Consolidăm taluzul din GALAȚIUL VECHI, dar ce facem cu FALEZA DUNĂRII?
Foto: Anca Melinte

Consolidăm taluzul din GALAȚIUL VECHI, dar ce facem cu FALEZA DUNĂRII?
Pentru consolidarea falezei sunt necesare fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Obligate pentru a doua oară de o sentinţă civilă, autorităţile au decis continuarea consolidării taluzului care leagă Vadul Cărăbuş, străzile Dogăriei şi Cuza, iar aleşii au votat costurile necesare lucrărilor. Din păcate, nu la fel de simplu poate fi în cazul Falezei Dunării, care, poate mai mult decât versantul din zona veche a oraşului, are nevoie de consolidare.

"Dată în judecată după "modelul" Pâslaru, Primăria Galaţi riscă să plătească din nou daune", aşa se intitula articolul publicat în ediţia din 8 ianuarie a ziarului "Viaţa liberă", în care atrăgeam atenţia că, după ce i-a plătit familiei fostului deputat PSD Florin Pâslaru aproape 40.000 de euro, pentru că a întârziat consolidarea taluzului care punea în pericol vila politicianului de pe strada Cuza, Primăria Galaţi riscă să achite alte daune cominatorii. Şi asta pentru că administraţia locală a fost dată în judecată de încă un locatar al străzii Cuza şi a pierdut procesul.

Sentinţa, pe masa Consiliului Local

Sentinţa civilă nr. 1792/2016, pronunţată de Judecătoria Galaţi, prin care Primăria a fost obligată să efectueze lucrări de consolidare a taluzului situat în Galaţi, strada Cuza nr. 72, a ajuns pe masa aleşilor la recenta şedinţă a Consiliului Local. Aleşii au aflat astfel că instanţa i-a impus Primăriei să execute lucrările "în termen de un an de la rămânerea definitivă a sentinţei, sub sancţiunea plăţii de daune cominatorii de o sută de lei pe zi, de la data împlinirii termenului de un an de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la data realizării obligaţiei stabilite în sarcina sa", iar sentinţa a rămas definitivă pe 4 octombrie 2016, deci a trecut deja mai bine de un an. În aceste condiţii, consilierii au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul "Consolidare versant aferent imobil strada Cuza nr. 72".

Ocazie numai bună pentru consilierul local PNL Onuţ Atansiu să-l întrebe pe primarul Ionuţ Pucheanu despre demersurile făcute pentru consolidarea Falezei.

Veşti bune

Primarul Ionuţ Pucheanu a declarat că a avut deja discuţii la Ministerul Apelor şi Pădurilor, în vederea realizării unui parteneriat necesar pentru consolidarea şi modernizarea Falezei. "Mă bucur că am găsit deschidere totală", a precizat edilul. Potrivit acestuia, a fost trimisă o cerere în vederea demarării unui parteneriat între Primăria Galaţi, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Apele Române. "Într-un viitor - noi sperăm cât mai apropiat - e posibil să putem beneficia de susţinere din fonduri europene pe Programul Operaţional Infrastructură Mare. Problema este că există nişte paşi ce trebuie urmaţi şi, ca toţi paşii din România, durează al naibii de mult. Înţeleg că dacă pentru toate celelalte cursuri ale apelor de pe teritoriul României există extrem de bine punctate zonele inundabile care s-ar preta unei astfel de intervenţii. Din păcate, pe tot ceea ce înseamnă Dunăre, nu există această specificare efectivă - de la mila până la mila - drept pentru care vor trebui nişte studii ulterioare, care să ne pună pe această hartă a zonelor inundabile. E primul demers pe care trebuie să-l facem. Ne ţinem de acest proiect, dar sunt termene şi paşi peste care nu poţi sări şi care nu mai ţin musai de dorinţa noastră de a vedea cât mai repede realizat un astfel de proiect. Sunt implicate trei entităţi publice şi, din păcate, birocraţia este aşa cum o ştiţi. E posibil să fie pe repede înainte şi să avem noroc până la sfârşitul anului, e posibil să dureze un an şi jumătate, doi", a declarat primarul.

Ce s-a votat

Revenind la consolidarea taluzului din zona veche a oraşului, potrivit hotărârii votate de aleşi, valoarea totală a investiţiei se ridică la 1.277.497 de lei, având ca sursă de finanţare bugetul local şi/sau un împrumut. Durata de realizare a lucrărilor este de 12 luni.

Rămâne de văzut când vor începe şi cât de repede se vor executa lucrările, pentru că va fi necesară organizarea unei licitaţii pentru proiectare şi execuţie.

”Un proiect pentru care mă voi lupta este consolidarea în totalitate şi modernizarea Falezei Dunării. Dar e un proiect de durată, nu mi-l asum până în 2020. E posibil ca fondurile să vină abia în 2019. E posibil să ne apucăm de acest proiect din 2020. Dacă va fi să nu mai fiu eu primar, măcar să-i las celui care vine proiecte demne de a fi duse la bun sfârşit”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Cât a durat precedenta lucrare de consolidare

În condiţiile în care instanţa obligase Primăria Galaţi să consolideze versantul aferent imobilelor din strada Cuza nr. 62 până la data de 30 aprilie 2012, Consiliul Local Galaţi a aprobat abia în martie 2013 indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii. Licitaţia pentru executarea lucrărilor a fost adjudecată la începutul anului 2015, dar lucrările au demarat abia în iunie 2016 şi s-au finalizat în iunie 2017, valoarea lor depăşind 400.000 de euro.

Foto Anca Melinte și Sonia Baciu

Citit 7863 ori Ultima modificare Joi, 08 Februarie 2018 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.