Venitul minim garantat şi cearta

Venitul minim garantat şi cearta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Mie să-mi dai banii, aşa cum i-ai dat şi lu’ vecinu’. De ce lui i-ai dat şi la mine nu se poate? Da’ când am muncit, a fost bine, da? Să-mi dai banii acum, că io nu ştiu ce să fac!”.

Femeia care îl ceartă, cu aplomb, pe viceprimarul comunei Cosmeşti, Ioan Ciot, cară după ea doi copii. Aceştia par că nici nu respiră; doi oameni mari se ceartă!

„Mă femeie, de ce nu înţelegi că soţul tău este pe dosar şi lui trebuie să-i dau banii. Iar dacă el nu a muncit, cum să-i dau banii?”, îi explică, la început calm, vicele.

„Adică nu-i dai bani, dar eu am muncit în locul lui. Aşa au făcut toţi şi le-ai dat bani. Mie de ce nu îmi dai? Mie să-mi dai banii, că muncă eu am făcut!”, o ţine pe-a ei femeia.

Vicele începe să se enerveze şi îi mai explică de câteva ori legea: beneficiarul venitului minim garantat trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii, în caz contrar, nu mai primeşte banii…

Femeia nu înţelege. Ea ştie una şi bună: a muncit şi vrea bani pentru asta. Are toată pielea arsă de soare, mâinile aspre, cu bătături şi privirea oarecum nesigură. Vicele o concediază şi îi spune să vină altă dată că acum are treabă. Edilul o bănuieşte că a băut la cârciumă şi a venit cu chef de harţă în primărie.

Mort la muncă în folosul comunităţii

„Avem în jur de 350 de beneficiari ai venitului minim garantat”, spune viceprimarul, recunoscând că au fost cazuri când un membru al familiei nu a venit să facă muncă în folosul comunităţii, dar a muncit, în locul său, un altul (soţul ori soţia).

„Însă acum nu mai permitem, pentru că am avut necazuri - un om a murit. Era la muncă, pe tractor, la încărcat gunoiul. Era beat şi a căzut din remorcă direct în cap şi a murit. S-a întâmplat la sfârşitul lunii martie”.

„S-a făcut anchetă, s-a stabilit că mortul era de vină, băuse… Eu îmi asum responsabilitatea pentru cei care muncesc. Cum vin la muncă, le fac instructajul muncii, îi pun să semneze. Unii se îmbată, ţipă, te înjură”, povesteşte viceprimarul.

Citit 580 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.