Ce-a fost şi ce-a ajuns Parcul Eminescu. Primăria construieşte un paravan ca să ascundă sexy-clubul (FOTO)

Ce-a fost şi ce-a ajuns Parcul Eminescu. Primăria construieşte un paravan ca să ascundă sexy-clubul (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Parcul "Eminescu" este monument istoric, ca şi prima statuie din România a poetului, iar întreaga zonă este inclusă în patrimoniul arhitectural al oraşului. Teoretic, întreaga zonă ar trebui să fie de trei ori protejată! În realitate, monumentul şi parcul sunt în stare de degradare. S-a votat, însă, un nou proiect de modernizare! De fapt este o actualizare a proiectului de modernizare votat acum doi ani, dar pe care administraţia locală promite că-l va pune în aplicare.

Documentul prevede construirea unei noi fântâni arteziene, a trei socluri noi pentru statui, amenajarea unei cabine de portar şi a unui grup sanitar cu aspect vintage, dar şi readucerea foişorului din Parcul CFR. Iar „pentru imaginea peisagistică a parcului, construcţia existentă "Casa albă" se maschează cu o perdea perimetrală, print pe mash, cu imagini istorice din zona străzii Domnească", se arată în proiectul tehnic.

Istorie strălucită, degradare continuă

"Dintr-un depozit de murdării, cu aspect hidos, în centrul oraşului avem astăzi ceea ce toţi cetăţenii de bine văd (…) inaugurarea noului Parc Municipal. Muzica gărzii intona arii în chioşcul din mijlocul parcului. Iluminatul era strălucit. Afluenţa publicului era enormă!", aşa a fost consemnată în presa vremii inaugurarea Parcului "Mihai Eminescu", amenajat între anii 1880-1881.

Pe 24 octombrie 1893, în parc era dezvelit bustul lui Mihail Kogălniceanu, realizat în bronz, donat de profesorul universitar V. A. Urechia, pe atunci senator de Covurlui şi lider al intelectualităţii gălăţene.

Pe 16 octombrie 1911 avea loc dezvelirea monumentului lui Mihai Eminescu - operă în marmură a sculptorului Frederic Stork, la festivitate fiind prezente personalităţi ca Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Ion Minulescu, iar din partea Academiei Române a venit Duiliu Zamfirescu.

În 1913, s-au amenajat lacul şi podul rustic, o grotă cu cascadă şi deasupra acesteia s-a construit un pavilion rustic din beton armat, după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti. Atât la cascadă, cât şi pe lac şi pe uscat, au fost plantate rocării din piatră specială de Ulmeni. Lucrările au fost realizate de inginerul rustic Vasile Petrescu din Bucureşti, a cărui semnătură "V. Petrescu" şi inscripţia "Ing. rustician 1913" sunt încă săpate în cimentul uneia dintre "buturugile" din beton armat.

La acea vreme, locul era apreciat ca un adevărat parc englezesc. Dar anii au trecut. Pavilionul rustic a fost mutat, la fel şi bustul lui Kogălniceanu. Şi, treptat, Parcul "Eminescu" a fost lăsat pradă degradării.

Dezastru

Plimbarea prin Parcul "Eminescu" de astăzi e un test de anduranţă pentru tălpile încălţărilor şi pentru glezne. Aleile înguste sunt degradate, cu denivelări, gropi şi dale lipsă. Bazinul lacului e crăpat, băncile sunt rupte şi putrezite, gardul e deteriorat, iar grota cu cascadă "recondiţionată" a ajuns mai degrabă o improvizaţie.

Soclul statuii poetului se macină, iar sub glezna muzei, mâzgălită cu carioca verde, abia se mai poate citi numele sculptorului: Frederic Stork. Opera de artă este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene, la fel ca şi Parcul "Eminescu", iar întreaga zonă este inclusă în Ansamblul urban "Strada Domnească", aflat, de asemenea, în patrimoniul arhitectural al oraşului. Ce folos, însă?

A fost odată un WC...

O bucată din parc este înghiţită de o construcţie kitschioasă, cu etaj, ridicată peste fosta toaletă publică. Botezată preţios "Casa Albă", pe faţada clădirii scrie mare "Harem Night Club".

Dintr-un răspuns al Primăriei Galaţi furnizat, în iunie 2017, la solicitarea noastră, aflăm că "imobilul a fost construit cu autorizaţia de construire (AC) nr. 25353/07.10.1991, titular Strămbeanu Tudor, pentru amenajare WC public şi construcţii P-1E". De asemenea, au mai fost eliberate, în 2004, două autorizaţii de construire pentru reţea de branşament gaze naturale şi, respectiv, pentru închidere terasă, titular fiind SC Neacşu Sorin Mega Dance SRL.

"Proprietarul spaţiului situat la parterul construcţiei este o societate comercială aflată în insolvenţă şi figurează în baza de date cu contract de închiriere pentru perioada 2003 - 2011. La data prezentei, nu deţine contract de închiriere. Proprietarul spaţiului comercial de la etajul imobilului are contract de închiriere pentru terenul aferent construcţiei începând cu data de 26 septembrie 2006", ne comunica Primăria, în răspunsul formulat la solicitarea noastră, în vara acestui an.

„Clădirea din parc va fi desfiinţată în condiţiile legii, până la începerea lucrărilor de reabilitare şi de modernizare a parcului. Este o construcţie amplasată pe zona verde, deci, indiferent ce autorizaţii are, terenul trebuie redat parcului”, ne declara Marius Stan, fostul primar al municipiului Galaţi, într-un interviu acordat ziarului „Viaţa liberă” în aprilie 2014.

