Cine ar fi interesat de cumpărarea Combinatului

Cine ar fi interesat de cumpărarea Combinatului
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Vestea că Grupul ArcelorMittal ar fi dispus să vândă combinatul de la Galaţi - pentru a compensa achiziţionarea combinatului Ilva din Italia şi pentru a răspunde astfel cerinţelor antitrust impuse de regulamentele europene - a dat undă verde scenariilor privind posibilii cumpărători ai unităţii siderurgice.

Una dintre variante prezintă drept posibil cumpărător un joint-venture între Marcegaglia (Italia) şi Metinvest (Ucraina). Marcegaglia a făcut parte iniţiat din Am Investco, asocierea condusă de ArcelorMittal, ce a depus oferta de cumpărare a combinatului Ilva, dar compania italiană s-a retras din această afacere, la sfârşitul anului trecut, tot pentru a răspunde solicitărilor antitrust ale instituţiilor europene. Metinvest este deţinută de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, este cel mai mare grup siderurgic din Ucraina, iar în 2016 a raportat afaceri de peste 9,5 miliarde de euro.

Un alt posibil cumpărător, în cazul în care combinatul de la Galaţi ar fi scos la vânzare, este un joint-venture între producătorul german ThyssenKrupp şi indienii de la Tata Steel. În septembrie 2017, cele două companii au încheiat un memorandum pentru a-şi uni afacerile din domeniul oţelului, pentru a putea concura astfel cu ArcelorMittal pe piaţa europeană. În acest context, o eventuală achiziţionare a combinatului de la Galaţi ar putea deveni o oportunitate destul de tentantă.

Nu în ultimul rând, o variantă ar fi ca… statul român să răscumpere combinatul şi să caute el un partener strategic. O astfel de ipoteză a fost inspirată, se pare, chiar de cazul Ilva, preluat spre administrare de autorităţile italiene, după ce unitatea a ajuns, în 2012, în pragul falimentului, din cazul unui imens scandal privind încălcarea normelor de mediu. Situaţia Ilva este însă total diferită de cea de la Galaţi, asta pentru a nu mai spune că, în România, statul s-a dovedit cel mai prost administrator…

Dincolo de aceste variante, mai mult sau mai puţin plauzibile, reamintim că, în contextul negocierilor privind preluarea Ilva, ArcelorMittal a prezentat Comisiei Europene un "pachet de măsuri de compensare", pentru a primi aprobarea achiziţiei. Surse apropiate negocierilor susţin că ArcelorMittal ar fi dispus inclusiv să renunţe la o serie de unităţi din Europa. Până în prezent, însă, în mod oficial, nu există nici o comunicare potrivit căreia combinatul siderurgic de la Galaţi ar urma să fie scos la vânzare. O astfel de ipoteză este, totuşi, suficientă pentru a face loc la tot felul de scenarii.

Citit 13914 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Martie 2018 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.