Se propun reguli noi. Constructorii de locuinţe, obligaţi să justifice de ce nu aleg termoficarea

Se propun reguli noi. Constructorii de locuinţe, obligaţi să justifice de ce nu aleg termoficarea
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Constructorii de ansambluri de locuinţe vor fi obligaţi să trimită primăriei un studiu în care să demonstreze că soluţia de încălzire aleasă pentru noile apartamente este mai eficientă decât termoficarea.

Iniţiativa legislativă de modificare a Legii energiei termice, care se află în dezbaterea Comisei de Industrii din Camera Deputaţilor, ar putea introduce noi obligaţii pentru constructorii de locuinţe, legate de instalarea sistemelor de încălzire, dacă o propunere a Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va fi în final votată de parlamentari, informează economica.net.

Pe scurt, dacă cineva construieşte un bloc în oraş, într-o zonă unitară, şi vrea să monteze centrale termice în apartamente, trebuie să demonstreze Primăriei că această soluţie este mai eficientă "economic şi energetic" decât sistemul centralizat de încălzire. Dacă nu o va face, nu primeşte autorizaţie de construcţie.

Această nouă prevedere a fost dezvăluită de vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, unul dintre cei implicaţi în redactarea noii legi. "Unităţile administrativ teritoriale trebuie să desemneze zonele unitare de încălzire. Poate fi oricât, poate fi un cvartal, un grup de blocuri, nu trebuie să fie un oraş întreg. Când (dezvoltatorul - n.r.) vine să ceară autorizaţie de construcţie, el trebuie să facă dovada că sistemul de încălzire propus este cel mai eficient din punct de vedere economic şi energetic. Trebuie să prezinte un studiu, elaborat de experţi", a declarant Calotă.

Practic, dacă în acea zonă unitară de încălzire, delimitată de Primărie, funcţionează un sistem de termoficare urbană, chiar dacă ineficient, cine va construi blocul trebuie să dovedească faptul că, dacă va dori să monteze, spre exemplu, centrală termică de scară sau centrale pe gaz individuale, aceste fome de încălzire sunt mai eficiente decât încălzirea centralizată, chiar dacă în multe oraşe din România aceasta este încă puternic subvenţionată. Dacă nu va demonstra, nu va primi autorizaţia de construcţie pentru acel condominiu cu forma de încălzire aleasă. "Trebuie să întărim forţa pe care o are autoritatea publică locală în comunitate. Ea trebuie să decidă care sunt cele mai eficiente forme de dezvoltare urbană", a conchis Calotă. Oficialul a spus că discuţiile pe marginea legii sunt în fază finală la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, iar spre finalul acestei săptămâni ar putea intra în plenul Camerei.

În luna decembrie a anului trecut, doar circa 1,2 de milioane de apartamente mai erau racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000) erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.

