Aleşii locali au decis prin vot secret | Cine sunt noii CETĂȚENI DE ONOARE ai Galaţiului
Foto: Paraşutista Smaranda Brăescu, actriţa Cezara Dafinescu, arheologul Mihalache Brudiu, antrenorul Dumitru Văduvoiu, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu şi sculptorul Sergiu Dumitrescu au devenit Cetăţeni de Onoare ai Galaţiului

Aleşii locali au decis prin vot secret | Cine sunt noii CETĂȚENI DE ONOARE ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Aleşii locali, întruniţi, joi, 15 decembrie, în şedinţă ordinară, au decis, prin vot secret, cui acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Galaţiului. Interesant este că doar o parte dintre personalităţile care au ajuns, iniţial, pe lista Cetăţenilor de Onoare se mai regăsesc în proiectele care au primit girul aleşilor. Au apărut, în schimb, nume noi, unele fără vreo legătură cu Galaţiul. Iată ce argumente au stat la baza decernării acestor distincţii:

Smaranda Brăescu

Cu regretul exprimat public de preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local, Zanfir Ilie, că Smaranda Brăescu, născută în judeţul Galaţi, a devenit Cetăţean de Onoare al Clujului înainte de a primi cetăţenia de onoare a Galaţiului, aleşii locali au aprobat, cu 22 de voturi “pentru” şi două nule, decernarea acestui titlu, post mortem, “Reginei Aerului".

Aşa cum aţi mai putut citi în rubrica ziarului nostru “Gălăţeni care au uimit lumea”, Smaranda Brăescu a fost prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană la paraşutism (1931) şi campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7.200 de metri la Sacramento, SUA).

Pe 2 octombrie s-au împlinit 85 de ani de la recordul mondial de salt cu paraşuta de la înălţimea de 6.000 de metri al Smarandei Brăescu, depăşind recordul american de 1.584 de metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică - clasa Crucea de Aur.

Regina aerului are în palmaresul aeronautic recordul mondial absolut de altitudine la saltul cu paraşuta, participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne şi internaţionale, şi nu în ultimul rând participarea ca voluntar în cel de-al Doilea Război Mondial, atât pe frontul de Est cât şi pe frontul de Vest. Ar mai fi de spus că propunerea de a deveni Cetăţean de Onoare al Galaţiului nu a venit din partea unui gălăţean, ci din partea pilot instr. drd. ing. Neculae Preda, de la Universitatea tehnică din Cluj.

Cezara Dafinescu

Aleşii locali au decis - cu 23 de voturi „pentru” şi unul nul - acordarea titlului „Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi” actriţei Cezara Dafinescu, la propunerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, „pentru prestigioasa carieră artistică şi pentru talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate pe scenă”.

Născută la Sibiu, crescută la Bucureşti, care e legătura ei cu Galaţiul? „Pe 16 decembrie 2010 joacă pe scena teatrului dramatic Fani Tardini, iar în octombrie 2016, în cadrul Festivalului de Teatru pentru Copii „Dl Goe”, organizat de Teatrul Muzical Şapte împreună cu Fundaţia Andreiana Juventus şi Primăria Galaţi participă la Galaţi în calitate de preşedinte al juriului din cadrul acestui festival”, se arată în expunerea de motive.

De altfel, şi fostul ei soţ, actorul George Motoi, dar şi actorul Florin Piersic sunt Cetăţeni de Onoare ai Galaţiului.

Mihalache Brudiu

Prin votul aleşilor locali (23 favorabile şi unul nul), prof. univ. dr. Mihalache Brudiu a devenit Cetăţean de Onoare al Galaţiului, la propunerea Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, care i-a conferit, anul acesta, titlul de Profesor Emerit.

“Considerat ca unul dintre cei mai harnici arheologi ai României, este unicul care a cartat un număr de peste 430 de tumuli, dintre care o bună parte au fost cercetaţi şi descoperiţi de el, cu fonduri extraordinar de mici, dar şi cu ajutorul unor oameni deosebiţi care l-au sprijinit şi l-au înţeles, cu ajutorul cărora a salvat istoria de sub tumuli”, se arată în expunerea de motive.

Cu activitatea de excepţie, desfăşurată vreme de cinci decenii în domeniul cercetării şi a învăţământului, prof. univ. dr. Brudiu face parte dintr-o generaţie strălucită de arheologi români care au contribuit esenţial la descoperirea unui vast patrimoniu arheologic.

Dumitru Văduvoiu

Cetăţean de Onoare al Galaţiului a devenit - cu 23 de voturi „pentru” şi unul nul - şi Dumitru Văduvoiu, profesor, antrenor emerit de atletism la Clubul Sportiv Şcolar şi Clubul Sportiv „Dunărea” Galaţi, propus de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Galaţi.

Născut în Galaţi, Dumitru Văduvoiu, a obţinut, în cariera sa de 44 de ani, nenumărate performanţe: un titlu de campion mondial - heptatlon, un titlu de campion european, două medalii de bronz la campionatele mondiale universitare, 25 de medalii la campionatele balcanice de juniori şi seniori, 28 de recorduri naţionale la juniori şi seniori, 114 medalii de aur, 78 de medalii de argint şi 74 de medalii de bronz la campionatele naţionale de juniori, tineret şi seniori.

Napoleon Alexandru Popescu

Titlul de „Cetăţean de Onoare” post mortem i-a fost acordat - cu 23 de voturi favorabile şi unul nul - căpitanului Napoleon Alexandru Popescu. Motivaţia pentru oferirea înaltei distincţii a venit din partea Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Comandantul Companiei a V-a a Regimentului Care de Luptă de la Galaţi, Napoleon Alexandru Popescu a fost singurul ofiţer român care, împreună cu o mână de soldaţi, a oprit înaintarea trupelor sovietice de ocupaţie în Basarabia, la capul de pod de peste Prut Galaţi – Giurgiuleşti, în vara anului 1940.

Sergiu Dumitrescu

Cetăţenia de Onoare i s-a acordat, post mortem - cu 23 de voturi “pentru” şi unul nul - şi artistului Sergiu Marin Dumitrescu. Nominalizarea a venit tot din partea Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Sergiu Dumitrescu a avut o bogată activitate artistică, concretizată prin numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate.

„Oraşul poartă cu mândrie haina geometrică a sculpturilor cu semnătura artistului - lucrarea Veşmânt”, se arată în documentele care însoţesc propunerea. Ca manager al CCDJ, între anii 2001-2004 şi 2009-2016 a înfiinţat: Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, Târgul Meşterilor Populari, Corala de copii „Allegria” şi Fanfara „Valurile Dunării”.

Citit 7275 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2016 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.