Cum se vor ÎNCĂLZI gălăţenii la IARNĂ
Foto: Primăria Galați

Cum se vor ÎNCĂLZI gălăţenii la IARNĂ
Întâlnire Primărie - asociaţii, pe tema termoficării
Evaluaţi acest articol
(52 voturi)

25 de puncte termice din mai multe cartiere ale Galațiului ar putea fi transformate, anul acesta, în microcentrale de cartier, pentru a furniza căldură în sistem centralizat mai multor asociaţii de proprietari în care gradul de branşare la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic este de cel puțin 50 la sută.

Primăria a găzduit, luni după-amiază, o întâlnire cu o serie de reprezentanţi ai mai multor asociaţii de proprietari, la care s-a discutat despre sistemul centralizat de termoficare şi s-au pus pe tapet mai multe măsuri pe care autorităţile intenţionează să le ia pentru a nu-i lăsa pe gălăţeni în frig la iarnă.

Pe lângă ajutorul financiar de 3.000 de lei pe care municipalitatea vrea să îl acorde gălăţenilor şi în acest an, pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ pentru producerea căldurii şi apei calde, autorităţile au în plan transformarea a 25 de puncte termice, din zone precum Ţiglina I, Micro 39-40, Micro 18 și nu numai, în microcentrale de cartier, alimentate cu gaz, pentru încălzirea a 6.000-7.000 de apartamente. Este vorba despre aproximativ 60 de asociaţii de proprietari în care gradul de branşare la reţeaua publică de termoficare este de cel puțin 50 la sută.

Discuţiile s-au axat, luni, pe acest aspect, în condiţiile în care la întâlnire au participat, în special, reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari alimentate din punctele termice vizate.

Primarul Ionuţ Pucheanu ne-a declarat, ieri, că instituţia a transmis o adresă oficială asociaţiilor de proprietari, în care le va propune transformarea punctelor termice în microcentrale de cartier, iar acestea trebuie să răspundă Primăriei, până pe 24 mai, dacă sunt de acord cu soluţia propusă de autorităţi. Dacă reacţia va fi favorabilă, la şedinţa ordinară a Consiliului Local de la finele acestei luni, va fi supus votului consilierilor un proiect de hotărâre privind transformarea celor 25 de puncte termice în microcentrale de cartier, alimentate cu gaz.

Important de precizat este că celor care îşi vor dori acest lucru, cel mai probabil le va fi interzisă debranşarea în viitor, creându-se astfel un soi de zone unitare, după modelul celor care au existat până anul trecut, când, la propunerea consilierilor PNL, acestea au fost desfiinţate, pentru ca oamenii să se debranşeze legal de la reţeaua de termoficare.

Încercăm ca în iarna viitoare să fim independenți sută la sută față de Electrocentrale Galați, a declarat primarul, care a precizat că investiția municipalității se ridică la un milion de euro, iar microcentralele de cartier ar deveni funcționale la începutul lunii decembrie.

Conform estimărilor Primăriei, în prezent mai sunt branşate la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic aproximativ 17.000 de apartamente (circa 20 la sută), dintre care circa 1.000 sunt ale municipalităţii. "Împărţirea pe zone a oraşului arată că doar trei zone, respectiv Micro 18, Ţiglina I şi Micro 39-40 au o rată cuprinsă între 25 şi 50 la sută, restul zonelor fiind între zero şi 25 la sută", precizează autoritățile într-o informare înaintată Prefecturii la jumătatea lunii trecute.

Citit 12647 ori Ultima modificare Joi, 17 Mai 2018 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.