Tratament revoluţionar al CANCERULUI, disponibil la Galaţi
Foto: Remus Basalic

Tratament revoluţionar al CANCERULUI, disponibil la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Trei proceduri de radiologie intervenţională oncologică au fost efectuate luni, 19 februarie, în premieră pentru judeţul Galaţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei". Intervenţii similare au mai avut loc în România doar la Iaşi şi Bucureşti, fapt ce înscrie cel mai mare spital din judeţul nostru pe lista selectă a unităţilor în care se efectuează astfel de proceduri.

Procedura efectuată ieri pentru prima oară la Galaţi poartă numele de chemoebolizare hepatică cu microparticule. Intervenţia reprezintă o metodă de tratament minim invaziv al anumitor tipuri de cancer, fiind adresata pacienţilor care nu mai pot fi operaţi. Chemoembolizarea este efectuată cu ajutorul unui dispozitiv numit angiograf. Fiind o intervenţie minim invazivă, pacientul nu are nevoie decât de o anestezie locală.

"Este un domeniu nou, aflat în expansiune continuă la nivel european şi chiar mondial, iar una din componentele acestei proceduri este chemoembolizarea. Aceasta este o procedură care practic substituie intervenţiile chirurgicale clasice. Vorbim aici de pacienţi care, din cauza gravităţii diagnosticului şi a stadiului bolii, nu au indicaţie chirurgicală. Până acum, aceşti pacienţi nu aveau alte soluţii terapeutice cu excepţia chimioterapiei sistemice. Vom efectua aceste proceduri de chemoembolizare în cadrul Laboratorului de angiografie a Spitalului Judeţean Galaţi. Acest tip de procedură necesită un timp de internare mult mai scurt faţă de chirurgia clasică, abordul este endovascular, cu o incizie minimă de doar doi sau trei milimetri, cât să ne permită să facem anestezia locală. Principiul procedurii, pe scurt, este acela de a administra o cantitate cât mai mare de chimioterapic la nivel local, direct în tumoarea hepatică", a explicat, într-o conferinţă de presă, dr. Radu Dumitru (foto), medic în cadrul Institutului Clinic Fundeni şi coordonatorul gălăţean al proiectului.

Tumoarea, atacată pe două căi

Administrarea unei cantităţi cât mai mari de chimioterapic direct în tumoarea hepatică înseamnă o eficienţă sporită a tratamentului şi mult mai puţine efecte adverse faţă de procedurile chimioterapice clasice. În acelaşi timp, cu ajutorul angiografului, medicul introduce prin vasul de sânge un cateter extrem de subţire care permite embolizarea (blocarea - n.r.) selectivă a arterelor nutritive ale tumorii hepatice. În acest mod, chimioterapicul administrat intraarterial în tumoare prezintă concentraţie maximă şi reacţii sistemice minime, iar particulele de embolizare întrerup alimentarea nutritivă a tumorii.

"Pentru a vă face o idee în legătură cu utilitatea şi cu noutatea aduse de această procedură putem lua exemplul cancerului hepatocelular. Evoluţia naturală a acestui tip de cancer, fără tratament, duce la o rată de supravieţuire de doar 20 la sută, la doi ani de la diagnostic. Prin chemoembolizarea cu microparticule, rata de supravieţuire la doi ani ajunge undeva la 50-60 la sută. Este o diferenţă mai mult decât notabilă", a adăugat dr. Radu Dumitru.

Proiect desfăşurat cu fonduri europene

Aducerea unui angiograf la Galaţi a fost posibilă printr-un proiect de cercetare cu finanţare europeană desfăşurat de Academia de Ştiinţe Medicale, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi cu mai multe centre universitare din ţară, printre care şi Galaţiul. În total, studiul început ieri la Galaţi se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani şi prevede înrolarea a 50 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal sau hepatic şi pentru care intervenţia chirurgicală clasică nu este o soluţie. Ieri, primii trei pacienţi au fost supuşi în premieră pentru Galaţi acestei proceduri. Potrivit coordonatorului proiectului, ca urmare a numărului mare de pacienţi, este posibil ca, pe viitor, noi participanţi să fie înrolaţi în studiu.

"Este un moment important pentru comunitatea gălăţeană. Doar la Bucureşti şi la Iaşi se mai fac astfel de proceduri, iar noi avem acum posibilitatea de a-i ajuta pe pacienţii din zona Galaţiului şi din judeţele limitrofe. Din echipa coordonată de domnul doctor Dumitru fac parte conf. univ dr. Dan Botezatu, conf. univ Gabriela Bălan, conf. univ. Laura Rebegea, dr. Mary Lupu, şefa secţiei ATI, precum şi asistenţii medicali Mihaela Grecu, Mariana Răducu şi Oana Bogdan", a precizat dr. Aurelia Romilă, director medical al spitalului.

Citit 69548 ori Ultima modificare Joi, 22 Februarie 2018 01:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.