Un expert în administraţie anulează controversele! Dr. Coman-Kund, despre Consiliul Judeţean (i)legal

Un expert în administraţie anulează controversele! Dr. Coman-Kund, despre Consiliul Judeţean (i)legal
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

Galaţiul are Consiliu Judeţean legal constituit şi funcţional? Răspunsul la această întrebare ni-l oferă un reputat fost înalt funcţionar public şi cadru universitar la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi


Doctorul în drept Liviu Coman-Kund, fost funcţionar public de carieră (secretar al Prefecturii, imediat după Revoluţie, secretar general al judeţului Galaţi, expert în cadrul instituţiei Avocatul Poporului) şi iniţiator al înfiinţării Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, a acceptat să vorbească pentru "Viaţa liberă" şi cititorii săi despre scandalul politico-administrativ care a zguduit Galaţiul.

În timp ce PNL susţine că "forul legislativ" judeţean funcţionează ilegal, după ce Tribunalul Galaţi a anulat hotărârea de constituire a consiliului, ba mai mult spune că toate hotărârile adoptate de CJ sunt nule şi cere demisia prefectului, PSD susţine contrariul. Disputele dintre cele mai importante tabere politice şi sateliţii acestora au blocat, în urmă cu doar câteva zile, după cum v-am informat, şedinţa ordinară a forului deliberativ judeţean.

"Mi-a atras atenţia această situaţie, prin absurdul ei. Am văzut multe. Eu am demisionat de la Consiliul Judeţean în 2004, atunci când a fost ales preşedinte dl. Durbacă. Am făcut-o pentru că am asistat la o şedinţă de constituire care m-a dezgustat şi m-a făcut să înţeleg că administraţia publică judeţeană, la care ţineam mult, intră într-o derivă pe care nu o pot opri, că nu se mai poate vorbi de corectitudine şi principii. Am crezut atunci că am cam văzut tot ce se putea vedea. Nu! Vorba optimistului, se poate şi mai rău. Ca acum, de exemplu. Nu credeam că absurdul poate atinge asemenea culmi", ne-a mărturisit profesorul Liviu Coman-Kund.

"O şicană absurdă, fără miză, care a generat o avalanşă de efecte"

Aşa descrie expertul în administraţie decizia PSD şi a aliaţilor săi de a nu valida mandatul de consilier judeţean al fostului primar Marius Stan, care de altfel a şi declanşat haosul politico-administrativ. "Totul a pornit de la nevalidarea mandatului - şi subliniez nevalidare! Nu invalidare, cum greşit a apărut în alte părţi, pentru că la vot majoritatea consilierilor s-a abţinut, nu a fost împotrivă. După mine, nu existau motive legale pentru nevalidare şi eu cred că a fost pur şi simplu o şicană absurdă. Nu a influenţat absolut nimic, având în vedere majorităţile cu care s-au votat funcţiile. De aceea, afirm că a fost o şicană fără sens, fără scop util, care a generat numai efecte supărătoare. Nu ştiu cine a avut ideea asta, dar a fost stupidă. Dispoziţia instanţei de validare a mandatului dlui Marius Stan este cât se poate de corectă.

Mai departe, apare o fractură logică, în opinia mea. Pentru că, fără niciun fel de motivare, căci m-am uitat prin hotărâri, se dispune anularea hotărârii de constatare a constituirii Consiliului Judeţean. Aici apare fractura logică, deoarece nevalidarea unui singur mandat nu poate determina inexistenţa faptului constituirii Consiliului ca urmare a depunerii jurământului de către majoritatea consilierilor validaţi. Menţionez că o situaţie similară avem şi în cazul Consiliului Local. Pentru supra-argumentare trebuie să o iau didactic, de la câteva elemente de teoria generală a dreptului. Există acte juridice şi fapte juridice. Pe scurt, actele juridice sunt manifestări de voinţă în scopul producerii de efecte juridice. Există însă şi fapte juridice, care nu sunt manifestări de voinţă în scopul producerii de efecte juridice, dar care le produc prin efectul legii. Legea 215/2001 (art. 34, alin. 2) spune clar: Consiliul se declară legal constituit, dacă majoritatea consilierilor validaţi au depus jurământul. Deci, faptul juridic care are ca efect constituirea legală a Consiliului este depunerea jurământului de către majoritatea consilierilor validaţi.

