1.000 de oameni au PROTESTAT în Combinat. Urmează o nouă rundă de NEGOCIERI

1.000 de oameni au PROTESTAT în Combinat. Urmează o nouă rundă de NEGOCIERI
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

RETROSPECTIVĂ | Luni, 22 ianuarie 2018, pe platforma Combinatului Siderurgic gălăţean ArcelorMittal a avut loc un nou protest spontan, la numai şase zile după acţiunea similară de marţea trecută. Oamenii sunt nemulţumiţi de oferta salarială a administraţiei în cadrul negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, mult prea mică faţă de solicitările sindicatului Siderurgistul AMG.

Acest nou protest din combinatul gălăţean a început la ora 11,00, în faţa clădirii Resurselor Umane, a continuat în faţa Turnului administrativ şi s-a încheiat, în jurul orei 15,30, tot în faţă la Resurse Umane. Protestul a inclus şi un marş al muncitorilor până la poarta Combinatului şi înapoi, motivul fiind - se pare - zvonul că o echipă de televiziune nu era lăsată să intre în incinta unităţii. Deşi cei nemulţumiţi au fost foarte vocali şi gălăgioşi, ajutaţi fiind şi de vuvuzele, de data asta nu s-a mai înregistrat niciun fel de incidente. O delegaţie de 20 de oameni dintre protestatari a discutat, astăzi, timp de aproape o oră şi jumătate, cu directorul de Resurse Umane, Mihaela Crăciun. După ce membrii delegaţiei s-au întors printre colegii lor şi le-au relatat cele discutate, au început huiduielile, ţintă directă a lor fiind, din nou, punctul de vedere al administraţiei.

Protestul a fost declanşat de câteva sute de muncitori, iar numărul lor a crescut constant, ajungând la aproape 1.000 la ora 14,00. Principala nemulţumire vizează oferta salarială făcută de administraţia combinatului pentru noul contract colectiv de muncă, considerată mult prea mică faţă de eforturile depuse de muncitorii din Combinat în ultimii doi ani. Reamintim, administraţia insistă să ofere o mărire salarială de 50 de lei la fiecare salariu brut şi să introducă în salariul de bază sporul de condiţii grele. Conform unor surse sindicale, asta nu ar însemna pierderea grupei de muncă ci, în primul rând, dispariţia „identităţii de siderurgist care lucrează în condiţii grele şi vătămătoare şi care îl diferenţiază de unul care vinde în piaţă”. Nu în ultimul rând, administraţia ArcelorMittal Galaţi doreşte ca noul contract colectiv de muncă să fie negociat pentru doi ani, şi nu pentru unul singur, aşa cum cere sindicatul. Sindicaliştii mai solicită majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază din grila de salarizare, spor de 50 la sută pentru sâmbetele lucrate şi de 100 la sută pentru duminici, toate cele cinci prime să fie de 500 de lei fiecare, promovări pentru fiecare din membrii săi de sindicat, iar valoarea tichetului de masă să fie cea de 15,09 lei, indexată semestrial cu indicele preţurilor de consum. Conducerea nu le oferă decât o majorare a salariilor cu aproximativ 4 la sută şi a primelor cu 40 de lei.

Reprezentanţii Sindicatului Siderurgistul AMG spun că nu au nicio legătură cu organizarea protestului spontan de ieri, dar afirmă că s-ar putea ajunge inclusiv până la conflictul colectiv de muncă dacă negocierile cu administraţia se încheie fără niciun rezultat până pe 26 ianuarie. „Dacă administraţia nu îşi revizuieşte oferta actuală, care este mult prea mică faţă de eforturile depuse de oameni în ultimii doi ani, suntem nevoiţi să folosim toate mijloacele sindicale legale, inclusiv conflictul colectiv de muncă”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

De partea cealaltă, punctul de vedere al administraţiei combinatului ne-a fost remis de purtătorul de cuvânt Dorian Dumitrescu: „ArcelorMittal Galați își menține angajamentul de a îmbunătăți situația socială a angajaților, dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuțiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin opt ani consecutivi cu pierderi, susținuți de compania-mamă prin investiții fără precedent, atât în oameni, cât și în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun și aproape de o revenire, mulțumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toții. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creștere a veniturilor este cu până la 9 la sută peste rata inflației prognozată pentru 2018, de 3 la sută, adică în total 12 la sută - pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea și înțelepciunea colegilor noștri, care înțeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situației nu poate aduce mai multe resurse pentru creșterea salariilor și că asemenea situații trebuie abordate prin măsuri legale”.

Marți, 23 ianuarie 2018, de la ora 11,00, are loc o nouă rundă de negocieri pentru noul contract colectiv de muncă.


UPDATE, ora 15,30 | Protestul spontan de pe platforma combinatului ArcelorMittal, declanșat în această dimineață, s-a încheiat în jurul orei 15,30, fără alte evenimente notabile. Mâine, la ora 11,00, este programată o nouă întâlnire a comisiei de negociere a noului contract colectiv de muncă.


PROTESTUL spontan de pe platforma combinatului ArcelorMittal se prelungeşte | Declanşat astăzi, la ora 11,00, protestul spontan de pe plaforma combinatului siderurgic gălăţean ArcelorMittal continua şi la ora 14,30. Este pentru a doua oară în decurs de mai puţin de o săptămână când sute de salariaţi ai ArcelorMittal Galaţi se adună în faţa birourilor administrative, nemulţumiţi de oferta salarială a şefilor combinatului în cadrul viitorului contract colectiv de muncă.

Astăzi, protestul a fost declanşat de câteva sute de salariaşi nemulţumiţi, dar numărul lor a continuat să crească, ajungând la peste 800 în jurul orei 14,30. O delegaţie de 20 de oameni dintre protestatari a discutat, astăzi, timp de aproape o oră şi jumătate, cu directorul de Resurse Umane, Mihaela Crăciun. După ce membrii delegaţiei s-au întors printre colegii lor şi le-au relatat cele discutate, au început huiduielile, ţintă directă a lor fiind, din nou, punctul de vedere al administraţiei.

Reprezentanţii Sindicatului Siderurgistul AMG, singurul sindicat reprezentativ din ArcelorMittal Galaţi şi, totdată, cel care dă membrii comisiei de negociere din partea salariaţilor a contractului colectiv de muncă, spune că nu are nicio legătură cu organizarea protestului spontan de astăzi. De partea celalaltă, administraţia combinatului gălăţean face apel la „responsabilitatea şi înţelepciunea colegilor noştri” şi afirmă că „nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toţii”.

Vom reveni.

Citit 9367 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.