Citit 4741 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2017 22:32

10 comentarii

 • postat de George Albu
  Joi, 28 Septembrie 2017 10:39
  5.2.208.***
  @arhitect GN. In cazul in care legea va fi adoptata in forma propusa acum nu va fi alta cale decat sa se faca aceste documentatii. Pana la urma nu e deloc greu sa dovedesti ca incalzirea unui ansamblu rezidential cu 40 de apartamente (spre exemplu), dotat cu 40 de centrale in condensatie avand fiecare randamentul masurat de 99,4%, e mai eficienta decat incalzirea respectivului ansamblu rezidential folosind agent termic de la electrocentrale unde numai pierderile in sistemul de distributie sunt de 30%. Prima documentatie va fi mai greu de realizat si asta doar pentru simplul fapt ca specialistii nu stiu inca formatul in care ar trebui sa o realizeze si care ar fi pretentiile de redactare - ca informatiile tehnice vor fi oricum in defavoarea sistemului centralizat. Dar odata facut un prim draft de catre o firma de proiectare sau de un expert autorizat in instalatii termice totul va merge de la sine. Nu se vor impiedica dezvoltatorii imobiliari de asta, ei fiind atat de rodati in intocmirea de documentatii stufoase pentru obtinerea avizelor si a autorizatiilor de constructie.
  0
  3
  Raportează
 • postat de arhitect GN
  Miercuri, 27 Septembrie 2017 09:29
  95.76.3.***
  Eu ca si consumator final, de ce nu am dreptul de a alege? Daca este mai eficianta si mai economica termoficarea, as fi nebun sa ma complic cu centrala de apartament?
  De ce trebuie ceilalti sa justifice si nu vine firma de termoficare sa demonstreze ce oferta buna au ei?! Ce date pune la dispozitie termoficarea astfel incat sa stii exact care solutie este mai buna? Sa dea costurile nesubventionate, sa faca dovada unei retele bine montata, bine izolata, fara pierderi si defecte.
  Sa accepte schimbarea pe centrala de bloc pe cheltuiala ei, in timp cat mai scurt, platind si penalitati locatarilor prejudiciati, in cazul in care nu sunt in stare sa respecte conditiile initiale pe baza carora a fost aleasa solutia de termoficare.
  Altfel este o alta vanzare conditionata care nu are legatura cu economia de piata in care chipurile am intrat in 1989.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Tot Eu
  Marți, 26 Septembrie 2017 06:28
  5.13.201.***
  La Galati ,justificarea este extrem de simpla : "termoficare nu poate fi utilizata in incalzirea si prepararea apei calde ,la obiectivul de investitie..............................,datorita neseriozitatii furnizorului acestui seviciu ,dovada si atitudinea "patronului " (CL
  1
  4
  Raportează
 • postat de pai da
  Vineri, 22 Septembrie 2017 12:50
  193.194.132.***
  In Bucuresti este subventionata gigacaloria la greu. Deocamdata, vom vedea dupa ce termina de reabilitat blocurile, parca vad atunci ca dispare si subventia.
  Daca sar plati pretul integral al caldurii, orice panarama de centrala de apartament este mai economica....
  Dar sa va zic de ce e mai bine cu centrala: agentul termic se da ca la stat, cand sunt mai mult de x zile cand temperaturile au anumita valoare. Daca esti posesor de copil mic, o "arzi" pe aeroterme si calorifer electric de nu iti mai revii pana in vara cu costul energiei electrice....
  2
  5
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 21 Septembrie 2017 11:29
  5.13.201.***
  @Vasile , si ce daca ar avea toti centrale individuale , ar arde gaz metan si ar polua mult mai putin decat actualele CET-uri . Initiativa asta ,daca este dusa pana la capat ,nu ar face decat sa alunge investitorii si clientii pentru apartamente ,clienti care daca dau un ban ,nu mai vor sa traiasca tot la "cazanul comunist" Reducerea si a acestor tip de investitii ,alaturi de criminala reasezare a bugetului prin taierea sumelor de la investitii in favoarea consumului electoral ,grabeste falimentul bugetar al Romaniei ,Grecia ii o gluma pe langa ce-o sa fie la noi.
  2
  14
  Raportează
 • postat de Aad
  Miercuri, 20 Septembrie 2017 20:08
  70.25.40.***
  Nuuuuu, nu sunt cretini! Sunt doar comunisti pana la maduva. Si hoti pana dincolo de domeniul penal. Dar, nu asta a votat lumea?
  4
  24
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 20 Septembrie 2017 16:00
  188.24.212.***
  Ce ar fi daca, aidoma tarilor Europei civilizate, aceste societati comerciale nu ar fi pepiniere de partid iar functionarea lor s-ar baza doar si numai pe principiile economiei de piata.
  Fii eficient, demonstreaza asta si oamenii se vor racorda la sistemul tau de incalzire, daca va fi mai ieftin si mai bun.
  Teama mare este ca prin disparitia acestor societati de termoficare, nu vor mai exista subventii, fotolii caldute de sefi si directori numiti politic, mase de manevra in preajma campaniilor electorale, cotizatii, membri de partid, voturi mai putine...
  5
  29
  Raportează
 • postat de Dar de apa calda , nu se spune nimic ???
  Miercuri, 20 Septembrie 2017 12:33
  5.254.97.***
  Cand lasi sa curga 30 de minute , apa "calda" , pana devine intradevar calda , ...este eficienta incalzirea centralizata , pentru consumatori sau nu ???
  6
  31
  Raportează
 • postat de Vasile
  Miercuri, 20 Septembrie 2017 11:51
  86.127.209.***
  Ce ar fi daca in bucuresti toate apartamentele si institutiile publice ar avea centrale individuale ?
  De aici pleaca initiativa legislativa.
  17
  6
  Raportează
 • postat de Adrian
  Miercuri, 20 Septembrie 2017 11:03
  5.2.205.***
  Niste cretini.
  9
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.