CONTROVERSE la împărţirea bugetului. POLIȚIȘTII locali, mai ”friguroşi” decât copiii de grădiniţă
Foto: Foto ”Viața liberă”, Anca Melinte

CONTROVERSE la împărţirea bugetului. POLIȚIȘTII locali, mai ”friguroşi” decât copiii de grădiniţă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aprobarea costurilor de 30.202 de lei, de la bugetul local, pentru o centrală termică la Secţia 2, a Poliţiei Locale, situată la parterul blocului 10A de pe strada Energiei nr. 5, a stârnit controverse la recenta şedinţă a Consiliului Local. Liberalii şi independenta Simona Vreme nu au fost de acord nici cu preţul piperat al investiţiei, nici cu moralitatea ei. Motivul? Înainte de a fi secţie a Poliţiei Locale, în apartamentul cu pricina a funcţionat o grădiniţă, iar autorităţile nu au fost deloc preocupate de căldura şi apa caldă a celor mici!

Critici

„Suma mi se pare exagerată! Vorbim despre 30.000 de lei pentru un apartament despre care ştim toţi care stăm la bloc că valoarea montării unei centrale e în jur de 10.000 de lei. Putem accepta faptul că e o licitaţie şi atunci se poate ajunge de la preţul cel mai mare către un preţ mai mic. Însă, aş vrea să ştiu ce înseamnă termen de execuţie de şase luni în devizul estimativ, pentru că trece deja iarna şi nu mai e nevoie! Dacă ne uităm în studiul de fezabilitate, aflăm că a fost un spaţiu de învăţământ căruia i s-a schimbat destinaţia. Cât timp a fost spaţiu de învăţământ nu s-a putut pune centrală, acum se poate. Consider că e imoral!”, a declarat, în şedinţă, liberalul Laurenţiu Ichim.

Preşedintele de şedinţă, viceprimarul PSD Sorin Enache, i-a replicat că schimbarea destinaţiei s-a făcut, cu toate avizele, tocmai pentru că nu mai erau elevi care să o frecventeze. „Majoritatea consilierilor ştie că acest proiect vine din mandatul trecut şi suma a suscitat şi atunci discuţii. Ca să nu blocăm acest proiect, am făcut amendamente la Comisia de Buget-Finanţe ca această lucrare să fie supusă licitaţiei deschise pe SEAP şi să câştige preţul cel mai mic, iar cu această ocazie tăiem nodul gordian”.

Liberalul George Stângă a ridicat discuţia la nivel de principiu: „Primăria susţine un sistem de termoficare? Care este politica Primăriei? Dacă imobilele care aparţin de unităţile subordonate Primăriei primesc aviz de debranşare, li se dă posibilitatea de a monta centrale termice, cum susţinem noi sistemul de termoficare?”. Dar preşedintele Enache a pus punct dezbaterii amânând subiectul pentru o discuţie privind strategia de termoficare.

Ce s-a votat

Cu cinci voturi „împotrivă” şi 16 voturi favorabile s-au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru echiparea imobilului în care funcţionează Secţia 2 de Poliţie Locală cu o centrală termică individuală, cu condensaţie de 24 KW. De asemenea, se va face contorizarea separată a consumului de gaz şi se va reface şi instalaţia electrică. Valoarea totală a investiţiei este de 30.202 lei, de la bugetul local.

Surprinzător, aleşii locali, sau cel puţin unii dintre ei, care au fost consilieri şi în mandatul trecut, par să fi uitat că nu este prima dată când votează costurile unor centrale termice pentru secţiile Poliţiei Locale. Astfel, în septembrie 2015 au aprobat costuri de 32.173 de lei pentru o centrală termică la Secţia 3 a Poliţiei Locale, iar în noiembrie 2015 au modificat o decizie luată în octombrie acelaşi an privind instalarea unei centrale termice în Secţia 4 a Poliţiei Locale, investiţie în valoare de 155.235 de lei. Şi în aceste cazuri, imobilele au fost, înainte de a deveni secţii de poliţie, instituţii de învăţământ: Grădiniţa “Rază de Soare” şi, respectiv, Corpul A al Colegiului Tehnic ”Aurel Vlaicu”!

Zeci de şcoli şi grădiniţe, dependente de Calorgal

Potrivit datelor furnizate de SC Calorgal, la Galaţi, zeci de şcoli şi de grădiniţe depind de agentul termic furnizat în sistem centralizat. Mai grav, unele dintre instituţiile de învăţământ preşcolar depind nu doar de căldura comună, ci şi de voinţa şi datoriile unor asociaţii de proprietari. Astfel, potrivit datelor noastre, la finele anului trecut, Primăria Galaţi a plătit 142.778 de lei pentru separarea unor grădiniţe de asociaţiile de proprietari.

Citit 4297 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2016 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.