Greii politicii gălăţene, traşi pe linie moartă

Greii politicii gălăţene, traşi pe linie moartă
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

* Anul 2016 i-a pus la grea încercare pe unii politicieni gălăţeni, care, de la cârma oraşului şi politicii locale, au ajuns pe tuşă

Marius Stan este marele înfrânt al anului 2016. Stan a început anul 2016 ca primar al municipiului Galaţi, cotat cu şanse de a fi reales în fruntea urbei. Stan a pierdut, însă, fotoliul de edil, plasându-se pe locul al treilea în topul electoral, dar a câştigat, în contrapartidă, câte un mandat în Consiliul Local (CL) şi, respectiv, Consiliul Judeţean (CJ).

A încercat o alianţă cu PNL şi cu independenţii din cele două consilii, blocând şedinţele de constituire ale celor două foruri. A urmat „execuţia". La şedinţa CJ, aleşii PSD, ALDE, UNPR şi PMP s-au abţinut la validarea mandatului lui Marius Stan. Scenariul s-a repetat şi la CL, cu 14 abţineri (PSD, UNPR, ALDE). "Condamnaţilor măcar li se dă ultimul cuvânt. Ne-am întors în anii '90. Îi felicit pe cei de la PSD pentru rezultat, pentru modul cum s-au organizat şi au reuşit să stăpânească tot în oraş", a spus Stan.

Fostul edil a cerut în instanţă anularea hotărârilor de constituire a celor două consilii şi de alegere a vicepreşedinţilor şi viceprimarilor. O vreme a ţinut în şah cele două consilii, dar în final a câştigat doar validarea mandatelor în CJ şi CL şi, nevoit să aleagă, a optat să rămână consilier local.

Pe 15 decembrie, însă, a pierdut tot. A ratat obţinerea unui mandat de senator PMP - ultima barcă politică de salvare, dar a pierdut şi mandatul de consilier local UNPR. Motivul? Deşi PMP şi UNPR au fuzionat, procesul nu s-a finalizat, aşa că i s-a aplicat legea potrivit căreia mandatul de ales local încetează la pierderea calităţii de membru al partidului pe lista căruia a câştigat mandatul.

Şi, ca ultimă lovitură, Stan a contribuit la trimiterea în Parlament a noului său şef de partid, Cătălin Cristache, în timp ce el va rămâne pe tuşa politicii şi administraţiei gălăţene.

Pierderile PNL

Anul 2016 n-a fost deloc uşor pentru liberalii gălăţeni. Dincolo de rezultatele slabe obţinute în special la alegerile parlamentare, conducerea PNL a pierdut două nume grele: Tania Bogdan şi  Daniel Gerhardt Ţuchel.

Pentru Tania Bogdan, anul 2016 a început bine! Fusese desemnată candidata PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. "E o decizie pe care, împreună cu colegii, am considerat-o cea mai bună, având în vedere experienţa de management în domeniul învăţământului, precum şi experienţa de aproape 12 ani de consilier judeţean, din care şase ani a fost vicepreşedinte”, explica liderul PNL, Victor Paul Dobre.

Tania Bogdan n-a ajuns preşedinte, ci doar consilier judeţean, fiind numită în fruntea grupului liberal. La o zi după desemnarea candidaţilor PNL la alegerile parlamentare, Tania Bogdan şi-a dat demisia din funcţia de consilier judeţean, precizând că astfel se retrage din viaţa politică. A susţinut că a luat această decizie „din motive personale”, dar a precizat că nu va renunţa la calitatea de simplu membru al PNL, întrucât provine dintr-o familie cu tradiţie liberală.

Retragere pe Facebook

Un an greu a fost şi pentru Daniel Gerhardt Ţuchel, care a pierdut la un scor ruşinos fotoliul de primar al Tecuciului şi i-a fost invalidat mandatul de consilier local. După Tania Bogdan, Ţuchel şi-a anunţat retragerea pe Facebook: "După aproape opt ani, mi-am înaintat demisia din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale Tecuci a PNL şi din toate structurile de conducere judeţene şi naţionale din care fac parte, pentru a mă dedica unor proiecte personale. A fost o decizie grea, o parte din viaţa mea fiind în PNL, partid care mi-a oferit satisfacţii incomensurabile! După toţi aceşti ani minunaţi, dar grei, rămân faptele care vor dăinui, în detrimentul tuturor vorbelor!”, a scris Tuchel.

Mircea Toader şi Paul Ichim, "lucraţi" de Nicuşor Ciumacenco?

Nu e doar o speculaţie, ci sunt declaraţii pe care, voalat sau direct, le-a făcut chiar Nicuşor Ciumacenco, liberalul care, în 2016, a reiterat "performanţa" din 2012, ratând atât fotoliul de primar al Galaţiului, cât şi mandatul parlamentar.

Fost democrat-liberal de cursă lungă, actualmente liberal, Mircea Toader, cu trei mandate de deputat la activ, însumând 12 ani, a ratat o nouă candidatură parlamentară, în favoarea lui Nicuşor Ciumacenco. Ambii s-au „bătut” pentru al doilea loc pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor, iar Toader a pierdut. "E o tragedie? Eu stau şi mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă era votat", declara Ciumacenco, în campania electorală.