Hotărârea de constituire, după cum spune şi legea, este un act constatator, nu generator de efecte juridice. Pentru că nu hotărârea determină constituirea, ci hotărârea doar constată constituirea! Dacă instanţa a anulat hotărârea de constatare, asta nu înseamnă că a fost înlăturat faptul juridic al constituirii consiliului judeţean, atâta vreme cât majoritatea consilierilor validaţi au depus jurământul. E adevărat că s-a ajuns astfel la un viciu de legalitate în funcţionare, dar este un viciu formal neesenţial, care poate fi acoperit oricând prin adoptarea altei hotărâri de constatare.

Recunosc că este o problemă mai subtilă pentru un nespecialist, dar pentru ca cineva să înţeleagă, trebuie, în primul rând, să vrea să înţeleagă, să fie de bună-credinţă. Numai că cei angajaţi în conflict sunt orbiţi de patimile politice şi nu vor. Trebuie să înţelegi dacă ţi se explică clar distincţia între actul juridic şi faptul juridic. Nevalidarea mandatului dlui Marius Stan nu are nicio legătură cu constituirea Consiliului Judeţean. E ca naşterea unui copil: dacă s-a produs, degeaba anulezi actul de naştere, copilul există în continuare. Anularea hotărârii de constituire a Consiliului Judeţean a produs nişte încurcături teribile. Eu îmi permit să o comentez, spre deosebire de alţii, pentru că, pe de o parte, nu fac parte din nicio tabără, iar pe de alta, nu mai sunt în activitate şi pot să-mi exercit neîngrădit de vreo obligaţie de rezervă dreptul fundamental la liberă exprimare", explică profesorul Liviu Coman-Kund.

Consiliul Judeţean funcţionează legal!

Expertul în administraţie a subliniat astfel că, în ciuda disputelor politice, care nu fac altceva decât să inducă în eroare cetăţenii şi să împiedice buna funcţionare a Consiliului, forul deliberativ al judeţului Galaţi este legal constituit. "Sigur că da. Doar că, evident, politic apare disputa: Stai, domnule, cum să fie Consiliul legal constituit dacă judecătorul anulează hotărârea de constituire? Dar judecătorul nu poate anula constituirea, căci aceasta este un fapt juridic. Nimeni nu poate anula un fapt, numai un act, iar instanţa a anulat hotărârea de constatare, nicidecum nu a dezmembrat Consiliul deja constituit. El rămâne.

Un alt aspect priveşte dispozitivul hotărârii judecătoreşti de anulare a hotărârii de constatare a constituirii Consiliului Judeţean în care se scrie că e definitivă. În realitate, nu e. Ea poate fi atacată cu recurs. Motivul: s-a produs o confuzie între hotărârea judecătoreasca privind validarea mandatului, care, într-adevăr, e definitivă şi irevocabilă şi hotărârea de constatarea a constituirii, care nu are acelaşi regim", spune profesorul Liviu Coman-Kund.

Întrebat dacă, în opinia sa, prefectul de Galaţi, căruia PNL îi solicită demisia, a acţionat corect, acesta ne-a răspuns: "După mine, da. Nu a avut practic ce să atace, pentru că nu a apărut o hotărâre care să respingă validarea mandatului, a fost o abţinere. Prefectul, potrivit legii, poate să ceară revocarea sau modificarea unei hotărâri dacă o consideră nelegală, dar el nu poate cere consiliului să adopte o hotărâre de validare, să se substituie comisiei de validare, care numai ea poate propune validarea. După mine, în mod corect, prefectul a rămas în expectativă".

"Sunt oameni care nu ştiu carte şi care vin să expună păreri cu titlul de verdicte absolute... Şi sunt foarte convinşi de adevărul lor. "Cu cât ştii mai mult, cu atât cresc îndoielile", aşa zicea Goethe. Cei care ştiu puţin sau mai nimic nu au nicio îndoială. Dincolo de partea care ţine strict de carte, de drept, sunt interesele politice şi lipsa de bună-credinţă. Ele fac cel mai mare zgomot. Eu mai găsesc o vină cuiva, celor care au apărat Consiliul Judeţean, pentru că ei trebuiau să demonstreze în faţa instanţei că cererea de anulare a hotărârii de constare a constituirii e nejustificată. Pornind de la prezumţia că judecătorul a fost imparţial şi de bună-credinţă, rezultă că apărătorii ori nu au depus concluzii scrise, ori acestea au fost neconvingătoare, nu au ştiut să argumenteze, ceea ce pentru mine înseamnă lipsă de profesionalism", a conchis profesorul Liviu Coman-Kund.

Citit 8640 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.