Tehnocraţii au dat o nouă lovitură politicienilor | Managerii de spitale şi şefii de secţii nu vor mai fi impuşi de partide

Tehnocraţii au dat o nouă lovitură politicienilor | Managerii de spitale şi şefii de secţii nu vor mai fi impuşi de partide
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Pe ultima sută de metri a mandatului, Executivul tehnocrat a reuşit să producă una dintre cele mai profunde schimbări în sistemul sanitar românesc, din ultimii ani. În timp ce guvernele politice au avut grijă să politizeze excesiv funcţiile de conducere din spitale şi să îngrădească accesul specialiştilor la vârful unităţilor sanitare de stat, prin tot felul de prevederi legale discriminatorii, Guvernul actual liberalizează accesul la funcţiile de manageri din spitale, iar pentru şefii de secţii impune concursuri, întrucât, potrivit Executivului, „aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane”.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de săptămâna aceasta, Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care se lărgeşte sfera persoanelor care pot ocupa funcţia de manager. Până la adoptarea ordonanţei, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, o măsură „care îngrădea în mod nejustificat accesul la această funcţie, cu consecinţe negative în procesul de selecţie şi în desfăşurarea activităţii de management”. De acum, selecţia acestora se poate face şi din rândul altor categorii de specialişti cu experienţă şi abilităţi de conducere dovedite.

Pentru a asigura o conducere cât mai profesionistă a spitalelor, au fost extinse şi incompatibilităţile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil şi, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Astfel, aceste funcţii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale. De asemenea, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a avut grijă să extindă conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu „deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager; alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager”. În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. Şefii de secţii nu vor mai fi numiţi, ci vor susţine concursuri.

„Societatea trebuie să îşi ia spitalele înapoi”

„Medicii, pacienţii şi toţi oamenii din sistem merită să lucreze şi să fie trataţi în locuri cu ordine şi curăţenie! Când facem curăţenie, începem prin a duce gunoiul şi a deschide fereastra. Gunoiul a fost şi este încă în multe locuri ascuns sub preş. Astăzi (miercuri n.r.) am început să batem covoarele şi am deschis ceva mai larg fereastra. Mica reformă a managementului de spital, aprobată prin ordonanţă de urgenţă, este doar un prim pas din ce ar trebui să se întâmple în sistemul public de sănătate. Depolitizarea, profesionalizarea managementului de spital şi orientarea acestuia către comunitate şi pacienţi va avea nevoie de atenţia, suportul şi implicarea noastră, a tuturor. Medici tineri care pleacă din ţară pentru că ştiu că în puţinele spitale mari nu au nicio şansă dacă nu sunt rudele cuiva, posturi care se cumpără cu câteva mii sau zeci de mii de euro, medicamente care ies din spitale către piaţa neagră din alte state, achiziţii de lucrări, curăţenie, reactivi şi alte consumabile la preturi de două ori, de patru ori sau chiar de opt ori mai mari decât preţul pieţei. Toate acestea nu se vor termina până când societatea nu îşi va lua spitalele înapoi, până când managerii nu se vor simţi responsabili, în primul rând faţă de comunitate, faţă de pacienţi şi faţă de echipa din spital, nu faţă de ministru, de universitate sau de oricine altcineva”, a scris ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.

Citit 6248 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.