Se trezesc autorităţile? Strategie împotriva INUNDAȚIILOR, în al 12-lea ceas

Se trezesc autorităţile? Strategie împotriva INUNDAȚIILOR, în al 12-lea ceas
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

A fost nevoie ca judeţul Galaţi să fie, din nou, crunt lovit de inundaţii, la doar trei ani de ultimul mare potop, soldat şi cu pierderi de vieţi omeneşti, pentru ca autorităţile locale să se mobilizeze şi să pună la punct o strategie pentru prevenirea unor astfel de dezastre.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, a anunţat, la recenta şedinţă extraordinară a aleşilor, convocată pentru alocarea unor fonduri în sprijinul comunelor calamitate, că instituţia intenţionează să pună la punct un parteneriat cu autorităţile centrale pentru accesarea unor fonduri (europene sau guvernamentale) cu scopul regularizării pâraielor din judeţ.

„Ne confruntăm cu aceleaşi probleme în judeţul Galaţi. Avem inundaţii în 2016, aşa cum s-a întâmplat în 2013, 2007, 2005. Sunt foarte multe persoane afectate, sunt gospodării… Este o nenorocire în judeţ. Va trebui să vedem în viitor, împreună cu cei abilitaţi, Apele Române, Ministerul Mediului, Guvernul, o soluţie pentru judeţul Galaţi, un plan de regularizare a acestor râuri, care ne provoacă atâtea mari probleme. Dacă în 2005 s-au produs inundaţii la Cosmeşti, în 2007, din cauza Tecucelului, iarăşi au fost probleme şi case inundate, în 2013, din cauza râurilor Suhu şi Geru, am avut foarte multe case, persoane şi infrastructură afectate. Bineînţeles, am avut şi în zona Prutului probleme, din cauza râului Chineja. Practic, vom avea nevoie de o strategie la nivel de judeţ, pe care nu o putem face doar noi, Consiliul Judeţean. Va trebui implicate aici toate autorităţile, inclusiv Prefectura. Dacă nu vom lua măsuri şi nu vom găsi o soluţie pentru regularizarea acestor pâraie, vom continua să ne confruntăm cu astfel de probleme şi pe viitor. Avem de-a face cu dezechilibre naturale. Dacă, în trecut, ne confruntam cu 170 de litri pe metru pătrat în două luni de zile, în octombrie am avut 170-190 de litri pe metru pătrat în câteva ore. Practic, nici solul nu poate să absoarbă atâta cantitate de apă”, le-a spus Costel Fotea consilierilor judeţeni.

Preşedintele CJ ne-a declarat că, săptămâna viitoare, va transmite Ministerului Mediului o notă de fundamentare în acest sens. Sperăm ca propunerile autorităţilor gălăţene să nu rămână doar la stadiul de intenţie, odată depăşită criza din judeţ, iar instituţiile să treacă din nou cu vederea dezastrele care se tot abat asupra multora dintre gălăţenii din mediul rural, care au nevoie să fie protejaţi.

Reamintim că inundaţiile din luna octombrie au produs pagube de milioane de euro la Galaţi. Infrastructura rutieră (drumuri, poduri şi podeţe) a suferit daune evaluate la 8.370.670 de lei, în timp ce locuinţele şi anexele gospodăreşti afectate au distrugeri de 5.277.446 de lei, la care se adaugă pagube de 451.553 de lei create unor obiective socio-economice. În total, conform rezultatelor evaluărilor, 1.232 de locuinţe şi anexe gospodăreşti, 36,5 kilometri de drumuri judeţene, comunale şi săteşti şi trei obiective socio-economice au fost afectate de inundaţii.

Citit 3255 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2016 14:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.