A fi sau a nu fi… autonom

A fi sau a nu fi… autonom
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăriile consumă 9 la sută din PIB * Şi cu 30 la sută mai mult decât au *

Tot bugetul de stat va plăti cheltuielile de funcţionare pentru localităţile fără fonduri locale suficiente, de exemplu pentru iluminat, a declarat deputatul PD-L Mircea Toader (foto). „De altfel, numai 15 la sută din fondurile necesare sunt realizate de către administraţiile locale, restul venind de la stat”. Şi mai vorbim despre… descentralizare?

„Pe viitor, administraţiile locale vor avea autonomie totală chiar din punct de vedere financiar, în condiţiile în care îşi asigură singure finanţările pentru cheltuielile de funcţionare. Cheltuielile de dezvoltare sunt atributul bugetului de stat – va fi un buget special de dezvoltare care va fi distribuit alături de fondurile europene pentru dezvoltarea localităţilor”.

Deci, după cum spunea un bunic: „Ai? Eşti! Nu ai? Nu eşti!” Autonom, desigur…

În schimb, spune deputatul după o analiză discutată la recenta întâlnire    de la Buşteni pe tema descentralizării administrative „s-a constatat că foarte multe cheltuieli nejustificate, de personal, de dezvoltare, s-au realizat la nivelul administraţiilor locale, care au ajuns să consume nouă la sută din PIB – ceea ce este o sumă foarte mare”. 

Guvernul  pregăteşte o nouă rectificare bugetară, pentru a acoperi o parte din cheltuielile de funcţionare a administraţiilor locale - cu 30 la sută mai mari decât resursele existente. De asemenea, vor putea fi continuate unele investiţii pe banii statului.

Citit 688 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.