Reglări de conturi | PIERDERILE CALORGAL, din nou pe masa aleşilor local
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Reglări de conturi | PIERDERILE CALORGAL, din nou pe masa aleşilor local
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Printre cele peste 50 proiecte de hotărâre care aşteaptă votul aleşilor locali în şedinţa ordinară de joi, 20 octombrie, se află şi două decizii care vizează acoperirea pierderilor parţiale induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat. Din documentele care însoţesc proiectele de hotărâre reiese că, de fapt, este vorba doar de o reglare de conturi, banii cu pricina fiind deja daţi.

Ce-a mai rămas banii deja alocaţi

Primul proiect vizează completarea Hotărârii Consiliului local (HCL) nr. 88, votată în septembrie anul acesta, privind acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, în perioada iunie2015 - iulie 2016, în sumă de 11.143.582 de lei. Conform raportului de specialitate, din aceşti bani, 5.350.000 de lei au fost plătiţi pentru asigurarea aburului pentru apă caldă pentru populaţie în perioada septembrie - octombrie 2016. Numai că, tot în 2016, s-a acordat un avans pentru subvenţia pentru perioada rece ianuarie - martie 2016, cu care s-au asigurat cheltuielile necesare serviciului public de alimentare cu energie termică a populaţiei, avans care nu a fost recuperat. Drept urmare, este necesar ca din suma de 11.143.582 de lei, aprobată ca pierdere indusă conform HCL nr. 88, suma de 5.322.817 lei să acopere avansul acordat. Tocmai de aceea, Calorgal cere ca diferenţa rămasă din pierderile aprobate prin HCL 88 să fie redirecţionată către acoperirea avansului din subvenţie.

Cum rămâne Calorgal cu găuri

Cel de-al doilea proiect de pe masa aleşilor vizează acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, din municipiul Galaţi, în perioada august - octombrie 2016, în sumă de 9.763.471 de lei. „Ca urmare a prestării serviciului public, operatorul Calorgal a înregistrat, în perioada august - septembrie 2016, pierderi induse reprezentând: cheltuieli neacoperite în valoare de 7.129.828 de lei, suma de 1.147.200 de lei reprezentând contravaloarea aburului industrial plătit în avans către ArcelorMittal pentru luna octombrie 2016 şi suma de 1.486.443 de lei reprezentând contravaloarea serviciului de transformare şi tariful de transport plătit în avans către Electrocentrale SA Galaţi pentru luna octombrie 2016”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Documentul punctează că nivelul pierderii înregistrate a fost determinat de necesitatea respectării legislaţiei. Mai exact, de faptul că „nu se pot include în structura tarifului local de distribuţie şi furnizare a energiei termice costurile aferente cantităţii de abur industrial consumat suplimentar pentru obţinerea energiei termice sub formă de apă fierbinte şi a serviciului de transformare, ceea ce conduce la concluzia că angajarea acestora din necesitatea asigurării continuităţii serviciului generează pierderi în sarcina Calorgal”. Tocmai de aceea aleşii sunt rugaţi „să fie de acord cu acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populaţie din perioada august - octombrie 2016 în sumă de 9.763.471 de lei, cu precizarea că suma nu va fi efectiv plătită către societatea Calorgal SA, fiind destinată justificării avansului de subvenţie încasat în perioada sezonului rece 2015-2016, din care s-au efectuat cheltuielile în cauză”.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord.

Citit 2576 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2016 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.