Experimente macabre, într-un auxiliar de clasa a II-a

Experimente macabre, într-un auxiliar de clasa a II-a
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Într-un auxiliar pentru clasa a II-a la "Matematică şi Explorarea mediului", elevilor de numai opt-nouă ani li se cere să închidă într-un borcan un şoricel, să-l lase fără apă şi mâncare câteva zile şi să observe ce se întâmplă cu el în tot acest timp, până moare.

Manualul este semnat de o "dinastie" celebră în realizarea manualelor, familia Pârâială: Dumitru, Florina, Bogdan şi Cristian Pârâială, care au editate cărţi la mai multe discipline, începând de la "Dezvoltare personală" şi terminând cu "Limbă şi comunicare română".  Este clar că oamenii au dezvoltat o afacere din realizarea manualelor, dar interesant e cum de o asemenea absurditate, prin care elevii sunt îndemnaţi să omoare în chinuri nişte animăluţe, a reuşit să treacă de cenzura mult lăudatei Comisii pentru aprobarea auxiliarelor şcolare.

Inspectoarea de specialitate la biologie Mariana Mustaţă ne-a spus: "E foarte ciudat cum de a ieşit aşa ceva prin auxiliarele şcolare, mai ales că de mai bine de zece ani disecţiile şi experimentele pe animale au fost considerate traumatizante pentru copii şi nu se mai fac. Dincolo de componenta emoţională, ar trebui să vorbim şi de cea etică.  În loc să le cultivăm dragostea şi responsabilitatea pentru tot ce este viu, asemenea manuale îi învaţă că au dreptul să chinuie în mod gratuit nişte fiinţe, chiar dacă învăţătoarea nu face experimentul, dar nici nu vorbeşte cu elevii săi să le explice de ce n-ar trebui să-l facă. Fiind vorba de copii atât de  mici, care nu au discernământ, se poate ajunge chiar şi la lucruri grave", spune Mariana Mustaţă.

Am cerut o opinie şi de la un psiholog, directoarea Centrului Judeţean de Asistenţă şi Resurse Educaţionale, Diamanta Bulai, care a spus că e clar că aşa ceva nu are ce căuta într-un manual de clasa a II-a: "Ei nu sunt dezvoltaţi emoţional cum trebuie la această vârstă şi pot avea reacţii diferite, dar destul de traumatizante. Unii pot fi marcaţi din cauza milei faţă  de animalul respectiv,  în timp ce alţii pot dezvolta comportamente deviante, de cruzime faţă de animale, pentru că a învăţat la şcoală că aşa ceva este în regulă", a explicat Diamanta Bulai.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine, de asemenea, că alegerea experimentului nu este una fericită şi a promis că se va interesa  unde se pot semnala astfel de lucruri celor care ar trebui să ia  măsuri: "E cam mult să apară aşa ceva într-un auxiliar pentru copii. Astfel de abateri pot fi semnalate la Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru că există o comisie care va analiza şi va solicita, mă voi interesa exact unde poate fi trimisă sesizarea", a precizat inspectoarea generală Mioara Enache.

Citit 14070 ori Ultima modificare Vineri, 08 Decembrie 2017 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.