Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
4 comentarii

Vremea extrem de frumoasă de afară a atras pe faleza Dunării peste 8.000 de gălățeni dornici de a participa la slujba de Bobotează oficiată de IPS Casian al Dunării de Jos. După finalizarea slujbei, IPS Casian a sfințit apa din cele 12 butoaie pregătite special pentru această ocazie.

Conform tradiției, după sfințirea apelor, preoții au binecuvântat mulțimea adunată pe Faleza Superioară a Dunării. Apoi, IPS Casian al Dunării de Jos a coborât pe Faleza Inferioară pentru a arunca în apele fluviului crucea de lemn. În timp ce pe Faleza Inferioară se pregătea aruncarea crucii, iar 17 înotători erau deja pregătiți pentru a se arunca în apele fluviului pentru a o recupera, gălățenii se îmbulzeau pentru aghiazmă. Jandarmii le-au ținut cu greu piept oamenilor care își doreau să ajungă cât mai repede la butoaiele cu aghiazmă. În ciuda faptului că jandarmii îi rugau să nu se mai împingă pentru că există riscul să se rănească, gălățenii au continuat să se îmbulzească. După minute bune, spiritele s-au calmat și toată lumea a reușit să își umple sticlele cu apa sfințită.

Scenele de pe Falaza Superioară nu au oprit însă evenimentul de pe malul Dunării. Astfel, IPS Casian al Dunării de Jos a aruncat în Dunăre crucea de lemn, iar gălățenii s-au aruncat după ea. Aceasta a fost prinsă de Costel Dumitriu, un gălățean în vârstă de 37 de ani. El speră că această cruce îl va apăra de boli, mai ales că este al șaselea an în care reușește să prindă crucea, iar până acum i-a purtat noroc acest lucru.

Din păcate, evenimentul a fost umbrit de câteva momente de panică pentru că unul dintre înotători nu era de găsit. Până la urmă toți cei 17 înotători, cu vârste curpinse între 17 și 51 de ani, au fost găsiți și spiritele s-au calmat, așa că toată lumea a primit, din nou, binecuvântarea IPS Casian.

”Prin manifestările de la Biserica Precista în legătură cu Botezul Domnului, prin mulțimea de participanți, prin buna organizare a autorităților locale și a bisericii, ne-am putut astăzi bucura de un pelerinaj la Iordan. Boboteaza înseamnă, în primul rând, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, în al doilea rând ne amintește de propriul nostru botez, iar în al treilea rând ne amintește de curățirea noastră de suferințele, de patimile și de greșelile noastre pentru a fi mai pregătiți în anul ce l-am început pentru a duce cu toții mărturia unității în anul centenar al făuritorilor Marii Uniri. Noi credem că, având la inimă și în suflet orice creștin, pe orice român și orice frate al nostru, avem un bulgăre de aur. Când vom reuși să cinstim pe fiecare român indiferent unde este și cum este el ca pe un bulgăre de aur, țara noastră va reveni la locul ei de țară mândră și frumoasă cum ne-au lăsat-o voievozii și noi trebuie să o dăm mai departe urmașilor noștri”, ne explicat IPS Casian al Dunării de Jos.

Toți cei prezenți la slujba de Bobotează ne-au mărturisit că nu au mai prins în niciun an o vreme așa de frumoasă. ”Parcă vine Paștele. Este vreme de primăvară”, ne-a spus o doamnă. Asta în condițiile în care anul trecut slujba de Bobotează a fost anulată din cauză că orașul nostru se afla sub Cod Roșu de ninsori și viscol.

Citit 6825 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2018 00:59

4 comentarii

 • postat de În acord cu @ mihai eminescu Duminică, 07 Ianuarie 2018 18:30 89.136.231.*** Link la comentariu
  4
  12

  Cu asemenea ,,datini” ții mulțimea în prostie. Se poate întâmpla orice. Ma întreb: ce ar fi urmat dacă nu era găsit cel de al 17-lea? Ce ar urma dacă la o asemenea îmbulzeală moare cineva. Pe la pupatul moștelor ,,Sfintei Parascheva” mai sunt și oameni care mor. Adică se duc să fie apoi sănătoși dar cineva îi iubește atât de mult încât îi ia la el. În urmă cu mulți ani, în Galați, o mireasă a ars de vie de la lumânările de cununie.

