ÎMBULZEALĂ la aghiazmă și emoții pentru înotătorii care s-au aruncat după cruce, de BOBOTEAZĂ (FOTO și VIDEO)

ÎMBULZEALĂ la aghiazmă și emoții pentru înotătorii care s-au aruncat după cruce, de BOBOTEAZĂ (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Vremea extrem de frumoasă de afară a atras pe faleza Dunării peste 8.000 de gălățeni dornici de a participa la slujba de Bobotează oficiată de IPS Casian al Dunării de Jos. După finalizarea slujbei, IPS Casian a sfințit apa din cele 12 butoaie pregătite special pentru această ocazie.

Conform tradiției, după sfințirea apelor, preoții au binecuvântat mulțimea adunată pe Faleza Superioară a Dunării. Apoi, IPS Casian al Dunării de Jos a coborât pe Faleza Inferioară pentru a arunca în apele fluviului crucea de lemn. În timp ce pe Faleza Inferioară se pregătea aruncarea crucii, iar 17 înotători erau deja pregătiți pentru a se arunca în apele fluviului pentru a o recupera, gălățenii se îmbulzeau pentru aghiazmă. Jandarmii le-au ținut cu greu piept oamenilor care își doreau să ajungă cât mai repede la butoaiele cu aghiazmă. În ciuda faptului că jandarmii îi rugau să nu se mai împingă pentru că există riscul să se rănească, gălățenii au continuat să se îmbulzească. După minute bune, spiritele s-au calmat și toată lumea a reușit să își umple sticlele cu apa sfințită.

Scenele de pe Falaza Superioară nu au oprit însă evenimentul de pe malul Dunării. Astfel, IPS Casian al Dunării de Jos a aruncat în Dunăre crucea de lemn, iar gălățenii s-au aruncat după ea. Aceasta a fost prinsă de Costel Dumitriu, un gălățean în vârstă de 37 de ani. El speră că această cruce îl va apăra de boli, mai ales că este al șaselea an în care reușește să prindă crucea, iar până acum i-a purtat noroc acest lucru.

Din păcate, evenimentul a fost umbrit de câteva momente de panică pentru că unul dintre înotători nu era de găsit. Până la urmă toți cei 17 înotători, cu vârste curpinse între 17 și 51 de ani, au fost găsiți și spiritele s-au calmat, așa că toată lumea a primit, din nou, binecuvântarea IPS Casian.

”Prin manifestările de la Biserica Precista în legătură cu Botezul Domnului, prin mulțimea de participanți, prin buna organizare a autorităților locale și a bisericii, ne-am putut astăzi bucura de un pelerinaj la Iordan. Boboteaza înseamnă, în primul rând, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, în al doilea rând ne amintește de propriul nostru botez, iar în al treilea rând ne amintește de curățirea noastră de suferințele, de patimile și de greșelile noastre pentru a fi mai pregătiți în anul ce l-am început pentru a duce cu toții mărturia unității în anul centenar al făuritorilor Marii Uniri. Noi credem că, având la inimă și în suflet orice creștin, pe orice român și orice frate al nostru, avem un bulgăre de aur. Când vom reuși să cinstim pe fiecare român indiferent unde este și cum este el ca pe un bulgăre de aur, țara noastră va reveni la locul ei de țară mândră și frumoasă cum ne-au lăsat-o voievozii și noi trebuie să o dăm mai departe urmașilor noștri”, ne explicat IPS Casian al Dunării de Jos.

Toți cei prezenți la slujba de Bobotează ne-au mărturisit că nu au mai prins în niciun an o vreme așa de frumoasă. ”Parcă vine Paștele. Este vreme de primăvară”, ne-a spus o doamnă. Asta în condițiile în care anul trecut slujba de Bobotează a fost anulată din cauză că orașul nostru se afla sub Cod Roșu de ninsori și viscol.

Citit 8342 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2018 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.