MIGRAȚIA POLITICĂ, la mare căutare. Trecutul politic al candidaţilor la Primăria Galaţi

MIGRAȚIA POLITICĂ, la mare căutare. Trecutul politic al candidaţilor la Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Vorba românească "Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti" este mai valabilă ca oricând pe această ultimă sută de metri a campaniei electorale, când gălăţenii nehotărâţi ar trebui să decidă cui îşi dau votul. Pentru că trecutul politic al candidaţilor la Primăria municipiului Galaţi nu poate fi şters cu buretele, ba chiar poate spune multe despre personalitatea lor, vă prezentăm o analiză a traiectoriei lor politice. Precizăm că ordinea este cea în care îi veţi găsi pe candidaţi pe buletinul de vot.

Eugen Durbacă

Candidatul ALDE Eugen Durbacă este cel mai longeviv lider politic din Galaţi. A avut funcţii importante şi în cadrul PCR: membru în Comitetul Judeţean, începând din 1984, şi chiar deputat în Consiliul Popular Judeţean Galaţi. Şi-a început evoluţia post-decembristă în februarie 1992, când a fost ales primar al oraşului din partea USD (Uniunea Stângii Democrate). Câteva luni mai târziu, în acelaşi an, era deja la agrarienii PDAR, apoi a migrat la PDSR, unde a câştigat un al doila mandat de primar. A plecat apoi la Alianţa pentru România (ApR), partidul lui Teodor Meleşcanu. Când ApR a fuzionat cu PNL, Durbacă a plecat cu organizaţie cu tot la Partidul Democrat (PD), iar de acolo la Partidul Umanist Român (PUR). Formaţiunea şi-a schimbat numele în Partidul Conservator (PC), iar acum a devenit, prin contopirea cu Partidul Liberal Reformator (PLR), ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor), formaţiune la care Durbacă este preşedintele organizaţiei judeţene. Din 1992, încoace, „călit” prin USD, PDAR, PDSR, ApR, PD, PUR, PC şi ALDE, Eugen Durbacă, a fost primarul Galaţiului timp de două mandate, consilier local, preşedinte şi apoi vicepreşedinte al Consiliului Judeţului, iar acum este senator.

Marius Stan

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, candidat UNPR pentru un nou mandat, şi-a început activitatea politică în PNL. În februarie 1992, candida pe lista PNL pentru Consiliul Local al municipiului Galaţi. În toamna anului 2007, a fost lansat în cursa pentru Primăria Galaţi din partea Alternativei Ecologice din România (AER), dar susţine că nu a fost membru al acestui partid. În primăvara anului 2008, a devenit candidatul PNL la Primăria Galaţi. Marius Stan a părăsit PNL în septembrie 2014, când a semnat adeziunea la UNPR, unde în prezent este preşedintele organizaţiei municipale. Înainte de a fi ales primar, Marius Stan a fost consilier local PNL.

Nicuşor Ciumacenco

Candidatul PNL Nicuşor Ciumacenco şi-a început activitatea politică în timpul studenţiei, în cadrul Partidului Naţional Ţărănesc, filiala Cluj. Apoi, în cadrul PSD Galaţi, Ciumacenco a fost lider al organizaţiei de tineret. În 2008 a fost ales consilier local PSD şi viceprimar al municipiului Galaţi. În primăvara anului 2012 a demisionat şi din partid şi din ambele funcţii de ales local şi a candidat ca independent la Primăria municipiului Galaţi. În acelaşi an, a revenit în viaţa politică, înscriindu-se în PDL, partid care a fuzionat ulterior cu PNL. Ciumacenco este preşedintele organizaţiei municipale a PNL Galaţi.

Ionuţ Pucheanu

Candidatul PSD la Primăria Galaţi, Ionuţ Pucheanu, nu a activat în cadrul vreunui alt partid. Politicianul este preşedintele organizaţiei municipale de tineret a PSD Galaţi. În afară de funcţia de director al Serviciului Public Ecosal, Pucheanu nu a ocupat alte funcţii administrative sau elective.

Cătălin Cristache

Cătălin Cristache candidează din partea PMP pentru funcţia de primar. Politicianul a activat, în timpul studenţiei, la PSD, dar susţine că nu a avut o adeziune politică la acest partid. A fost membru al PC Galaţi, apoi membru al PDL Galaţi, formaţiune pe lista căreia a câştigat, în 2012, un mandat de consilier local. Nu şi l-a dus la bun sfârşit, pentru că a fost exclus de democrat-liberali din partid. În prezent este preşedintele organizaţiei judeţene a PMP Galaţi.

Daniela Chelaru

Candidata PND la Primăria municipiului Galaţi este Daniela Chelaru. Potrivit propriilor declaraţii, politiciana a fost, în studenţiei, membră a Organizaţiei de Tineret a PD. Conform datelor noastre, nu a mai ocupat, până acum, vreo funcţie administrativă sau aleasă.

Iulian Aramă

Iulian Aramă este candidatul PSRO la Primăria municipiului Galaţi. Şi-a început activitatea politică în 2002, la PD, partid care a devenit, ulterior, PDL. În 2014, a fost, pentru câteva luni, membru PMP, apoi, din aprilie 2015, a devenit membru al Partidului Socialist Român (PSRO), preşedinte al organizaţiei judeţene. Iulian Aramă are o experienţă vastă de consilier judeţean.

Constantin Telegan

Numele lui Constantin Telegan, candidatul PML la fotoliul de primar, le este cunoscut gălăţenilor de pe buletinele de vot ale scrutinele anterioare. Telegan a fost membru PNŢCD, apoi a activat în Forţa Civică. În prezent se mândreşte că a înfiinţat două formaţiuni politice: Partidul Gălăţenilor şi Partidul Mişcarea Liberală. Nu a avut vreodată vreo funcţie administrativă sau electivă.

Monica Roman

Monica Roman este candidata PRU la Primăria municipiului Galaţi. Înainte de a intra în acest partid, unde deţine funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, Monica Roman a mai făcut politică. Potrivit declaraţiilor sale, ea a fost, în 2008, membră PDL.

Ionel Goldură

Ionel Goldură, candidat independent la Primăria municipiului Galaţi, se consideră singurul „independent veritabil”, pentru că nu a mai făcut parte din vreun partid politic până acum. Nu a deţinut, până acum, nicio funcţie administrativă sau aleasă.

Daniela-Simona Vreme

Candidată independentă Daniela-Simona Vreme are experienţă politică. A fost membră a partidului lui Dan Diaconescu, PP-DD, până la fuziunea acestei formaţiuni cu UNPR. În mandatul care tocmai se încheie, a fost consilier judeţean.

Dorin Butunoiu

Candidatul independent Dorin Butunoiu are şi el experienţă politică. Potrivit declaraţiilor sale, a devenit membru PSD la vârsta de 18 ani. A părăsit social-democraţia în acest an, şi a fost, vreme de o lună, membru PMP. În mandatul care tocmai se încheie, a fost consilier judeţean.

Citit 6568 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.