Şiviţa, liberă şi neatârnată!

Şiviţa,  liberă şi neatârnată!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cetăţenii din comuna Tuluceşti vor marca ziua de 23 august cu un referendum. Nu, nicio legătură cu defilările de dinainte de `89, ori cu manifestările gigantice care celebrau „marea sărbătoare naţională, zi în care a început revoluţia de eliberare socială naţională antifascistă şi antiimperialistă organizată şi condusă de PCR”. Aşa scriau cărţile de istorie ale vremii! Concret, comuna Şiviţa îşi cere public independenţa.

Legenda spune că numele localităţilor din zonă alcătuiesc o declaraţie de dragoste pe care Petru Rareş i-ar fi făcut-o unei frumoase tătăroaice: „Tătarcă Tuluceşti cu Şiviţa ta…”. Într-o Uniune Europeană care promovează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, Tătarca îşi ia Şiviţa şi vrea să devină liberă şi independentă.

A patra oară cu noroc?

Este a patra oară când Şiviţa încearcă să  îşi proclame „neatârnarea” faţă de Tuluceşti, iar autorităţile speră ca referendumul de duminică să fie un succes. La Tuluceşti, toţi politicienii susţin reînfiinţarea comunei Şiviţa, desfiinţată în 1968, consiliul local comunal votând în unanimitate pentru organizarea  referendumului din 23 august. În campania electorală, n-a fost candidat care să nu le promită alegătorilor că va pune umărul la independenţa Şiviţei. 

„Pe 23 august avem referendumul pentru reînfiinţarea comunei Şiviţa. Ca să fie valid avem nevoie de o prezenţă la urne de peste jumătate plus unu din alegători. Practic, din cele 6.300 de peroane care au drept de vot, ar fi nevoie să se prezinte minim 3.200 de alegători şi 1.700 să spună «Da». Încercări au mai fost, dar până acum a avut loc un singur referendum de-adevăratelea, în 2002. Din păcate, cei din Tuluceşti nici nu au ştiut că se votează şi doar vreo sută de persoane au venit la vot. Însă din Tătarca şi Şiviţa prezenţa a fost aproape de 50 la sută”, ne-a declarat primarul comunei, democrat-liberalul Petrică Bratu.

Nu-l deranjează deloc că rămâne să conducă doar comuna Tuluceşti cu un singur sat cu 4.500 de locuitori.

Propagandă cât cuprinde

Viceprimarul liberal Gheorghe Nour este şiviţean şi susţine cu toată inima reînfiinţarea comunei în care s-a născut: „Din experienţa referendumului anterior, vă pot spune că 99,8 la sută din cei care au votat au fost pentru separare. Din păcate, a fost prezenţa mică. Pe criteriul acesta am cerut un nou referendum domnului prefect. Dacă dintre cei care au votat în 2002,  25 la sută ar fi spus «Nu», am fi renunţat”, ne-a declarat vicele.

Deşi sunt din partide diferite şi au fost adversari în cursa pentru Primăria Tuluceşti, primarul şi viceprimarul au fost de nedespărţit pe parcursul vizitei noastre. Ca marca de scrisoare!

„Dezvoltare şi progres”

Primarul s-a implicat în campania de promovare a referendumului şi a trimis din poartă în poartă o adresă în care enumera avantajele reînfiinţării comunei Şiviţa.

„Cetăţeni ai comunei Tuluceşti, vreţi o comunitate prosperă? Împărţirea în două a comunei Tuluceşti înseamnă mai multe fonduri de la comunitatea europeană. Spuneţi DA dezvoltării şi progresului la referendumul de pe 23 august”, scrie pe unul dintre fluturaşii de propagandă. Pe verso se află o fotografie a „Sfatului bătrânilor” de la 1900.

De ce 23 august?

