Pânzarul a intrat în reparaţii

Pânzarul a intrat în reparaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consiliul Judeţului îşi ia pânzarul înapoi * De Ziua Marinei, îi va sta bine Dunării cu el pe valuri *  CJ caută parteneriat * Reparaţii de 6.000 de lei *

Se munceşte cu îndârjire la călăfătuirea bordajului Pânzarului moldovenesc! Vasul – replică a unei nave de negoţ din epoca ştefaniană - ameninţa să se distrugă singur pe loc, ca şi corabia lui Iason odinioară.

După ce s-au băgat în el (all inclusive, cum ar spune un moto contemporan) vreo 9 miliarde de lei vechi, adică 900.000 de lei pe „stil” nou, unii l-ar fi îngropat pur şi simplu, alţii l-ar fi abandonat să se prăjească sub soare. Deşi a fost lansat la apă şi a plutit o vreme, în anii de când a devenit… monument s-a scorojit de nu mai poate naviga!

Conducerea Centrului Cultural zice bogdaproste

Am vrut să aflăm ce se întâmplă de la conducerea Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, instituţie a Consiliului Judeţului care a preluat anul trecut în administrare, printr-o hotărâre de consiliu, nava. Care s-a dovedit a fi o piatră de moară la gâtul instituţiei, generatoare de cheltuieli pe fondul crizei. 

Şi aşa instituţia a trebuit să asigure paza, pe lângă a Muzeului Satului, şi a pânzarului. Că pânzarul nici măcar… barieră nu avea.

„Îl ia Consiliul Judeţului înapoi, în şedinţa de mâine. E o mare uşurare”, ne-a mărturisit ieri directorul Centrului Cultural, Răzvan Avram. „E cea mai bună veste pe care am primit-o în ultima vreme”, ne-a spus uşurat directorul.

Pe banii centrului, vasul nu putea fi decât păzit, nu şi exploatat, cu un echipaj angajat şi nici întreţinut. Un angajat al centrului asigura paza de noaptea a navei-blazon, lângă care turiştii străini fac poze înainte de a da ochii de nava de beton de alături, care a moştenit poziţia, nu şi nobleţea, „Libertăţii.

Preşedintele CJ se grăbeşte să îndrepte treaba

Cum directorul Centrului Cultural nu ştia mai multe în mod oficial, l-am contactat pe preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, care a confirmat că în şedinţa de azi, 21 iulie, a CJ se va face trecerea pânzarului (din nou) în proprietatea şi administrarea directă a Consiliului. 

„Pânzarul va fi lansat la apă, de Ziua Marinei îl vom vedea în Dunăre – a anunţat preşedintele. Vom căuta să facem un pateneriat public – privat pentru a putea fi folosit cât mai bine”. 

Reparaţiile au început deja de săptămâna trecută, înainte deci ca, în şedinţa de azi, consilierii să voteze „rocada”. Reparaţiile vor costa încă 6.000 lei.

Preşedintele Chebac precizează însă că a vrut să câştige astfel timp, angajând pe încredere începerea reparaţiilor, pentru că  Ziua Marinei este aproape. Probabil că vor înţelege consilierii acest demers. Dacă nu, oricum există o majoritate… Până una alta, bine că se mişcă ceva!

Citit 942 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.