PERICOLUL Ordonanţei 13 încă nu a trecut. Parlamentarii au ultimul cuvânt

PERICOLUL Ordonanţei 13 încă nu a trecut. Parlamentarii au ultimul cuvânt
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Chiar dacă Guvernul a abrogat Ordonanţă de Urgenţă nr. 13, care a generat cel mai amplu val de proteste de după 1990, pericolul încă nu a trecut.

Până când parlamentarii nu vor aproba efectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 14/2017 (cea care o anulează, de fapt, pe cea controversată), care încă nu a fost supusă votului aleşilor de la Bucureşti, Ordonanţa nr. 13 poate reprezenta o bombă cu ceas. Asta pentru că, cel puţin teoretic, prin votul majorităţii parlamentarilor, Ordonanţa nr. 13 poate fi întoarsă din drum şi chiar să intre în vigoare, dacă OUG nr. 14 nu primeşte vot favorabil şi este respinsă.

Scenariul, pe care specialiştii în Drept nu îl trec cu vederea, ba chiar îl iau în calcul, chiar dacă Guvernul a dat înapoi la presiunea străzii, a criticilor vehemente venite din partea Justiţiei şi a partenerilor externi, ne-a fost confirmat de către voci din Opoziţie. Parlamentarul de Galaţi George-Edward Dircă, membru al Comisiei juridice din Senat şi secretar al Grupului USR, ne-a declarat că, cel puţin teoretic, acest scenariu poate deveni realitate, însă a precizat că, cel mai probabil, coaliţia aflată la putere nu va risca un scandal de proporţii colosale. „Un pericol există, într-adevăr. Dar, din punctul meu de vedere, este foarte puţin probabil să vedem acest scenariu, la cum se derulează acum lucrurile, ţinând cont de opiniile exprimate de ei şi de faptul că au făcut un pas înapoi. Un exemplu ar putea fi cel de astăzi (ieri - n.r.), când comisiile juridice reunite din Parlament au adoptat un aviz favorabil privind referendumul propus de preşedinte”, ne-a declarat senatorul.

Şi CSM a tras un semnal de alarmă

Faptul că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13 încă mai reprezintă un pericol a fost confirmată, ieri, şi de către reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citaţi de jurnaliştii din presa naţională. Specialiştii de la CSM au explicat că este vorba de o portiţă în legislaţie, respectiv un articol de lege prin care, dacă OUG 14 ar fi respinsă de Parlament, OUG 13 ar intra în vigoare şi şi-ar produce efectele. Specialiştii CSM au spus că Parlamentul are dreptul să respingă sau să adopte orice proiect de lege şi că nu pot ignora varianta ca OUG 14 să fie respinsă. Specialiştii de la CSM atrag atenţia asupra posibilităţii ca OUG 13 să intre în vigoare şi să producă efecte, dacă OUG 14 ar fi respinsă în Parlament

Citit 1613 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2017 09:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.