25 de puncte termice vor fi transformate în MICROCENTRALE

25 de puncte termice vor fi transformate în MICROCENTRALE
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Nu mai puţin de 7.448 de apartamente din cele aproximativ 17.000 care mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire ar putea beneficia, la iarnă, de căldura furnizată de 25 de puncte termice, transformate în microcentrale de cartier. Costurile de achiziţie şi montaj a instalaţiilor de producere a energiei termice vor fi supuse aprobării miercuri, la şedinţa ordinară a Consiliului Local.

"Una dintre problemele majore ale Galaţiului ţine de rezolvarea cu prioritate a furnizării de apă caldă şi agent termic. Acest lucru se va putea rezolva prin realizarea unui sistem propriu de producere, transport şi distribuţie a apei calde şi a agentului termic, în sistem insular, prin transformarea actualelor puncte termice aflate în patrimoniul Consiliului Local în centrale de cartier", aşa suna una dintre "Priorităţile de dezvoltare" cuprinse în programul politic cu care Ionuţ Pucheanu a câştigat alegerile locale, devenind primarul municipiului Galaţi.

La doi ani de la acel moment, pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru achiziţie şi montaj instalaţii de producere a energiei termice în municipiul Galaţi. Proiectul vizează 25 de puncte termice, împărţite în două loturi, la care sunt racordate între 45 şi 791 de apartamente, care ar urma să fie echipate cu baterii murale sau cazane din oţel, care vor fi alimentate cu gaze naturale. Este vorba despre punctele termice situate în Ţiglina I şi II, Port, Mazepa I şi II, Micro 19, 20, 21, 38, 39 şi 40. Costurile totale ale investiţiei sunt estimate la 996.068 de euro fără TVA.

"Au fost luate în considerate punctele termice care depăşesc ca grad de conectare mai mult de 50 la sută din apartamentele arondate. Cele 25 de puncte termice acoperă aproximativ 7.000 de apartamente de pe raza municipiului Galaţi. Dacă am lua în considerare şi celelalte asociaţii, cu un grad mai mic de apartamente, e posibil să ajungem până în jurul a 9.000 de apartamente. Capacităţile montate în punctele vor produce doar agent termic strict pentru perioada de iarnă, nu şi apă caldă. Încercăm, pe cât putem, ca iarna viitoare să fim independenţi sută la sută de Electrocentrale Galaţi", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul susţine că municipalitatea ar putea intra în parteneriat cu Engie pentru branşamente până la punctul termic, "pentru că vom deveni clienţi importanţi pentru dumnealor".

Ionuţ Pucheanu crede că la începutul lunii decembrie sistemul ar putea fi operaţional, dar asta depinde de votul aleşilor şi de procedurile necesare achiziţiilor publice.

Din pliantul electoral, pe masa aleşilor locali:

Citit 9905 ori Ultima modificare Joi, 31 Mai 2018 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.