INTERVIU cu primarul Cătălin Constantin Hurdubae | ”Tecuciul nu are drumuri asfaltate, spital şi locuri de muncă”
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

INTERVIU cu primarul Cătălin Constantin Hurdubae | ”Tecuciul nu are drumuri asfaltate, spital şi locuri de muncă”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

„În Primărie nu mă interesează criteriul politic, ci profesionalismul” * "Vreau ca acela care vine şi investeşte în acest oraş să simtă că găseşte la noi în primul rând parteneri" * "Putem să respectăm tradiţiile, obiceiurile, zilele importante ale anului, fără a ne bate joc de bani"


- Domnule primar, v-aţi început mandatul cu acuzaţii grave la adresa fostului primar Daniel Gerhardt Ţuchel. Aveţi o nouă organigramă a administraţiei locale? Cine a plecat şi cine a rămas din Primăria condusă de fostul edil?

- Încă nu este aprobată noua organigramă, eu o am încă aici pe birou, pe un dosar roz. De plecat din Primărie, cred că a plecat cine a trebuit! A plecat inclusiv secretarul Primăriei, arhitectul şef al Primăriei, a plecat directorul economic al Primăriei, şeful de la Taxe şi Impozite. Prima dată s-au îmbolnăvit trei luni, şi după asta au plecat. Unii n-au mai venit de a doua zi după ce am depus jurământul. A plecat cine a vrut.

Cine va rămâne? Vor rămâne toţi cei care sunt profesionişti în adevăratul sens al cuvântului şi care îşi doresc să facă o echipă alături de mine! Nu mă interesează criteriul politic. Pe mine mă interesează profesionalismul. Dacă se va înţelege acest mesaj, oricine are un loc păstrat lângă mine cât va ţine mandatul meu!

- Domnule primar, ce nu are acum Tecuciul şi va avea peste trei ani şi aproape şase luni, la finele mandatului dumneavoastră?

- În primul rând, Tecuciul nu are drumuri asfaltate, Tecuciul nu are spital, Tecuciul este într-o goană teribilă după locurile de muncă. Acestea sunt cele mai importante pe care nu le are Tecuciul! Tecuciul, cu siguranţă, merită mai mult!

Când am spus de asfalt, am venit cu un proiect cu 60 de km de asfalt în patru ani. Pornim studiul şi proiectarea pentru primii 15 kilometri, cred că vor putea fi definitivaţi pe la finele lui 2017, pe finanţare europeană.

Pentru un proiect de excepţie - realizarea unui spital regional - am zis că voi găsi înţelegere la toate forţele politice, pentru că Tecuciul are nevoie de spital, nu un partid sau altul!

În ceea ce priveşte locurile de muncă, pentru 2017, vreau ca acela care vine şi investeşte în acest oraş să simtă că găseşte la noi în primul rând parteneri. Să nu-i îngreunăm cu taxe, suprataxe, birocraţie. Ne-am gândit să facem o piaţă de en-gros, cu taxe foarte mici pentru tecucenii care vin cu produse. Îi va proteja pe cei care fac un comerţ stradal agresiv, expunându-se unor accidente din dorinţa de a ieşi, cât mai mult, în carosabil. Nu am intervenit cu forţele de ordine să-i dispersăm, încercăm să păstrăm vadul, pentru a avea şi ei, şi noi, beneficii! Avem o suprafaţă de teren disponibil la ieşirea din Tecuci şi, prin hotărâre de Consiliu Local am trecut-o în proprietatea noastră, era dată spre administrare unei firme a Primăriei. Construcţia nu va fi de mari dimensiuni, va avea utilităţi, grup sanitar şi sperăm că va fi gata în primăvara anului 2017.

- Vorbiţi de anul viitor, dar ce lucrări de investiţii v-aţi propus să finalizaţi anul acesta cu fonduri de la Primărie?

- Modernizarea intersecţiei străzilor 1 Decembrie cu Gheorghe Petraşcu, şi apariţia unui sens giratoriu în acea zonă în care erau nişte semne de circulaţie care arătau cum arătau. Vom mări carosabilul şi va apărea acest sens giratoriu care va regla circulaţia în zonă. Eu zic că la sfârşitul lunii noiembrie această lucrare va fi gata.

Am început asfaltarea pe strada Ecaterina Teodoroiu din intersecţia cu Gheorghe Petraşcu, în zona Restaurantului Cina, drumul care duce la cimitir. Sunt doi kilometri jumătate, cele două trotuare vor fi asfaltate. Nu cred că va dura o lună de zile, lucrarea înaintează pe zi ce trece.

