CET se pregăteşte să TRIPLEZE PREȚUL gigacaloriei. VEZI care este NOUL TARIF

CET se pregăteşte să TRIPLEZE PREȚUL gigacaloriei. VEZI care este NOUL TARIF
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

* AFLĂ ce îi aşteaptă pe salariaţii societăţii de la 1 aprilie


Electrocentrale ar putea majora preţul gigacaloriei de la aproximativ 205 lei cu TVA (tariful practicat de producătorul de agent termic în acest moment) la nu mai puţin de 557 de lei (cu TVA). Anunţul a fost făcut de Sinan Mustafa, administratorul special al CET, care a afirmat că ia în calcul această variantă pentru acoperirea costurilor de producţie a agentului termic pe perioada verii, de aproximativ 1,5 milioane de lei, care, conform negocierilor purtate cu municipalitatea, ar putea fi suportate din bugetul local. Atât conducerea Electrocentrale, cât şi primarul Marius Stan au confirmat însă că majorarea tarifului practicat de Electrocentrale nu va avea impact direct asupra gălăţenilor racordaţi la sistemul centralizat, întrucât, pentru ca populaţia să nu fie nevoită să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru apa caldă, Consiliul Local va suporta o subvenţie mai mare.

„Din discuţiile pe care le-am purtat, vă pot spune că impactul nu va fi resimţit la nivelul consumatorilor, deoarece municipalitatea ar urma sa suporte practic o subvenţie mai mare. Discutăm despre majorarea preţului gigacaloriei pentru că, aşa cum am spus în repetate rânduri, altă variantă nu există pentru ca acest sistem să poată fi menţinut în viaţă. Suma de 1,5 milioane de lei, aferentă costurilor de producţie a agentului termic, pe care municipalitatea ar urma să o suporte, reprezintă mai puţin de jumătate din totalul cheltuielilor lunare ale societăţii noastre în regimul de vară, diferenţa de cheltuieli fiind în sarcina noastră. Ţin să subliniez că Electrocentrale nu a solicitat partenerilor săi să suporte întreaga noastră cheltuială, aşa cum încearcă unii să inducă în eroare opinia publică. Am venit cu aceste soluţii şi solicitări către Consiliul Local strict din considerentul de a menţine o funcţionare continuă a sistemului centralizat de termoficare. Iniţiativa, la fel ca anul trecut, a fost a societăţii noastre, nu a Calorgal şi nici a Consiliului Local”, a afirmat Sinan Mustafa.

Acesta a declarat totodată că „este nevoie de o decizie politică la nivelul Consiliului Local, deoarece, din informaţiile pe care le deţin, există resurse pentru implementarea acestei soluţii şi cred că domnii consilieri trebuie să-şi asume menţinerea funcţională a sistemului sau închiderea acestuia”. Rămâne de văzut ce vor decide aleşii.

Angajaţii CET vor primi lefuri mai mici de la 1 aprilie

Cei 370 de angajaţi ai Electrocentrale (CET), producătorul de energie electrică şi agent termic primar din municipiul Galaţi, vor avea programul redus de lucru, timp de şase luni de zile. Conducerea societăţii ne-a declarat că măsura va fi aplicată în intervalul 1 aprilie - 30 septembrie 2016, perioadă în care fiecare dintre salariaţii Electrocentrale va lucra trei zile pe săptămână, în loc de cinci, ceea ce va conduce la o reducere a programului de lucru cu 40 de zile pentru fiecare angajat.

„Este posibil ca, în paralel cu reducerea programului de lucru al salariaţilor Electrocentrale, să implementăm şi un program de disponibilizări, în principal bazat pe plecări pe cale naturală. Facem eforturi pentru a menţine societatea şi sistemul centralizat de termoficare în viaţă”, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al CET. Acesta a precizat că reducerea programului de lucru al angajaţilor va diminua cu aproximativ 20 la sută cheltuielile salariale, care, în prezent, depăşesc 1,6 milioane de lei pe lună.

Reprezentantul CET ne-a declarat că, începând cu data de 26 martie, conform deciziei Adunării Creditorilor, agregatele de producţie a energiei electrice vor intra în conservare, urmând să rămână funcţională doar instalaţia care va procesa aburul industrial furnizat de către ArcelorMittal pentru apa caldă menajeră a populaţiei.

Bineînţeles, dacă aleşii locali vor aproba funcţionarea pe mai departe a sistemului.

Citit 5407 ori Ultima modificare Joi, 24 Martie 2016 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.