Scrisoarea primarului Ionuţ Pucheanu către cetăţenii oraşului, la un an de mandat

Scrisoarea primarului Ionuţ Pucheanu către cetăţenii oraşului, la un an de mandat
Evaluaţi acest articol
(51 voturi)

Dragi gălăţeni,

Astăzi se împlinesc 12 luni de când am depus jurământul în calitate de primar al municipiului Galaţi. Sunt aici pentru că mulţi dintre dumneavoastră aţi considerat că vă pot reprezenta onorabil interesele, alături de noua majoritate din Consiliul Local. Acum este un prim moment de analiză a obiectivelor pe care le-am îndeplinit împreună cu echipa pe care o conduc, dar şi un moment în care stabilim premisele necesare pentru atingerea celor noi.

Schimbările de care era nevoie

Birocraţia de la nivelul administraţiei publice locale nu mai este o noutate. Nu a fost nici pentru mine. Am decis să fac tot ce îmi stă în putinţă să schimb în bine modul în care funcţionează administraţia publică locală. Acesta este motivul pentru care am regândit, în urma unui audit intern, toată schema organizatorică şi am rescris organigrama Primăriei municipiului Galaţi.

Sistemul centralizat – o gaură neagră ce împiedica dezvoltarea oraşului

Ştim cu toţii că una dintre marile probleme ale municipiului este sistemul centralizat de termoficare ineficient, care, de-a lungul timpului, a dus la scurgeri uriaşe de fonduri din bugetul local - peste 12 milioane de euro numai în ultimul an. Această problemă a fost tranşată acum şi facem tot posibilul să înceteze cât mai repede. Motiv pentru care este deja în vigoare hotărârea Consiliului Local care prevede acordarea unui sprijin financiar pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de producere a apei calde şi căldurii, în valoare de 3.000 de lei. Ajutorul financiar este disponibil pentru cetăţenii care încă mai sunt captivi într-un sistem ineficient şi păgubos. Avem peste 3.500 de dosare depuse în acest sens, care sunt analizate şi vor intra la finanţare. În felul acesta, începând de anul viitor, vom beneficia de mai mulţi bani la bugetul local cu care să accelerăm dezvoltarea Galaţiului, după o lungă perioadă de stagnare.

Reparaţii la nivelul carosabilului, trotuarelor şi parcărilor – peste 175.000 de metri pătraţi

Un aspect dureros pentru acest oraş l-a reprezentat, ani de-a rândul, infrastructura rutieră. Cetăţenii s-au plâns mereu de starea străzilor. A avea străzi mai bune este o stare de fapt care contribuie la creşterea calităţii vieţii locuitorilor, la bunăstarea mediului de afaceri şi la imaginea pozitivă a oraşului. Astfel, în ultimul an, din fonduri publice, au fost efectuate reparaţii pe mai mult de 100 de străzi, pe jumătate dintre ele fiind reparate şi trotuarele. De asemenea, în 14 locaţii din oraş am pus la dispoziţia cetăţenilor locuri de parcare reparate. Am reuşit să alocăm fonduri pentru un proiect amplu de reabilitare a accidentului de teren de pe Faleza Superioară, acea ”falezogaură” care, până la toamnă, va dispărea, iar traficul în zonă va fi fluidizat.

Am reuşit să demarăm proiectele care să schimbe intrările din oraş. La intrarea dinspre Brăila, până acum au fost refăcute trotuarele, bordurile, calea de rulare, a fost introdus sistem de irigaţii pe scuarul central, urmează instalarea ruloului de gazon. Acum se lucrează la amenajarea alveolelor de parcare. De la începutul anului am făcut documentaţia şi pentru lucrările necesare fluidizării traficului şi la intrarea în oraş dinspre Tecuci. Aici vorbim despre resistematizarea străzii Brăilei între Bulevardul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi (fost DN2B Tirighina). Sunt încheiate lucrările de anvergură de pe străzile Anghel Saligny şi Tecuci.

Am finalizat lucrările de amenajare (trotuare, borduri, locuri de parcare) pentru cartierele Micro 19, Micro 20 şi Micro 21 şi au fost făcute piste pentru biciclişti în aceste zone. Pe aceeaşi schemă, în curând, vom interveni în cartierele Ţiglina I, Ţiglina II, Mazepa I, Mazepa II şi în arealul cuprins între strada Navelor - bulevardul Marii Uniri şi strada Cloşca.