Se va finaliza, cu siguranţă, o reabilitare a străzii Mihail Kogălniceanu, de la statuia CFR-istului către fabrica de pâine. Există o zonă a blocurilor CFR unde, dacă plouă, apa nu are nici un fel de scurgere atinge 60-70 de centimetri, ieşi din bloc cu barca. Este o expresie metaforica, dar reală! Acolo vom face inclusiv parcări pe partea blocurilor, instalaţii de ape pluviale, asfalt, trotuar.

Pe bulevardul Victoriei avem de făcut trotuarele, reamenajat spaţii verzi şi parcări, pe partea din stânga, direcţia de mers sens giratoriu către Gara de Sud. Şi dacă ne permite vremea, în trei luni, eu zic că o finalizăm.

- Domnule primar, Tecuciul a avut o viaţă veselă: petreceri publice, iluminat festiv, festivaluri. Cât preţ veţi mai pune pe tot ceea ce a însemnat distracţie publică?

- Putem să respectăm tradiţiile, obiceiurile, zilele importante ale anului, fără a ne bate joc de bani. Ceea ce mi-am propus eu, cu bugetul pe care îl am, va fi o zi de Ajun de Crăciun, în 24 Decembrie, în care vom avea un mic spectacol de obiceiuri şi tradiţii, în faţa Casei de Cultură. În perioada Crăciunului, din dreptul Casei de Cultură se vor auzi colinde.

În seara de Revelion vom avea un foc de artificii frumos. Doresc ca în fiecare cartier să aibă loc câte-un foc de artificii, deci să pornească patru focuri de artificii, şi la urmă cel din centru. Merită tecucenii! Spectacolul va începe cu formaţii de tineri din Tecuci, şi după aceea, nu am definitivat programul, unul sau doi invitaţi, presupun că din Republica Moldova, pe un buget relativ redus. Prefer să investesc pentru copii şi pentru Crăciunul 2016, iar fiecare copil, în grădiniţe şi şcoli, să primească din partea noastră câte ceva: un dulce, o portocală, o jucărie. Iluminat festiv îmi doresc cam în toate cartierele, nu doar în centru. Am mutat deja patinoarul din Parcul Central în „Parcul de nouă luni”, de la Gara de Sud.

- Câte dintre proiectele începute de fostul primar le veţi continua şi duce la bun sfârşit?

- Voi continua toate proiectele necesare tecucenilor şi proiectele pe care s-au făcut investiţii însemnate pentru proiectare şi studii de fezabilitate. Nu-mi pot permite să arunc cu sutele de mii de lei, pe indiferent ce firmă de proiectare, indiferent din ce loc. Nu am oprit absolut niciun proiect. Problema cea mai grea este că sunt în faze incipiente pentru accesare de fonduri europene.

Cel mai înaintat este proiectul pentru un Muzeu al Cărţii. Mi s-a explicat că acolo câştigăm o clădire de patrimoniu care va fi reabilitată. Este vorba de clădirea fostului Tribunal, din parc, în care funcţionează o grădiniţă care se va muta într-un spaţiu nou, iar clădirea va fi reabilitată cu denumirea Muzeul Cărţii. Dar principala hârtie care ne lipseşte este avizul Ministerului Educaţiei că putem schimba destinaţia clădirii. În Muzeul Cărţii va fi o expoziţie de carte veche, deşi Tecuciul are deja un Muzeu preţios, are şi o bibliotecă…

- Care e cea mai gravă problemă a Tecuciului şi cum vedeţi rezolvarea ei?

- Cred că o parte din problema Tecuciului am rezolvat-o: acea stare de normalitate din viaţa de zi cu zi. Când vom intra într-o stare de normalitate a vieţii noastre cotidiene, atunci le vom rezolva şi pe celelalte: drumuri, spital, intervenţii solide la unităţile de învăţământ. Deocamdată am alocat peste 600.000 de lei tuturor unităţilor de învăţământ, bani care de zece ani nu s-au mai dat la şcoli. Vom avea terenuri de sport, săli de sport la şcoli, şi astea le va face Primăria Tecuci!

Cine este primarul Tecuciului

Potrivit CV-ului prezentat pe pagina electronică a Primăriei Tecuci, social-democratul Cătălin Constantin Hurdubae, primarul în funcţie al municipiului Tecuci, a absolvit Facultatea de Mecanică Agricolă a Universităţii “Gheorghe Asachi” din Iaşi, în 1995, şi masterul în management financiar în administraţie publică. În ultimii ani a activat în calitate de director al Agenţiei Asirom Tecuci, ulterior ca manager coordonator al reprezentantelor Galaţi, Tecuci şi Târgu Bujor la Asirom Vienna Insurance Group. Cătălin Hurdubae are 46 de ani, este căsătorit, tatăl a două fetiţe în vârstă de opt şi, respectiv, 14 ani. În prezentarea de pe site se mai precizează că primarul Tecuciului este vorbitor fluent de franceză şi germană.

Citit 3731 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2016 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.