Ne confruntăm cu o problemă a LOCURILOR DE VECI: Creştinii gălăţeni ar putea fi înmormântaţi în Cimitirul Evreiesc

Ne confruntăm cu o problemă a LOCURILOR DE VECI: Creştinii gălăţeni ar putea fi înmormântaţi în Cimitirul Evreiesc
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Din cauza lipsei locurilor de veci, morţii au început să fie îngropaţi supraetajat * Municipalitatea poartă discuţii cu administraţia Cimitirului Evreiesc, pentru a ne îngropa morţii acolo

De câţiva ani buni, ne confruntăm cu o problemă a locurilor de veci. O dată pentru că nu mai sunt locuri libere şi funcţionează totul în sistem de avarie, a doua oară pentru că Gospodărire Urbană nici nu ştie exact câte locuri sunt şi unde sunt amplasate acestea.

Redistribuire şi familii îngropate la un loc

Din estimările societăţii care administrează mormintele de la „Ştefan cel Mare”, „Sfântul Lazăr” şi „Eternitatea”, Gospodărire Urbană, în acest moment mai sunt libere 100 de locuri de veci, în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, aşa numita solă de urgenţă. Potrivit lui Silviu Bacalum, purtător de cuvânt la Primăriei şi membru al Consiliului de administraţie al societăţii Gospodărire Urbană, situaţia a ajuns atât de tristă încât se negociază cu membrii familiilor care deţin un mormânt ca decedaţii să fie îngropaţi laolaltă, supraetajat, pentru a economisi spaţiu.

Totodată, o altă soluţie este să se identifice locuri de veci nefolosite şi să fie redistribuite în regim de urgenţă, „conform legii şi Regulamentului de funcţionare a cimitirelor”. Regim de urgenţă înseamnă atribuirea de locuri doar pentru înhumarea imediată a unei persoane decedate, nu concesionarea în beneficiul persoanelor care sunt în viaţă. Întrebat cum se face redistribuirea locurilor de veci în regim de urgenţă şi dacă este posibilă redistribuirea unui loc deja concesionat, dar încă neocupat, directorul societăţii Gospodărire Urbană ne-a răspuns printr-un exemplu: "Acele locuri în care Primăria i-a înhumat pe cei neidentificaţi sau pe cei fără aparţinători, urmând ca oasele să rămână în acelaşi loc".

Cartarea nu e finalizată, nici după doi ani

Mai mult, nici măcar nu există o evidenţă clară a locurilor de veci. Reprezentanţii societăţii Gospodărire Urbană ne-au explicat în nenumărate rânduri că nu există o arhivă bine pusă la punct cu o numerotare clară a locurilor de veci, după rând, parcelă, solă, întrucât arhivele s-au tot plimbat de la o instituţie la alta, până să ajungă la ei, iar fiecare instituţie a făcut această numerotare după cum a tăiat-o capul. Dovezi ale haosului mormintelor au tot fost până acum. Dintre toate, amintim cazul gălăţencei Cristina Debu, care a plătit ani de zile pentru un loc de veci aflat într-o parcelă de la "Eternitatea", care, însă, conform scriptelor, nu există. Femeia a plătit, ani la rând, taxele pentru întreţinerea unui mormânt din parcela 101A, rândul 5, locul 3, pentru a descoperi în 2014 că parcela 101A nu există fizic în teren. „Cartarea locurilor de veci se face în toate cele trei cimitire administrate de societatea Gospodărire Urbană. Actualmente, în Cimitirul „Ştefan cel Mare” cartarea s-a relizat în proporţie de 95 la sută, fiind aproape finalizată. În cimitirul „Eternitatea” s-a făcut în proporţie de 50 la sută, iar în „Sfântul Lazăr” cel mai puţin”, arată o informare a societăţii.

"Cea mai viabilă soluţie - Cimitirul Evreiesc"

De dinainte de 2013, directorul suspendat, în acest moment, al societăţii Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, vorbea despre construirea unui osuar sau identificarea unui spaţiu pentru construirea unui nou cimitir. Însă în 2014, atât discuţiile pentru construirea unui osuar cât şi pentru construirea unui nou cimitir au stagnat. Totul a rămas la nivelul de căutări, identificări. Anul acesta, discuţiile par un pic mai avansate, dar nu e încă nimic sigur. Una dintre soluţiile avansate de Gospodărire Urbană este parcelarea unui spaţiu rămas liber la "Sfântul Lazăr".

"Mai există în „Sfântul Lazăr” două suprafeţe de teren neamenajate ca locuri de veci, în partea de vest, respectiv nord-est a cimitirului. Cu ajutorul Primăriei, sperăm să putem parcela aceste suprafeţe în cel mai scurt timp", ne-a explicat purtătorul de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia.

Cea de-a doua soluţie, dar care ia mai mult timp şi este şi un pic mai costisitoare este eterna poveste cu construcţia unui nou cimitir. "Se caută soluţii, se poartă discuţii şi cu preoţimea, pentru că nu putem construi un cimitir fără a-şi dea dumnealor cu părerea, dar trebuie să avem în vedere că nu prea avem unde să construim un nou cimitir. Oricum ar fi, nu poţi face un cimitir peste noapte, chiar dacă identifici terenul, pentru că trebuie să faci acolo o capelă, să împrejmuieşti, să faci alei. Plus că trebuie să fie un teren aproape de o staţie de autobuz, dar nici să fie în mijlocul oraşului. Este complicat", ne-a explicat Silviu Bacalum.

Potrivit acestuia, la momentul acesta, cea mai viabilă soluţie stă în mâna comunităţii evreieşti. "Avem discuţii avansate cu comunitatea evreiască, pentru a ne da jumătate din terenul aferent Cimitirului Evreiesc", a conchis purtătorul de cuvânt al Primăriei, Silviu Bacalum.

Citit 4666 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2015 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.