehnologic.

În Galaţi, tinerii nu îşi găsesc un loc de muncă, iar domeniile inovative nu sunt reprezentate. Galaţiul va renaşte când aceste variabile vor înregistra creşteri. Până atunci, nici calitatea vieţii, nici PIB-ul local nu vor spori.

Populaţia trebuie să intre pe o tendinţă de creştere, deci adulţii activi trebuie să se întoarcă la Galaţi. Acest lucru se va întâmpla doar atunci când vor avea aici oportunităţi de carieră. Galaţiul a pierdut în ultimii 25 de ani peste 60.000 de cetăţeni activi, deci peste 60.000 de slujbe.

Facultăţile tehnice reprezintă un pol al inovării, dar degeaba, dacă absolvenţii pleacă pentru că nu au unde să se angajeze.

Nu are rost să ne facem iluzii că populaţia Galaţiului va creşte sau că scurgerea de inteligenţă se va opri, dacă nu implementăm o administraţie capabilă să rezolve problema.

Grupul de Iniţiativă Junior Chamber International reprezintă federaţia internaţională a tinerilor lideri şi antreprenori. Desfăşurăm proiecte de implicare comunitară, de dezvoltare profesională, internaţionalism şi încurajare a antreprenoriatului. Din această calitate, vă propunem o soluţie la problemele de mai sus: un program care se referă la încurajarea întreprinzătorilor. Programul este esenţial, mai ales că, dintre marile oraşe ale României, Galaţiul are cea mai mică rată de tineri care devin întreprinzători.

Primăria cheltuieşte opt milioane de euro pe un nou sediu. Investim aceşti bani pentru birouri ale birocraţilor oraşului, nu pentru cetăţenii săi. Acest sediu se va amortiza peste 40 de ani, atunci când noi vom avea nepoţi.

Propunem transformarea acestei clădiri în altceva. Primăria, în parteneriat cu universităţile şi mediul ONG, poate crea 500 de firme pe an, dacă în locul sediului administrativ, inaugurăm acolo cel mai mare incubator de afaceri din România. La 500 de firme noi, se crează circa 3.000 de slujbe. Este necesară doar o Hotărâre de Consiliu Local pentru schimbarea destinaţiei clădirii.

Oricine poate aplica să devină membru al incubatorului. Selecţiile se realizează de către experţi şi, astfel, întreprinzătorii vor avea acces la facilităţi gratuite, precum sediu social, internet, consultanţă, obţinerea de finanţări. Astfel, clădirea poate să devină un centru de afaceri prosper, care să contribuie la dezvoltarea economică sustenabilă. Incubatorul de afaceri s-ar autosusţine după numai doi ani.

Dar unde va avea Primăria sediu? Există clădiri de birouri care ar putea adăposti administraţia (clădirea Romtelecom sau „banca neagră”, IPJ etc).

Le lansăm o provocare candidaţilor la fotoliul de primar, să îşi asume rolul de facilitator al creşterii bunăstării, prin adoptarea de măsuri serioase, curajoase şi reale pentru creşterea economică locală.

Pentru detalii suplimentare despre acest subiect, accesaţi blogul caleadomneasca.blogspot.ro.

Citit 2886 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 19:20

9 comentarii

 • postat de Georgel Joi, 11 Februarie 2016 22:28 78.97.221.*** Link la comentariu
  7
  1

  Chiar nu-și mai amintește nimeni că precedenta destinație a construcției neterminate era Centru de Afaceri? La fiul lui tăticu nu am pretenții, dar chiar toată lumea gălățeană a uitat acest mic ”amănunt”?

  Raportează
 • postat de Tristdaradevarat Joi, 11 Februarie 2016 08:32 109.166.134.*** Link la comentariu
  0
  7

  Ma bucur, dupa ce am citit comentariile, ca mai sunt inca oameni greu de prostit in oras (daca nu cumva multi dintre ei sunt plecati deja). Juniori din astia care-s plini de datorii si care ar face orice numai sa nu puna osu' la treaba... sa si le plateasca intai si dupa aceea sa dea sfaturi!

  Raportează
 • postat de greciu Miercuri, 10 Februarie 2016 16:54 5.13.170.*** Link la comentariu
  1
  9

  "Incubator de afaceri",ce gogoriță!,dar acesta există deja și se dovedește a fi o căpușă a primariei care de ani buni sifonează bani din bugetul primariei fără să aducă vre-o schimbare in mediul de afaceri, sigur că ați recunoscut în acestă căpușă" parcul industrial al zonei libere și parcul de soft. ",

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 10 Februarie 2016 16:39 5.13.156.*** Link la comentariu
  1
  7

  Dar la parterul blocului lui taticu, n-ar merge un sediu ?

  Raportează
 • postat de v Miercuri, 10 Februarie 2016 14:39 213.218.53.*** Link la comentariu
  0
  23

  De ce nu s-ar muta incubatorul de afaceri in locatiile mentionate ?? (clădirea Romtelecom sau „banca neagră”, IPJ etc)

  Raportează
 • postat de Diana72 Miercuri, 10 Februarie 2016 12:40 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  23

  Ideea unui INCUBATOR DE AFACERI la Galati este foarte bună, dar nu în noul Sediu al Primăriei de care avem totuşi nevoie şi pentru care a fost proiectat!
  Acest Incubator de afaceri se poate realiza printr-un parteneriat public-privat sau din fonduri UE, dar într-o altă locaţie, într-o clădire care să fie un fel de World Trade Center al Galaţiului !
  Avem încă în oraş şi în zonele limitrofe oameni deştepţi care trebuie cooptaţi în astfel de programe, să le stimulăm creativitatea, dar fără un sprijin din partea autorităţilor locale şi centrale nu putem realiza încă nimic.

  Raportează
 • postat de UN VOTANT Miercuri, 10 Februarie 2016 09:53 5.13.156.*** Link la comentariu
  1
  30

  Stii ce face un CUC ? Asteapta sa munceasca altul sa ridice cuibul si apoi vine el sa traga foloasele.Unde ai fost cu ideile tale in toti acei ani cand nimeni nu a reusit sa inceapa un proiect pe ruinele salii aplaudacilor ?

  Raportează
 • postat de Bill Miercuri, 10 Februarie 2016 09:29 83.103.186.*** Link la comentariu
  1
  30

  naivitati ! prin schimbarea destinatiei s-ar produce exact asa zisa ''DETURNARE DE FONDURI'' conform legii, iar proiectul aprobat, faza de executie si facilitatile cladirii sunt destinate tocmai modernizarii administratiei. Prostia ca o astfel de constructie este pentru confortul ''birocratilor'' si nu pentru cetatenii orasului dovedeste o abordare naiva, cu adevarat juvenila, din partea unora care nu au stat niciodata la o ''coada adevarata'' sau nu au incercat sa prezinte un ''dosar complet'' in fata autoritatii... Despre Parcul de Soft, Parcul Industrial, despre Tehnopol si atatea alte pachete de facilitati si oportunitati nu v-ati documentat, doar invitati la incalcarea legii... pacat, dragi tineri reprezentanti pentru ''Grupul de Iniţiativă Junior Chamber International'' (?!). Totusi, mai incercat !

  Raportează
 • postat de galatean Miercuri, 10 Februarie 2016 08:24 92.80.160.*** Link la comentariu
  1
  29

  Ce tampenie! Daca astia sunt "societatea civila" si viitorul Galatiului, oare de ce ne miram ca fuge lumea de orasul asta?
  PS Teodorescu sr. a terminat lovelele (muncite din greu, desigur) si are nevoie de o sinecura pentru fii-su?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.