Trei documentaţii de modernizare

Conform administraţiei locale, în perioada 1990-2017, au fost realizate doar lucrări de întreţinere şi reparaţii în incinta Parcului "Eminescu".

Potrivit datelor noastre, prima documentaţie de modernizare a parcului a fost realizată, în 2003, de sculptorul gălăţean Aurel Virgil Panaite.

În 2014, Primăria a plătit 161.200 de lei cu TVA pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, realizată de SC Proiect SA.

În acest an a fost elaborat proiectul tehnic de execuţie a lucrărilor de modernizare, tot de către SC Proiect SA, documentaţie care a costat 135.100 de lei fără TVA.

Proiectul de modernizare, modificat

Lunea trecută, pe 27 noiembrie, aleşii locali au decis modificarea hotărârii de  modernizare a Parcului "Eminescu", votată în urmă cu doi ani, pe 26 octombrie 2015. Motivul? Documentaţia fusese realizată în decembrie 2014 şi, în urma elaborării, în 2017, a proiectului tehnic şi reanalizării situaţiei existente, proiectantul, SC Proiect SA, a constatat că este necesară completarea şi modificarea indicatorilor tehnico-economici votaţi iniţial. Valoarea investiţiei a crescut de la 5.742.741 la 5.971.540 de lei. La dezbaterea proiectului, discuţiile au vizat, la fel ca acum doi ani, construcţia din parc.

Ce s-a schimbat în doi ani

„În proiect, acea construcţie, denumită generic "Casa Albă", dispare! În indicatorii tehnico-economici este prevăzută o sumă în jur de 150-200.000 de lei, care înseamnă fie demolare şi modernizare, fie expropriere”, declara, în urmă cu doi ani, în şedinţa Consiliului Local, primarul Marius Stan.

„Din păcate, avem probleme majore în ceea ce priveşte desfiinţarea acelei construcţii. Clădirea s-a construit fără autorizaţie la momentul respectiv. Instanţa a obligat Primăria să emită autorizaţie de construire pentru acea clădire. N-am înţeles cum a reuşit să obţină această hotărâre definitivă şi irevocabilă! Depunem toate diligenţele necesare pentru ca acea clădire să dispară de-acolo. Din păcate, vă anunţ de pe acum, nu e nici pe departe atât de uşor pe cât am sperat! Dar nici nu ne putem opri doar pentru că există un mastodont care n-are nicio legătură cu parcul! O să vedem cum manageriem problema aceasta. Cu siguranţă vom ajunge în instanţă. Până la momentul acela nu putem sta cu mâinile-n sân să vedem cum se degradează unul dintre cele mai frumoase şi mai vechi parcuri pe care Galaţiul le are”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu,  la şedinţa de lunea trecută.

Ce prevede proiectul

Dacă în devizul general din 2014 era alocată o sumă de 200.880 de lei pentru "desfiinţare construcţie Casa albă", noul deviz general prevede 16.438 de lei pentru "împrejmuire Casa albă".

"Construcţia "Casa albă", situată pe terenul parcului, va fi obturată cu împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească", prevede proiectul tehnic. Care cuprinde şi detalii: "Pentru imaginea peisagistică a parcului, construcţia existentă "Casa Albă" se maschează cu o perdea perimetrală, la o distanţă de un metru faţă de conturul exterior al acesteia. Perdeaua perimetrală este prinsă pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat".

Cum va arăta parcul

Ca noutate, proiectul tehnic prevede că se vor construi şi monta două cabine cu aspect vintage, una pentru portar, cu spaţii vitrate, una pentru grup sanitar cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism.

Dacă proiectul de acum doi ani prevedea construirea unei noi fântâni arteziene în zona de nord a parcului, acum se doreşte construirea ei la intrarea în parc dinspre strada Domnească. Noua arteziană va avea şase metri diametru interior, iar în centru o duză din bronz cu jet vertical.

Vor fi reabilitate podul rustic, bazinul lacului, gradenele şi arteziana existentă, va fi reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR şi vor amenajate trei socluri pentru statui.

Parcul va avea alei din pavele de granit, din piatră cubică şi lespezi de piatră, rastel pentru biciclete,  două panouri informative, bănci simple şi bănci cu pergole, coşuri de gunoi şi cinci cişmele cu aspect vintage.

Proiectul prevede refacerea patrimoniului arboricol, a vegetaţiei arbustive, floricole şi erbacee, şi introducerea unui sistem de irigare automatizat. Parcul va avea stâlpi ornamentali, dar şi iluminat ambiental.

Gardul ce împrejmuieşte parcul va fi înlocuit cu unul din fier forjat, cu înălţimea de un metru, având modelul gardului original, iar soclul va fi placat cu granit. Totodată, va fi montată o instalaţie video cu zece camere de supraveghere.

Modernizarea ar putea începe la vară

Noul proiect de modernizare a Parcului "Eminescu" prevede că lucrările ar trebui să dureze tot 12 luni, la fel ca acum doi ani. "Eu vă promit că, până la sfârşitul lunii decembrie, caietul de sarcini va fi trimis spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi dacă dă Dumnezeu şi se aliniază planetele şi toate lucrurile decurg legal, fără probleme, e posibil ca în iunie, anul viitor, sau chiar mai devreme, să vedem în zonă prima cupă de excavator", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Deşi proiectul de hotărâre recent votat de aleşii locali prevede că modernizarea Parcului "Eminescu" se va face cu bani  de la bugetul local, în realitate, investiţia se află pe lista obiectivelor ce vor fi finanţate din creditul în valoare de o sută de milioane de lei pe care administraţia locală l-a contractat la CEC Bank.

Citit 9608 ori Ultima modificare Vineri, 08 Decembrie 2017 14:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.