PARTIDELE au liber la propagandă electorală. PSD şi ALDE, în vizorul AEP

PARTIDELE au liber la propagandă electorală. PSD şi ALDE, în vizorul AEP
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ce au împânzit oraşul cu bannere, mesh-uri şi pliante de promovare a partidelor, liderilor acestora sau candidaţilor, PSD şi ALDE au fost luate la bani mărunţi de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Filiala Sud-Est a Autorităţii a verificat, în luna februarie, datorită unor autosesizări pe fondul articolelor publicate de jurnaliştii locali şi a unei dispoziţii emise de structura centrală a AEP, afişajul celor două formaţiuni politice, mesajele inscripţionate, dar şi sursa de finanţare a acestora.

Prima acţiune a avut loc pe 8 februarie, când reprezentanţii AEP au verificat afişul postat la sediul ALDE, de pe strada Brăilei, pe care l-au şi fotografiat şi au întocmit un proces-verbal de constatare, la faţa locului, după care au solicitat formaţiunii politice „copii conforme cu originalul a documentelor justificative (contracte, facturi, ordine de plată, chitanţe, extrase de cont etc) ce privesc realizarea afişului”. Acţiunile au continuat pe 15 şi 18 februarie, cu identificarea unor noi materiale de promovare a ALDE în alte zone ale oraşului, pentru care reprezentanţii AEP au solicitat justificare, contracte, ordine de plată, chitanţe şi nu numai.

Pe 18 februarie a ajuns în vizorul AEP şi PSD, prin candidatul său la Primărie, Ionuţ Pucheanu. Reprezentanţii Filialei Sud-Est a Autorităţii au verificat atât corturile şi mesajele inscripţionate, fotografiile imprimate, precum şi flyerele împrăştiate de membrii PSD. Ca şi în cazul ALDE, AEP a solicitat contracte, facturi, ordine de plată, chitanţe, extrase de cont şi nu numai, pentru a stabili dacă partidele şi candidaţii acestora încalcă legea. În cazul lui Pucheanu, Autoritatea a verificat şi pliantele care au ajuns în cutiile poştale ale gălăţenilor.

Partidele au liber la promovare

În urmă cu doar câteva zile, reprezentanţii AEP au comunicat, pe propriul site, că „nu există nicio încălcare a legislaţiei electorale în cazul partidelor politice şi a persoanelor fizice care îşi fac publicitate politică stradală în perioadele dintre campaniile electorale, prin bannere şi alte materiale de propagandă”, deoarece Legea nr. 115/2015 reglementează strict conduita candidaţilor în campania electorală.

„Campania electorală începe în data de 6 mai 2016, iar Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice competitorilor politici să utilizeze bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule. În perioadele dintre campaniile electorale, partidele politice pot să-şi facă promovare politică prin orice mijloc permis de legile care reglementează domeniul publicităţii”, se arată în comunicarea emisă de Autoritatea Electorală Permanentă.

AEP a precizat totodată că verifică strict legalitatea surselor de finanţare, însă s-a constatat că partidele politice verificate au respectat prevederile legale în materia finanţării. În ceea ce priveşte locurile în care sunt expuse bannere şi alte materiale publicitare, AEP a precizat că „responsabilitatea aprobărilor pentru amplasarea acestora pe spaţiul public aparţine autorităţilor publice locale”.

Prin urmare, prin lege, partidele au liber să-şi facă propagandă în afara campaniei electorale.

Citit 3281 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Martie 2016 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.