Praznicul Botezului Domnului la Galaţi. Mii de gălăţeni sunt aşteptaţi la slujba de BOBOTEAZĂ
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Praznicul Botezului Domnului la Galaţi. Mii de gălăţeni sunt aşteptaţi la slujba de BOBOTEAZĂ
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ca în fiecare an, pe 6 ianuarie, slujba Sfintei Liturghii a Botezului Domnului va fi săvârşită de Î.P.S. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Catedrala din Brăila, cu hramul „Naşterea Domnului“, după care va oficia, la Galaţi, după ora 13,00, ceremonialul sfinţirii apelor de Bobotează pe Faleza Superioară.

Boboteaza începe cu slujba Aghesmei celei Mari, oficiată de înaltul ierarh de la Dunărea de Jos pe esplanada din faţa Bisericii Precista, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Arhiepiscopul Dunării de Jos va adresa un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi la eveniment, după care aceştia vor putea să ia acasă agheasmă din butoaiele de pe faleză.

La finele slujbei, după ce se va adresa mulţimii adunate la Bobotează, Î.P.S. Casian va arunca în apele Dunării crucea de lemn. Cu siguranţă, anul acesta, datorită vremii de primăvară, departe de proverbialul ger al Bobotezei, vor fi mai mulţi curajoşi care să sară în apele reci ale Dunării, după cruce. De asemenea, vremea caldă va scoate din casă mult mai mulţi gălăţeni dornici să asiste la eveniment. Meteorologii anunţă pentru ziua de sâmbătă temperaturi de aproximativ 10 grade Celsius.

Anul trecut, Arhiepiscopia Dunării de Jos a anulat manifestările de pe Faleza Dunării prilejuite de Bobotează, din pricina condiţiilor meteo nefavorabile. În 2016,  unsprezece gălăţeni au primit avizul medicilor pentru a sări în Dunăre, la o temperatură de 2 grade Celsius. Cel care a prins crucea a fost Paul Gheorghe, în vârstă de 28 de ani, din Galaţi, de meserie profesor.

La cele două evenimente de la Brăila şi Galaţi din acest an sunt aşteptaţi să participe câteva mii de credincioşi.

Semnificaţia sărbătorii Botezului Domnului

Praznicul Botezului Domnului, numit în popor Bobotează, se mai numeşte şi Epifanie sau Teofanie, cuvinte care, în greacă, înseamnă „arătare” şi „descoperire”. La momentul în care Iisus Hristos este botezat de către Sfântul Prooroc Ion Botezătorul, Cerurile se deschid, iar Duhul Sfânt coboară în chip de porumbel asupra lui Iisus, în vreme ce Dumnezeu Tatăl îşi face auzită vocea, spunând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit”. Până prin secolul al II-lea, pe 6 ianuarie se sărbătoreau Boboteaza şi Crăciunul deopotrivă. Ulterior, data de prăznuire a Crăciunului a fost fixată pe 25 decembrie.

Iisus Hristos a primit botezul la 30 de ani, vârsta maturităţii la evrei. Momentul botezului a reprezentat începutul vieţii publice a Mântuitorului.

În ajunul Bobotezei se face sfinţirea caselor credincioşilor, prin stropirea cu agheasmă, ritualul se repetă an de an sau atunci când este nevoie. Apa sfinţită de preot poartă puterea curăţitoare a harului dumnezeiesc. Harul lui Dumnezeu se pogoară în timpul slujbei de sfinţire a apei doar peste apa pregătită pentru acest lucru.

Circulaţie oprită pe două străzi

Primăria municipiului Galaţi anunţă că sâmbătă, 6 ianuarie 2018, circulaţia va fi complet închisă, între orele 12,30 şi 16,00, pe bulevardul Marii Uniri (Faleza Superioară), pe segmentul cuprins între străzile Navelor şi Alexandru Cernat (Parc Viva), şi pe strada Prelungirea Traian, între bulevardul Marii Uniri şi strada Roşiori. Primăria le recomandă şoferilor să evite străzile cu restricţii de circulaţie şi să folosească rutele ocolitoare.

Citit 6250 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.