  Raportează
 • postat de gheorghe Duminică, 07 Ianuarie 2018 06:23 172.103.153.*** Link la comentariu
  3
  9

  Nu "noroc" ajuta la recuperarea crucii...
  Idolul noroc e infipt rau de tot in mintile romanilor... dar mai au oi sansa daca jurnalistii corecteaza preluarea gresita.
  Idolul Noroc - Moloc, Moloh era reprezentat ca o statuie cu coarne si burta deschisa, un cuptor.
  .Era dus cu carul prin localitati si se facea foc dedesubt; oamenii care voiau "noroc" aduceau sacrificii... isi aruncau copilul viu in foc ca jertfa idoleasca, de fapt crima ritualica..
  Astfel, deveneau "norocosi"!
  .... totusi, nu-ti ajunge o cruce pescuita de Boboteaza, nu-ti ajung doua, nu-ti ajung trei, patru....??
  ... mai lasa omule si pe altul ca asa este crestineste, nu fa "intrecere" ca nu e nimic frateste aici sa te mandresti cu prea-mare puterea ta.
  Daca nu ai crezut ca iti ajuta la sanatate la prima, la a doua, la a treia cruce.... de ce te-am crede ca acum crezi?
  Sau i-ai fixat termen de "putere vindecatoare" la 1 an si apoi fuga, sa-ti iei portia de sanatate???
  --------------------
  E bine sa va documentati despre "Noroc" si chiar sa publicati corectia semantica de evitare a efectului distrugator asupra mintii si sufletului. ... nu veti regreta!
  In filme se aude "good luck", "bad luck" .... de parca dracu e si bun nu doar rau...
  http://parma-imola.cerkov.ru/files/2015/03/Foster_Bible_Pictures_0074-1_Offering_to_Molech.jpg
  La fel, prezentarea efectului nociv al superstitiilor care duc individul spre manipulare psihologica si distrugerea linistii sufletesti, intunecarii mintii si chiar la aberatii comportamentale.... ajutati oamenii sa isi faca putina curectie in folosirea cuvintelor si bine ar fi!
  https://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/33noroc.htm
  citez:
  "Moloh, zeul fericirii, la romani, la sumerieni si la cartaginezi. Cum era acest zeu Moloh sau noroc, cum ii zicem astazi ? Ii purta statuia intr-o caruta cu doua roti, facuta din arama sau din argint. In spatele zeului Noroc avea un cuptor de arama si in fata lui o tigaie de arama; si-i dadea foc lui Noroc pe la spate, pana se inrosea si tigaia si el. Popii lui purtau in maini niste securi mari, ascutite.

  Ce jertfa primea Noroc ? Numai copii sugari de la mamele lor. Veneau in satul tau, de unde esti tu. Trageau caruta lui Noroc cu tigaia rosie, infierbantata si strigau, batand din palme : " Cine vrea sa aiba noroc, sa aduca jertfa lui Noroc ! Cine vrea sa aiba noroc, sa aduca jertfa lui Noroc !..." Auzi nebunele de femei, ziceau una alteia : " Cumatra iti dai copilul ? " " Il dau, ca sa am noroc ! "

  Lua muierea copilul de la tata, il dadea in mana slujitorului idolesc, il taia bucati si il punea in tigaia lui Noroc sa se friga. Pana la 40-50 de copii punea odata in tigaia aceea...
  ... Daca l-ai intreba cine-i Noroc, nu stie, dar stie sa-l pomeneasca.

  Mai chemi pe dracul Noroc, dupa atatea mii de ani ? Te inchini la satana ?
  Zi : " Buna ziua, cumatre ! Buna ziua, vecine ! Buna seara, matusa !"
  Cand zici, buna ziua, arati ca Dumnezeu e bun.
  Va rog sa nu-l mai puneti pe pomelnicele voastre si nici sa nu-l mai pomeniti pe idolul " Noroc "!

  Raportează
 • postat de mihai eminescu Duminică, 07 Ianuarie 2018 01:35 89.137.137.*** Link la comentariu
  0
  23

  Daca vedeau filmul : Un pas in urma serafimilor ( Romania 2017) nu se mai inbulzeau asa. Lor le place sa pupe oase n loc sa mearga la biblioteca. Le place sa se dea in spectacol sa ii vada lumea cat de crestinisi credinciosi sunt dar se injura si se barfesc ca la usa cortului apoi. Farisei, falsi, prefacuti , lacomi dupa arginti.

  Raportează
 • postat de Moartea pe uliţă Sâmbătă, 06 Ianuarie 2018 19:29 92.86.36.*** Link la comentariu
  4
  16

  ... kitsch-ul n-a fost chiar total ... era indecent de predictibil si de normal ca omu cu Omega Ice OVERALL 7/5/4MM sa fie scutit de boli, totusi s-a intamplat si o intamplare dumnezeiasca-sic:!, o minune ... "Până la urmă toți cei 17 înotători, cu vârste curpinse între 17 și 51 de ani, au fost găsiți și spiritele s-au calmat, așa că toată lumea a primit, din nou, binecuvântarea IPS Casian."!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.