Galaţiul de la ţară

Galaţiul de la ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comuna Vânători şi-a extins intravilanul cu 99 de hectare pentru a cuprinde terenurile şi casele construite de gălăţeni * Cereri de extindere vin în continuare, dar doritorii trebuie să mai aibă răbdare * Criza se simte, dar cererile pentru autorizaţii de construcţie a caselor curg * Agenţiile imobiliare se întrec în oferte tentante pentru terenuri la Vânători, Sat Costi şi Odaia Manolache * La Vânători, o vilă de fiţe poate costa peste 300.000 de euro * Cu ce politician aţi dori să vă învecinaţi? *

Vile, viluţe, case cochete cu etaj şi mansardă se înşiră pe DN26, de îndată ce treci de Metro. Arhitecturi interesante, culori vesele, galben aprins, roşu-corai, sau combinaţii zid galben – acoperiş verde, după gustul şi imaginaţia proprietarului. „Cartierul olandez”, aşa este poreclit de către localnicii din Vânători un ansamblu de vile aproape gata. Lângă el un panou mare anunţă „Ansamblu rezidenţial Roua - de la 600 de euro mp”. Nu lipsesc nici terenurile marcate cu pancarta "De vânzare".

Comuna Vânători cu cele trei sate componente – Vânători, Sat Costi şi Odaia Manolache a devenit un imens cartier rezidenţial al Galaţiului. Şi când te gândeşti că satul Odaia Manolache îşi trage numele de la un biet cioban care, pripăşit pe-aici, şi-a ridicat o singură odăiţă! Azi pământul se vinde pe euro.

Preţ negociabil

„Vetre de casă la Vânători”, „25 de euro metrul pătrat de teren intravilan la Odaia Manolache”, „Sat Costi, zona vile, 22 de euro metrul pătrat”, „Vânători, intravilan, 35 de euro metrul pătat, negociabil”, aşa sună ofertele agenţiilor imobiliare din Galaţi. O vilă de lux poate ajunge să coste peste 300.000 de euro, iar o vilă nouă mai puţin pompoasă, tot la Vânători sare de 100.000 de euro. De ce să nu recunoaştem, viitorul imobiliar al Galaţiului este legat de comuna Vânători şi nu numai. La concurenţă vin Şendreniul, Movileniul şi Smârdanul.

Extindere

Doamna Monica Trandafir, secretarul comunei Vânători, ne-a declarat că prin Planul de Urbanism General (PUG) al localităţii, aprobat anul trecut, s-a extins intravilanul cu 99 de hectare. Au mai fost aprobate şi planuri de urbanism zonal. Intravilanul comunei a fost 534 de hectare şi a ajuns acum la 633 de hectare, dar nu depăşeşte extravilanul.

Doamna secretar ne-a declarat că sunt grupuri de cetăţeni care vin şi solicită extinderea intravilanului pe suprafeţele pe care le deţin. Vor trebui să aibă răbdare pentru că potrivit legii un PUG se poate reactualiza doar din zece în zece ani. Primăria nu va mai face timp de cinci ani nicio extindere.

Cereri de case noi

Până acum, Primăria Vânători a dat nu mai puţin de 180 de autorizaţii pentru case, din cele 235 de documente eliberate. Secretarul Primăriei spune că numărul este aproape egal cu cel de anul trecut. În 2008, s-au eliberat, în total, 297 de autorizaţii, dar în acest număr intră şi documentele pentru branşare la gaze, telefonie sau anexe exploataţii agricole.

Viceprimarul comunei Vânători, Marian Ghinea, spune că, în localitate se simte criza. Casele rămân neterminate sau sunt scoase la vânzare înainte de a fi gata de locuit.

„Unii pleacă după avize şi vin după trei-patru-cinci luni. S-au întâmplat şi cazuri în care expiră le autorizaţia şi nu au construit nimic pentru că nu au avut bani. Unii spun: m-am oprit pentru că a venit criza şi bănuţii pe care îi am îi ţin pentru că nu ştiu ce va fi mâine. Fiecare are motivele lui. Documentaţia va trebui luată de la capăt. Mai sunt şi case începute şi neterminate, dar nu foarte multe. Anul trecut am avut o nebunie generală, cu semnatul mapei cu vânzări de terenuri şi de case. Anul acesta, mult mai puţin”, ne-a declarat doamna secretar.

„Jumătate din cei care au început să-şi ridice case aici au avut bani, jumătate au mers pe credite. Şi cum credite nu s-au mai dat, a fost mai dificil. O casă nu se face în două zile”, spune şi viceprimarul.

Lupta pentru sistematizare

Primăria Vânători nu are un metru de teren de vânzare, dar suferă de pe urma sistematizării făcute de către proprietarii de terenuri: „Oamenii şi-au vândut proprietăţile, cine a avut bani le-a cumpărat şi a lipit parcelele. Cine a avut un hectar l-a sistematizat în aşa fel încât să ia bani cât mai mulţi, a împărţit terenul în loturi de 500 de metri pătraţi, de 1000, a lăsat o bucăţică de drum, o deschiere mică. Cine cumpără se bucură, în prima fază că terenul e la şosea, apoi se poate trezi că locuinţa pe care o doreşte nu se încadrează în suprafaţa de teren sau că nu are deschiderea necesară. E o sistematizare de te doare capul, dar sperăm să o scoatem la capăt”, spun autorităţile locale.

Pământ scump, vecini politicieni

Dacă aveţi de gând să vă mutaţi la Vânători, iată cu cine aţi putea fi vecin. Deputatul PSD Florin Pâslaru are 3500 mp de teren aici, iar consilierul local Hristache Bogatu îşi construieşte de câţiva ani buni o casă. Consiliera PC Anca Ene şi-a vândut terenul de 916 mp în Vânători. Consilierul judeţean conservator Petrică Munteanu este stăpânul unui teren de 7700 mp în comună. Consilierul PD-L Petrică Pohrib are 650 de mp teren intravilan şi casă la Vânători. Democrat-liberalul Iulian Bârsan îşi construia (conform declaraţiei de avere de anul trecut) o casă aici, la şosea! Directorul Bibliotecii VA Urechia, Ilie Zamfir, a moştenit de la părinţi o casă, un teren intravilan şi o suprafaţă agricolă la Vânători.

Pe care dintre ei vi l-aţi dori vecin?

Citit 2885 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.