Regula lui Chebac

Regula lui Chebac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiectantul va risca împreună cu primăriile la câştigarea proiectelor *

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac (foto), a pus piciorul în prag firmelor de proiectare care au făcut până acum bani frumoşi pe seama administraţiilor locale, administraţii care au pierdut însă licitaţia proiectelor finanţate de Guvern sau UE. Chebac le cere practic şi acestor firme să pună mai mult suflet şi să fie solidare cu administraţia, angajând aceleaşi riscuri, aşa cum doi înotători legaţi unul de altul trebuie să  termine amândoi… vii cursa:

„Am constatat că în judeţ s-au folosit foarte mulţi bani pentru studii de fezabilitate şi proiectări cu diverse firme care nu mergeau până a duce proiectul în faza eligibilă. În condiţiile acestea, banii se pierdeau şi primăriile au rămas cu proiectele în braţe. Am încercat [sistemul] ca orice firmă să poată veni pentru a realiza un studiu de fezabilitate şi proiect tehnic cu o singură condiţie: costuri zero din partea Consiliului Judeţului” – a declarat preşedintele.

Astfel, cheltuielile firmei de realizare a studiilor şi proiectelor să fie trecute în devizul proiectului care, odată eligibil, îşi încasează bani, dar… „dacă nu, face muncă voluntară!”

Un „sistem” mai vechi, de după 1989, acum depăşit, făcea ca unele firme să lucreze o vreme pe degeaba cu primăriile, „agăţând” însă primele lucrarea, în speranţa că banii vor veni spre decont de la Guvern într-o bună zi. Astfel, cu toate că sistemul a dispărut, au apărut şi firmele agreate politic, pe principiul „o mână spală pe alta”.

Vor apărea şi acum proiectanţi buni samariteni, care să rişte? Sau nu va mai avea cine să proiecteze? Sau stilul tranşant al preşedintelui Chebac o să fie mai eficient?

Citit 845 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.