Centura Galaţiului va fi modernizată cu fonduri europene
Foto: Marius Negri

Centura Galaţiului va fi modernizată cu fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

După ani de aşteptare şi promisiuni neonorate ale fostelor administraţii şi parlamentarilor, municipiul Galaţi ar putea să aibă, în sfârşit, un drum de centură modern, pe care şoferii să circule în siguranţă.

Consiliul Judeţean (CJ) şi Consiliul Local (CL) îşi dau mâna pentru unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale Galaţiului - modernizarea Centurii ocolitoare a oraşului, investiţie care, conform estimărilor autorităţilor, depăşeşte 30 de milioane de euro. Aleşii judeţeni au făcut primul pas în acest sens, votând, ieri, în şedinţă extraordinară, o solicitare adresată Consiliului Local pentru trecerea unor suprafeţe de teren aferente drumului de centură din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului Galaţi. Iar, astăzi, aleşii locali se întrunesc în şedinţă extraordinară pentru a aproba solicitarea Consiliului Judeţean.

Proiectul, la mâna Guvernului

Preşedintele CJ, Costel Fotea, a explicat că este nevoie ca CJ să preia terenurile aferente drumului de centură şi să transforme centura oraşului în drum de interes judeţean (în prezent, este clasificată ca drum de interes municipal), întrucât instituţia are posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru modernizarea drumurilor judeţene, iar, în prezent, încă sunt disponibile zeci de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor de interes judeţean şi regional. "Este un proiect vital, de importanţă strategică pentru judeţul Galaţi. Sper să şi fie implementat. Ca proiect, făcând conexiune cu un drum naţional - DN 26, care se intersectează cu un drum european TNT, Centura va avea un punctaj foarte mare, ceea ce mă face încrezător că va fi eligibil. Este un proiect al CJ, împreună cu municipiul Galaţi. Va fi un parteneriat între consiliile local şi judeţean - 10,98 de kilometri de drum municipal vor fi transformaţi şi clasificaţi în drum judeţean", a explicat Fotea.

Preşedintele CJ a afirmat că, după votul CL, este nevoie de două hotărâri de Guvern pentru ca autorităţile gălăţene să poată să depună proiectul, până pe 28 decembrie, la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, pentru a obţine finanţare. "În perioada imediat următoare, trebuie să obţin două hotărâri de Guvern, asta este temerea mea: una pentru clasificarea drumului şi alta pentru a trece suprafeţele de teren din patrimoniul Consiliului Local în patrimoniul Consiliului Judeţean. Avantajul este că, în momentul de faţă, mai sunt bani necheltuiţi pe această axă", a declarat şeful CJ. Potrivit lui Costel Fotea, proiectul presupune, printre altele, "reabilitarea şi modernizarea porţiunii de drum dintre Basarabiei şi intersecţia cu drumul naţional DN 26 în Bariera Traian, iar din Coşbuc până la intersecţia cu DN 26, acolo unde centura are două benzi, să fie lărgită la patru benzi. Inclusiv de la intrarea pe Coşbuc până la sensul de giraţie de la Talcioc şi apoi până la Viaduct să fie lăţită la patru benzi, pentru a nu mai exista ambuteiajele pe care le avem acum. Exproprierile vor fi finanţate din bugetul propriul al CJ pentru că nu există sursă de finanţare externă pentru exproprieri".

Citit 20682 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Noiembrie 2017 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.