UPDATE: Primarul cere schimbarea din funcție a prefectului. Soarta sistemului centralizat se va decide în instanţă

UPDATE: Primarul cere schimbarea din funcție a prefectului. Soarta sistemului centralizat se va decide în instanţă
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

UPDATE ora 17,45Nemulţumit de decizia prefectului Gabriel Aurelian Panaitescu, primarul Ionuţ Pucheanu îi cere prim-ministrului României, Sorin Grindeanu, să-l schimbe din funcţie pe reprezentantul Guvernul la Galaţi. "Dacă tot vrea să încurce, să-şi asume domnul prefect şi să aibă curajul să recunoască că va fi cel din cauza căruia la iarnă vor exista probleme mari vizavi de încălzirea cetăţenilor. Cu această ocazie, îi cer premierului României schimbarea din funcţie a domnului prefect, din cauza modului în care înţelege să-şi facă datoria faţă de cetăţeni, atât din municipiu, cât şi din judetul Galaţi, ţinând cont şi de modul în care a gestionat problema energiei electrice de acum două-trei săptămâni. Probabil că doreşte să fie tatăl tuturor problemelor de pe raza judeţului Galaţi, atât a termoficării, cât şi a energiei", a afirmat Pucheanu.


 

Prefectul Gabriel Aurelian Panaitescu a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local prin care s-a decis suspendarea furnizării de apă caldă şi căldură în sistem centralizat, măsură care blochează aplicarea acestei decizii. În acţiunea formulată în justiţie, reprezentantul Guvernului în teritoriu cere anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 157 din 12 aprilie 2017, acuzând faptul că aleşii locali au încălcat mai multe prevederi legale în vigoare, în momentul în care au luat această decizie. Prefectul a semnalat, printre altele, că măsura nu îndeplineşte condiţiile de legalitate, întrucât "legislaţia în acest domeniu nu prevede posibilitatea de a "suspenda" un astfel de serviciu, această noţiune nefiind întâlnită în cuprinsul Legii nr. 325/2006, modificată şi completată prin Legea nr. 187/2012. Autoritatea locală a aprobat suspendarea serviciului începând cu data de 1.05.2017, fără a preciza termenul-limită până la care această întrerupere operează, lăsându-i pe utilizatorii serviciului într-o stare de incertitudine cu privire la data la care furnizarea energiei termice va fi reluată". Totodată, prefectul sesizează că, potrivit Legii nr. 51/2006, "serviciile de utilităţi publice au caracter permanent şi regim de funcţionare continuu, autorităţile care le conduc şi coordonează fiind obligate să identifice soluţii de asigurare a funcţionării corespunzătoare a acestora". Mai mult, reprezentantul Guvernului arată că hotărârea ar fi trebuit aprobată cu două treimi din voturile aleşilor în funcţie, întrucât are şi caracter patrimonial, prin faptul că s-a decis ca unele puncte termice să fie preluate de către Apă Canal. Numai că "pentru" au votat doar 16 aleşi din 26. Conform Constituţiei şi Legii nr. 554/2004, actul atacat de prefect se suspendă de drept, până la soluţionarea cauzei de către instanţă.

Primăria nu renunţă la ajutorul financiar

Primarul Ionuţ Pucheanu ne-a declarat că, joi dimineaţă, a avut o întâlnire cu prefectul, care l-a anunţat că atacă hotărârea Consiliului Local. "Dacă există vicii de procedură, nu are decât să o atace. La iarnă, din cauza acestor amestecuri, care chiar nu-l privesc pe dumnealui, sper să poată veni în faţa cetăţenilor să spună: "Da, domnule, eu am fost cel care m-am pus de-a curmezişul! Doar aşa, m-am aflat şi eu în treabă!". Şi să le răspundă oamenilor de ce se opune unui proces natural, care se produce oricum; că vrea dumnealui sau nu vrea, debranşările acestea au loc. Dacă nu vrea să ţinem cont de ele, n-are decât să răspundă, la iarnă, în faţa cetăţenilor! Îmi asum ceea ce spun acum: promit că îl iau de mânuţă şi mergem împreună prin toate cartierele. Ouăle, înjurăturile să le împărţim împreună. Pentru că va fi cel puţin la fel de vinovat ca mine", declara, în urmă cu doar câteva zile, Ionuţ Pucheanu. Edilul a precizat că nu dă înapoi şi că municipalitatea va continua să le acorde ajutor financiar gălăţenilor pentru a-şi monta surse de încălzire. "Domnul prefect a atacat doar hotărârea privind suspendarea sistemului de termoficare, nu şi pe cea privind acordarea ajutorului financiar. Noi mergem mai departe", ne-a mai spus Ionuţ Pucheanu.

Citit 29814 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.