Şantier arheologic la Poarta Turcească. Va fi căutată hruba

Şantier arheologic la Poarta Turcească. Va fi căutată hruba
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

UPDATEDupă ce situl arheologic de la Tirighina a avut parte de cercetări arheologice preventive, care au scos la iveală comori ale trecutului, Primăria municipiului Galaţi va finanţa alte două şantiere arheologice. Unul dintre ele va fi chiar în centrul oraşului, mai precis la Poarta Turcească. Primarul Ionuţ Pucheanu a declarat că se doreşte explorarea zonei aferente acestui monument istoric, pentru a fi pusă în valoare prin proiecte viitoare. 

Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, ne-a dezvăluit că în zona Porţii Turceşti se va săpa pentru a se găsi hruba, dar şi alte posibile vestigii din acea vreme. 
Şantier arheologic va fi şi la Cavoul roman, unde, spune Marius Mitrof, se vor face săpături pentru a se identifica poziţia monumentului istoric şi a tot ceea ce ar mai putea exista acolo. 
În ceea ce priveşte situl arheologic de la Tirighina, se pare că Galaţiul a reuşit să convingă Ministerul Culturii de importanţa şi valoarea acestui monument istoric şi vom primi avizul necesar pentru a depune cererea de finanţare europeană în vederea punerii în valoare a acestui obiectiv.


Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, pare convins că, în urma cercetărilor desfăşurate de Muzeul de Istorie la Tirighina, situl arheologic va obţine avizul Ministerului Culturii şi se va putea înscrie în cursa pentru fondurile europene necesare punerii lui în valoare şi transformării lui într-un parc arheologic. Deocamdată se aşteaptă răspunsul oficial al Ministerului şi se speră că proiectul va deveni eligibil.

Vestea bună este că municipalitatea şi-a întors faţa către alte două monumente istorice de patrimoniu lăsate de izbelişte: Cavoul roman şi Poarta Turcească. Potrivit edilului, au fost alocaţi 150.000 de lei pentru lucrări arheologice la Cavoul roman, în colaborare cu Muzeul de Istorie. Iar Poarta Turcească va beneficia de 133.000 de lei, pentru ca atât monumentul istoric, cât şi zona liberă din jur să poată fi puse în valoare aşa cum se cuvine, prin proiecte viitoare. „Vrem să punem în valoare aceste puncte de interes şi să le exploatăm aşa cum trebuie”, a precizat Pucheanu.

Citit 10536 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Iulie 2017 15:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.