Modificare legislativă | AMENZI de 20.000 de lei pentru fiecare angajat ”la negru”

Modificare legislativă | AMENZI de 20.000 de lei pentru fiecare angajat ”la negru”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul a modificat Codul Muncii (Legea nr. 53/2003), printr-o ordonanţă de urgenţă, prin care munca "la negru" nu mai este considerată infracţiune. În schimb, apar noi obligaţii pentru angajatori, se înăspresc amenzile şi se introduce posibilitatea sistării activităţii angajatorului prins pe picior greşit.

Una dintre principalele modificări aduse Codului Muncii prevede abrogarea art. 264 alin. 4, care spune că primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă "infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă".

De cealaltă parte, ordonanţa introduce noi obligaţii pentru angajatori. "Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru", se arată în textul noii ordonanţe.

În acelaşi timp, angajatorii trebuie să acorde o atenţie sporită procedurilor birocratice, pentru a evita interpretarea unor situaţii drept "permitere a muncii la negru". În acest sens, un articol nou introdus cuprinde următoarele aspecte: "În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă: a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii; b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; d) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial".

Amenzi maxime pentru munca fără forme legale

Faţă de prevederile de până acum, noua ordonanţă stabileşte la nivelul maxim amenzile pentru angajatorii care nu încheie contracte individuale de muncă. În forma actuală, Codul Muncii spune că se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată, "primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă". În forma Guvernului Tudose, acelaşi alineat (art. 260 alin. 1 lit. e) va suna astfel: "primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1) lit. a), se sancţionează cu amendă de 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată".

Trei noi contravenţii

Primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, se sancţionează cu amendă de 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată. Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat se sancţionează cu amendă de 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată. Nu în ultimul rând, primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial este sancţionată cu amendă de 10.000 lei, pentru fiecare persoană identificată.

Sistarea activităţii angajatorului, o posibilitate

Totodată, actul normativ introduce posibilitatea ca, pentru anumite contravenţii (în mare, cele introduse acum de Executiv), inspectorul de muncă să dispună, ca sancţiune complementară, "sistarea activităţii locului de muncă organizat, supus controlului".

"Angajatorul îşi poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale aplicate şi după ce demonstrează că a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi constituirea şi plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată", se arată într-un alt alineat pe care Guvernul Tudose vrea să-l introducă în Codul Muncii.

Citit 6006 ori Ultima modificare Duminică, 17 Septembrie 2017 23:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.