Acuzaţii

După opt ani în funcţia de senator al Galaţiului, chirurgului Paul Ichim nu i s-a mai permis să candideze pentru un nou mandat. Motivele avea să le dezvăluie, voalat, chiar Ciumacenco, într-o conferinţă de presă: "Eu aş putea să spun foarte multe despre unii colegi, inclusiv despre cei care acum sunt foarte mari eroi! Nu eu dansam pe 6 iunie, pe holurile partidului, de bucurie că nu a câştigat Ciumacenco Primăria! Nu eu! Nu ştiţi cine e dansatorul? Domnul care ne aduce acum acuzele! Dacă se implica în campania electorală locală, astăzi era senator, eu - primar, iar dl Stângă - viceprimar". Paul Ichim este singurul parlamentar care a ţinut să le mulţumească gălăţenilor, într-o postare pe Facebook, şi să-i asigure că rămâne acelaşi om deschis pe care-l cunosc.

Gheorghe Saghian şi Florin Pâslaru, pe tuşa Parlamentului

Gheorghe Saghian şi Florin Pâslaru sunt nume sonore pentru social-democraţia gălăţeană care au ajuns, unul prin voinţa proprie, altul silit de împrejurări, pe tuşa puterii.

După 22 de ani, Gheorghe Saghian a spus adio PSD, demisionând din partidul pe care l-a slujit cu credinţă, mărturisind, însă, că va rămâne în suflet social-democrat. A plecat azvârlind acuzaţii dure la adresa liderului Dan Nica şi a echipei în care susţine că nu se mai regăsea.

"Din punct de vedere al ţăranului român, decât cu o nevastă curvă, mai bine fără!", a comentat situaţia fostul său coleg, dr. Nicolae Bacalbaşa.

Deşi s-a speculat că va merge la PMP, Saghian a ajuns, în cele din urmă, la cârma nou-înfiinţatului PRU, din partea căruia a candidat şi a ratat un al treilea mandat parlamentar.

"Proiecte personale"

Fostul lider al grupului PSD din Camera Deputaţilor, Florin Pâslaru, s-a pricopsit, în 2016, cu o condamnare de şase luni cu suspendare, pe motiv că şi-a angajat şi plătit fiul la propriul cabinet parlamentar. Deşi s-a zvonit că va deschide lista PSD pentru Camera Deputaţilor, Pâslaru nu s-a mai regăsit pe listă, nici măcar de umplutură.

"Ştiţi că a fost o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar aprobarea listelor s-a făcut înainte. Chiar în urmă cu câteva luni, ne-a anunţat că nu-şi mai doreşte să fie pe liste şi are alte proiecte personale, despre care am să-l las pe el să vorbească", a explicat colegul său de partid, Costel Fotea.

Bogdan Ciucă n-a mai candidat

După trei mandate de deputat, însumând 12 ani, Bogdan Ciucă nu s-a mai regăsit pe lista candidaţilor gălăţeni pentru Parlament. Pe de altă parte, i-ar fi fost practic imposibil să obţină un mandat la Galaţi, din moment ce însuşi şeful său de partid, Eugen Durbacă, a avut emoţii mari, şi a preferat să candideze la Camera Deputaţilor. Însă în momentul încheierii alianţei PSD - ALDE, Bogdan Ciucă a fost văzut chiar în spatele liderului Călin Popescu Tăriceanu, deci nu-i exclus să-l vedem în continuare pe cai mari.

L-a părăsit norocul pe Eugen Chebac

Fostul deputat Eugen Chebac a rămas de căruţă după ce norocul politic l-a părăsit. Vă reamitim, Chebac a câştigat mandatul parlamentar din partea PP-DD, după ce părăsise PSD şi UNPR, dar la scurt timp a revenit la UNPR-ul condus de Gabriel Oprea. A tras toate sforile politice pentru a ajunge primul pe lista PMP Galaţi pentru Camera Deputaţilor, dar n-a izbutit. Aşa că a refuzat un alt loc pe listele partidului lui Traian Băsescu şi, în cele din urmă, a devenit unul dintre adversarii fuziunii PMP - UNPR.

Ascensiune fulminantă pentru unii

În vreme ce unii politicieni au rămas de căruţă, alţii au avut parte de o ascensiune fulminantă. Este vorba despre primarul Ionuţ Pucheanu (PSD), viceprimarii Sorin Enache (PSD) şi Picu Apostol Roman (UNPR), vicepreşedinţii CJ Florinel Gasparotti (ALDE) şi Gigel Istudor (PSD). Dar şi de cei care au ajuns, de necrezut şi pentru unii dintre ei, parlamentari: Cătălin Cristache (PMP), George Stângă (PNL), Florin Popa şi Marius Mărgărit (PSD) şi Bogdan Rodeanu (USR).

Nu aduce anul ce aduce ceasul

În politică, la fel ca în viaţă, roata se tot învârte şi nu se ştie niciodată ce aduce anul sau ceasul... de partid. 2017 ar putea însemna, pentru oricare dintre marii perdanţi ai anului 2016 - Marius Stan, Florin Pâslaru, Eugen Chebac sau Bogdan Ciucă - o nouă ascensiune politică, un reviriment sau chiar un fotoliu administrativ, guvernamental sau diplomatic! Şi nu depinde doar de modul în care se vor alinia "astrele" politice sau nu, ci şi de negocieri...

Citit 13532 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2017 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.