În cele 12 luni am intervenit cu lucrări de reparaţii la 82 de unităţi de învăţământ şi la alte 75 de imobile ce fac parte din patrimoniul Primăriei municipiului Galaţi. Momentan, sunt în curs de execuţie lucrări de reparaţii la 23 de imobile din fondul locativ. De asemenea, un alt aspect foarte important îl reprezintă proiectul de reabilitare termică a blocurilor cu bani din fonduri europene. În curând, vom semna contractul de finanţare pentru blocul G8 din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 360 A, proiect depus încă din luna noiembrie a anului trecut. Dincolo de faptul că din punct de vedere estetic arată foarte bine, oamenii ar trebui să înţeleagă faptul că există o serie de beneficii şi poate cel mai important ar fi reducerea costurilor cu încălzirea locuinţelor. Aceste proiecte au efecte favorabile asupra calităţii mediului ambiental şi a sănătăţii locuitorilor prin reducerea cu minimum 40 la sută a consumurilor pentru încălzire şi scăderea sub 90 Kw/m2/an a energiei consumate. Continuăm să depunem cereri de finanţare pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor. Curând, vor fi alocaţi şi banii pentru blocul G1 din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 388.

Consider că este o mare realizare faptul că am reuşit să achiziţionăm clădirile şi terenul în care funcţionează Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Buna Vestire”. Anual se plăteau sume foarte mari pentru chirie către Fundaţia ”Caritatea”, proprietarul imobilului. Foarte curând va fi deschis un nou centru de permanenţă în vederea asigurării continuităţii asistenţei medicale primare, în cartierul Micro 39.

Am preluat baza sportivă ”Siderurgistul” de la ArcelorMittal Galaţi.

Am dat în folosinţă, în sfârşit, blocurile M1 – M6 din cartierul de locuinţe sociale din Micro 17, după ce în administraţia trecută oamenii au primit nişte chei fără a se putea muta efectiv acolo, întrucât lucrările nu fuseseră terminate conform termenului anunţat iniţial. A fost încheiat contractul pentru darea în concesiune a Plajei Dunărea, iar societatea care a câştigat licitaţia are un plan de investiţii pe termen lung pe care trebuie să îl respecte.

Am achiziţionat primele 14 troleibuze noi pentru a întregi parcul auto al serviciului de transport public în comun. Am făcut achiziţie de mijloace de transport noi care să fie uşor de întreţinut şi care să respecte standardele secolului în care trăim. Acestea vor sosi la Galaţi până la finele acestui an şi vor putea fi văzute pe străzile oraşului. Am făcut toate demersurile necesare pentru a implementa sistemul e-ticketing. Astfel, vom avea sisteme moderne de taxare automată a titlurilor de călătorie, managementul flotei va permite localizarea mijloacelor de transport în timp real, monitorizarea tuturor mijloacelor de transport în comun şi vor fi instalate panouri electronice de afişaj în 96 de staţii.

Anul acesta am avut onoarea să organizăm Campionatul Mondial de Hochei Divizia a II-a, Grupa A. Jucători din Australia, Belgia, Spania, Islanda şi Serbia au venit la Galaţi şi au fost încântaţi de ceea ce au găsit aici. Pentru prima dată, municipiul Galaţi a devenit capitala antidrog, fiind primul oraş din provincie ales pentru o serie de evenimente de anvergură, menite să îi atragă pe tineri către mişcare şi distracţie în aer liber. Totodată, oraşul nostru a fost şi gazda conferinţei ”Administraţia publică locală, pilon central al strategiei naţionale antidrog”, unde a participat şi academicianul Constantin-Bălăceanu Stolnici. Ne pregătim acum pentru unul dintre cele mai mari evenimente din vara aceasta, respectiv ”Zilele Dunării”. Distracţie şi voie bună pe parcursul a patru zile: minicroaziere pe Dunăre, concursuri în aer liber, expoziţii, parade şi tot ceea ce poate face din Galaţi o capitală dunăreană a României.

Vreau să vă mai spun că avem iniţiate procedurile şi toate documentaţiile în vederea finanţării din fonduri locale, guvernamentale şi europene a peste 80 de proiecte noi de investiţii, modernizări sau reabilitări la nivelul municipiului Galaţi. Despre fiecare dintre acestea voi vorbi atunci când vor începe efectiv lucrările.

Nu pot spune că a fost un an uşor, însă am credinţa că deciziile luate acum vor influenţa pozitiv proiectele pe care eu şi echipa mea ni le-am propus pentru următorii ani. Vrem să facem lucruri concrete care să scoată oraşul din conul de umbră în care stă de atâţia ani.

Ionuţ Pucheanu,

Primarul municipiului Galaţi                               

(P) 

Citit 20521 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:47