DILEME în Consiliul Local Galați. Cine pleacă din şedinţă este prezent sau absent?

DILEME în Consiliul Local Galați. Cine pleacă din şedinţă este prezent sau absent?
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Plecarea grupului PNL din şedinţa Consiliului Local, în semn de protest că prefectul a fost invitat să-şi spună punctul de vedere privind legalitatea forului legislativ abia la finalul întrunirii, a stârnit vii dispute în rândul aleşilor. Dilema generală era dacă liberalii pot fi consideraţi prezenţi sau trebuie trecuţi absenţi la şedinţa pe care tocmai o părăsiseră. Şi, implicit, dacă vor fi primi indemnizaţie!

A fi sau a nu fi

De îndată ce aleşii PNL au trecut pragul, preşedintele de şedinţă, viceprimarul PSD Sorin Enache, i-a cerut secretariatului să ia act de părăsirea şedinţei de către: Nicuşor Ciumacenco, George Stângă, Claudiu Iacob, Ion Cordoneanu, Ionuţ Atanasiu, Alexandru Şerban şi Laurenţiu Ichim.

"Liberalii care au plecat astăzi sunt absenţi? Pentru că dumnealor, dacă s-a făcut apelul nominal şi au spus "da" şi pleacă din sală, se consideră prezenţi. În opinia mea, şi data trecută, şi astăzi sunt absenţi!", a ridicat problema viceprimarul UNPR Picu Roman.

Consilierul local ALDE Eugen Găvan a insistat: "Au părăsit şedinţa, e treaba lor, dar ei figurează prezenţi la această şedinţă sau nu? Pentru că e a doua sau a treia oară în care se întâmplă acest lucru. E vorba de responsabilităţi, de alocări de bani, nu mai spun de proiectele de hotărâre care au nevoie de cvorum de două treimi şi aşa mai departe".

Secretarul Consiliului Local, Radu Kovacs, a replicat că legislaţia nu prevede foarte clar acest aspect: "Articolul 59 din Legea 215 spune că, pentru participarea la şedinţele consiliului local, consilierul local primeşte o indemnizaţie stabilită în condiţiile legii. Pornind de la acest aspect, consilierul local este obligat să participe la şedinţa de Consiliu Local de la început şi până la sfârşit. Doar pentru anumite motive, Doamne fereşte, au fost cazuri în mandatul trecut când unui domn consilier i s-a făcut rău, a fost un caz deosebit, şi a trebuit să părăsească şedinţa".

Catalogul, la final

"Noi nu suntem puşi să dăm verdicte, dar nu mai putem continua în felul acesta. Vin la şedinţă, semnez un document şi am plecat şi apoi tot eu mă plâng de respectarea legii, că nu primesc indemnizaţie. Cred că este o măsură binevenită ca prezenţa să fie făcută şi la finalul şedinţei, să ştim cine a participat, cu adevărat, la lucrările şedinţelor ordinare. Vom face şi apel nominal, iar semnătura pentru prezenţă se va realiza la sfârşitul şedinţei", a anunţat viceprimarul Enache.

Consiliera independentă Simona Vreme a cerut să i se spună în baza cărei legi a fost trecută absentă la şedinţa precedentă, motiv pentru care nu a primit indemnizaţie: "Dle secretar, la şedinţa anterioară, în condiţiile în care am semnat o condică de prezenţă, am avut intervenţie în plen, am votat procesul verbal al şedinţei anterioare, dar m-am retras în momentul în care am văzut că se încalcă în continuare legea, am fost trecută absentă. Văd că în această şedinţă veniţi cu altă idee, ca această condică să fie semnată la sfârşitul şedinţei. Vreau să ştiu care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm", a cerut Simona Vreme.

"În lege apare sintagma "participă la şedinţă"! De ordin moral şi de bun simţ este să participăm la şedinţe, pentru că ne-au trimis oamenii prin vot aici şi putem să vorbim până cădem sub masă, dar să aducem argumente pro şi contra! Nu să ieşim din sală de fiecare dată şi după aceea să urlu după indemnizaţie. Mi se pare o chestie jenantă, mai ales că vine din partea unei doamne, să ne ceară socoteală, deşi a ieşit din sală", a atacat-o Picu Roman.

"Sunteţi jenant dvs, prin ceea ce spuneţi!", a replicat, revoltată, Simona Vreme.

Preşedintele de şedinţă a pus punct disputei, tăindu-le microfoanele: "Şedinţa derapează. Recurg la avertisment dacă nu încetaţi!".

Ce spune PNL

Contactat telefonic, liderul grupului PNL din Consiliul Local, Nicuşor Ciumacenco, afirmă că atât el, cât şi colegii lui au semnat condica de prezenţă şi au participat la apelul nominal, deci au fost prezenţi la şedinţă: "Este aberant faptul că încearcă să se reinterpreteze legea şi regulamentele. Prezenţa la şedinţe se face, conform regulamentului, la începutul şedinţelor. Dacă înainte de sfârşitul şedinţei afli că ţi-a luat foc maşina şi pleci din sală, ai fost prezent sau absent? Dacă nu au altă experienţă, să-şi aducă aminte că şi la şcoală se făcea prezenţa la începutul orei, nu la sfârşit. Noi nu cerem decât să se respecte legea", ne-a declarat Ciumacenco.

Fie că aleşii se consideră prezenţi sau absenţi de la şedinţe, cert este că, de la finele lunii august, patru proiecte de hotărâre cu caracter patrimonial, dintre care unul care vizează Centrul pentru copii cu autism, nu au putut fi aprobate. De ce? Pentru că nu erau destui aleşi în sală…

Citit 3404 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2016 01:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.