Referendumul se face din fondurile proprii ale Tuluceştiului. Sunt alocaţi 15.000 de lei, dar autorităţile speră, că vor cheltui mai puţin. Au fost deja amenajate cele cinci secţii de votare şi se aşteaptă alegătorii. Am fost curioşi de ce aleşii comunali au stabilit ziua de 23 august.

„În primul rând, vin cei din Italia acasă şi deci prezenţa va fi mai mare la vot. În plus, 23 august e o dată sonoră. Toată vara le-ai spus că pe 23 august va fi un referendum, nu mai contează ce conotaţie avea atunci”, spune Petrică Bratu.

Şi primarul şi viceprimarul au prins marile manifestări de 23 august: „Era zi de mare sărbătoare! Tuluceştiul participa cu grupuri de ţărani la manifestările organizate la nivelul municipiului. Era frumos în Pădurea Gârboavele, unde se făcea petrecere. Mai plecam la mare, la munte, dacă prindeam două zile libere”, povestesc cei doi.

Separat, dar tot împreună

Şiviţa şi Tătarca au ce le trebuie pentru a forma o comună. Vechiul sediu al Primăriei s-a deteriorat, dar există un punct de lucru al administraţiei locale şi un fost pichet de grăniceri care ar putea deveni Primărie.

Pe 23 august, pe la ora 22, Şiviţa va şti dacă îşi recapătă sau nu vechiul statut. Chiar şi aşa, proiectele comune Tuluceşti-Şiviţa vor fi duse la capăt pentru că autorităţile plănuiesc deja înfiinţarea unei asociaţii intercomunitare.

Sondaj: „Să mai văz’ odată scris mare «Comuna Şiviţa»!”

„Referendum, asta ne trebuie nouă acum? La câte probleme sunt de rezolvat, asta-i principalul?”, s-a stropşit la noi patroana unui magazin din comuna Tuluceşti. Intrasem în magazin să o întrebăm dacă participă duminică la referendum şi atât ne-a trebuit!

Dacă autorităţile pledează pentru separarea localităţilor, am fost curioşi să aflăm ce cred oamenii, că doar ei plătesc pentru referendumul de pe 23 august.

În Tătarca, două femei în vârstă ne-au privit tare speriate când am întrebat de referendum. Nu erau foarte lămurite cu ce vor ieşi în câştig: „Auăleu, păi noi suntem cam la miljoc, ori ne ducem, acolo la Şiviţa la Primărie, ori acolo la Tuluceşti. A hi bun sau n-a hi bun, o să vedem. Nu prea avem preferinţe. Pe 23 am defilat, cum să nu! Mergeam cu camioanele cu CAP-ul la Galaţi”, ne-au povestit femeile.

La Şiviţa, am dat peste nişte susţinători înfocaţi ai separaţiei puterilor.

"Noi n-avem lumină pe stradă, n-avem şosea frumoasă, unde se construiesc case noi: Primarul ista nici nu-l cunosc. Poate că-i mai bine să fim comună”, ne-a zis tanti Ioana.

Nea’ Petru Ciobanu  a sărit ca ars când l-am întrebat de 23 august: „Cum să nu ştim de referendum?! Să facem comuna Şiviţa. Acum 41 de ani s-o luat titlul de comună din cauza unui primar puturos. Acum vrem şi noi comună să fim şi noi gospodari. Am 73 de ani, şi-mi aduc aminte cum bandiţii de la colectiv i-au tăiat gâtul lui tata şi ne-au luat şi titlul, am rămas fără comună! Toţi trebuie să mergem la vot”.

Doamna Vasilica s-a băgat şi ea în discuţie: „A mai fost odată referendum, dar lumea n-a ştiut ce votează. Credea că alegem preşedintele. Vrem neapărat comună! Pentru o hârtie, pierzi zile întregi. Să avem şi noi primăria noastră!”.

Foto 1: Aici începe Şiviţa autonomă

Foto 2: Primarul Petrică Bratu şi viceprimarul Gheorghe Nour

Citit 2030 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.