Primarul Ionuţ Pucheanu vrea o nouă strategie de TERMOFICARE. A treia!

Primarul Ionuţ Pucheanu vrea o nouă strategie de TERMOFICARE. A treia!
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cele peste 3,7 milioane de lei, alocate de la bugetul local, pentru acoperirea pierderilor, nu acoperă cheltuielile de furnizare a apei calde decât până la jumătatea lunii viitoare. Singura soluţie pentru a nu se ajunge la o nouă alocare financiară ar fi, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, ca societatea Calorgal să recupereze sumele încă neîncasate, care se ridică la 3,5-3,7 milioane de lei.

Deocamdată, singura certitudine este noul director interimar, Marian Alexandru, care va avea misiuni dificile în următoarea perioadă: să afle câţi clienţi mai are Calorgal şi să propună reduceri de personal. Pe baza acestor date, va fi realizată o nouă strategie de termoficare. A treia!

Optimist, Pucheanu pare convins că, în doi ani, Galaţiul şi-ar putea câştiga independenţa termică.

Optimism

"Eu cred că la conducerea Apaterm, în perioada declinului, au fost doar specialişti în calorifere, nu oameni cu viziune. Ca să conduci o societate cum este Calorgal, nu trebuie să fii expert în termoficare", a declarat, ieri, Pucheanu, convins că a găsit, în Marian Alexandru, omul care „va reuşi să implementeze viziunea noii echipe din Primărie pentru rezolvarea problemelor". Desigur, nu până la iarnă, spune edilul, pentru că este imposibil, „dar în decursul a maximum doi ani, Galaţiul are mari şanse de a deveni independent din punct de vedere al apei calde şi căldurii”.

Primul pas

Primarul este mulţumit că a reuşit să-i aducă la aceeaşi masă pe reprezentanţii Calorgal, ai Electrocentrale, ai Primăriei şi ai mediul academic.

"Sistemul, aşa cum funcţionează acum, nu poate merge mai departe. Sunt extrem de mulţi angajaţi care nu doresc altceva decât să se repete greşelile. Tocmai de aceea, ne-am grăbit să numim un director general. Lucrurile ar trebui să intre pe un făgaş normal până în noiembrie, astfel încât să nu mai stăm cu sabia deasupra capului dacă vom avea sau nu căldură”, a declarat Pucheanu.

Calorgal are misiunea de a afla cu exactitate câţi abonaţi are în total, dar şi pe fiecare punct termic: „Din informaţiile pe care le am, sunt puncte termice care mai deservesc 20-30 de abonaţi. Ţinem un mamut în funcţiune, în anumite zone, unde cu o investiţie mică a Primăriei putem acorda subvenţii cetăţenilor pentru a-şi monta centrale de apartament şi să închidem respectivul punct termic".

Edilul a cerut conducerii Calorgal şi o analiză pertinentă a personalului: „Să lase la o parte toate parti-prisurile şi să fie sinceri cu ei înşişi, pentru că, dacă vor continua cu 500 şi ceva de angajaţi, suntem deja în faţa unui Apaterm 2", a spus edilul.

O nouă strategie

Pasul următor va fi o strategie de termoficare, a treia la număr. „Niciuna dintre strategii nu se bazează pe informaţii serioase. De data asta, strategia va fi elaborată de către cei de la Facultate de Inginerie. Nu poţi să schimbi un sistem atâta timp cât orbecăim: ba că e supradimensionată magistrala Electrocentrale, ba că sunt energofage cazanele lor, ba că avem la Calorgal pierderi pe reţea. Vreau să facem o dată pentru totdeauna lumină", a explicat primarul.

Aşa cum propune şi în programul său politic, Ionuţ Pucheanu consideră că punctele termice ar putea fi transformate în centrale de cartier, iar sistemul de producţie trebuie să devină unul unitar, în care producătorul şi distribuitorul să fie acelaşi.

Cu ce bani? Fie prin finanţare europeană, fie printr-un împrumut, fie prin alocări anuale de la bugetul local. "Cred că municipalitatea acordă aproximativ zece milioane de euro anual, prin subvenţii sau pierderi asumate. Într-un ciclu electoral de patru ani, s-ar putea, cu toate fondurile care se duc pe apa sâmbetei, să ai o unitate de producţie proprie şi să nu mai înregistrezi pierderi. Evident, aceste demersuri trebuie dublate de contorizarea separată", a mai spus edilul.

Citit 7616 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.